Ποιοι πρέπει να βιαστούν να υποβάλλουν φορολογικές δηλώσεις

Παρά την παράταση της προθεσμίας υποβολής των φορολογικών δηλώσεων, έως τις 29 Ιουλίου, ορισμένες κατηγορίες φορολογουμένων πρέπει να βιαστούν να επισκεφθούν την ηλεκτρονική εφαρμογή της ΑΑΔΕ, για να μη χάσουν επιδόματα και επιστροφές φόρων.

Από: sofokleousin.gr

πως έγραψε πρώτο το Σin, mε απόφαση του υφυπουργού Οικονομικών Απόστολου Βεσυρόπουλου και σε συνεννόηση με τον διοικητή της ΑΑΔΕ, Γιώργο Πιτσιλή, η προθεσμία υποβολής των φορολογικών δηλώσεων του έτους 2022, παρατείνεται έως την 29η Ιουλίου.

Όμως, η παράταση μπορεί να δίνει μια άνεση κινήσεων, ωστόσο, δεν πρέπει να την εξαντλήσουν οι φορολογούμενοι, ειδικά όσοι έχουν λαμβάνειν επιδόματα ή επιστροφές φόρων.

Κατ’  αρχήν θα πρέπει να υποβάλουν άμεσα τη φορολογική τους δήλωση, οι φορολογούμενοι που πρόκειται να υποβάλουν αίτημα για τη λήψη της νέας επιδότησης καυσίμων, το λεγόμενο fuelpass2.

Για τη λήψη του επιδόματος πρέπει να έχουν υποβληθεί οι φορολογικές δηλώσεις του έτους 2022, καθώς κριτήριο για την χορήγησή του είναι το δηλωθέν εισόδημα του έτους 2021.

Βεβαίως η εφαρμογή θα ανοίξει στα τέλη Ιουλίου, αλλά, θα πρέπει ο ενδιαφερόμενος να είναι έτοιμος και να έχει το χρόνο να διορθώσει τη φορολογική του δήλωση, εάν, ενδεχομένως, έχει κάποια λάθη, ειδικά στα στοιχεία της κύριας κατοικίας και των αυτοκινήτων.

Επίσης, θα πρέπει να σπεύσουν να υποβάλλουν φορολογικές δηλώσεις οι  γονείς με παιδιά που σπουδάζουν σε άλλη πόλη.

Ακόμη, «βιαστικοί» θα πρέπει να είναι και οι φορολογούμενοι για τους οποίους η υποβολή της αποτελεί προϋπόθεση για την υποβολή της αίτησης στην ηλεκτρονική πλατφόρμα Power Pass για την λήψη του επιδόματος ύψους 18 – 600 ευρώ για το ηλεκτρικό ρεύμα.

Πρόκειται για όσους υποβάλουν για πρώτη φορά φορολογική δήλωση και διαμένουν σε κύρια ή μισθωμένη κατοικία, γονείς με παιδιά του σπουδάζουν σε άλλη πόλη και πληρώνουν ενοίκιο για την φοιτητική κατοικία και φορολογούμενους με λάθη ή παραλείψεις στα στοιχεία της κύριας κατοικίας τους.

Τέλος, θα πρέπει να σπεύσουν, όσοι φορολογούμενοι εκτιμούν ότι θα λάβουν επιστροφή φόρου. Όσο γρηγορότερα υποβληθεί η δήλωση, τόσο νωρίτερα θα αρχίσει η ΑΑΔΕ, τον έλεγχο της δήλωσης και των τυχόν άλλων εκκρεμών οφειλών του φορολογούμενου, ώστε να επιστραφεί το ποσό που αναλογεί.

Γιατί παρατάθηκε η προθεσμία

Η αρχική καταληκτική προθεσμία για την υποβολή των φορολογικών δηλώσεων, ήταν 30η Ιουνίου, αλλά η προσέλευση των φορολογουμένων στην ηλεκτρονική πλατφόρμα της ΑΑΔΕ, επτά μέρες πριν την καταληκτική προθεσμία, είναι απογοητευτική.

Από τα τελευταία στοιχεία της ΑΑΔΕ προκύπτει ότι, μέχρι τώρα έχουν υποβληθεί μόλις 3.471.103  φορολογικές δηλώσεις (έντυπο Ε1), όταν με βάση τον περυσινό αριθμό των φορολογικών δηλώσεων, ο συνολικός αριθμός είναι 6.386.268 δηλώσεις.

Δηλαδή, υποβλήθηκε έως τώρα μόλις το 54,4% των δηλώσεων που αναμένεται να υποβληθούν φέτος. Είναι προφανές ότι το Taxisnet δεν αντέχει την υποδοχή 3 εκατ. φορολογικών δηλώσεων εντός μίας εβδομάδας και για το λόγο αυτό δόθηκε παράταση κατά σχεδόν, ένα μήνα.

Η παράταση ικανοποιεί και τους λογιστές, φοροτεχνικούς οι οποίοι, από την αρχή ζητούσαν παράταση του χρόνου υποβολής των δηλώσεων φόρου εισοδήματος, τονίζοντας ότι δεν επαρκεί η αρχική προθεσμία, καθώς έχουν δεκάδες άλλες υποχρεώσεις για να «τρέξουν» αυτή την περίοδο.

Άλλωστε, το Taxisnet λόγω της υπερφόρτωσης, προχθές ήταν κλειστό για αρκετές ώρες.

Από τα στοιχεία της ΑΑΔΕ προκύπτει επίσης, ότι από όσους ήδη υπέβαλαν φορολογικές δηλώσεις οι οποίοι ανέρχονται σε  3.471.103 (έντυπο Ε1), 1.635.189 υπέβαλαν και έντυπο Ε2 (εισοδήματα πραγματικά ή τεκμαρτά από ακίνητα) και 535.045 υπέβαλαν και το έντυπο Ε3 (εισοδήματα από επιχειρηματική δραστηριότητα).

Όχι παράταση στην πληρωμή του φόρου

Ωστόσο, η παράταση δεν επηρεάζει τις ημερομηνίες πληρωμής του φόρου εισοδήματος. Η προθεσμία για την πληρωμή της πρώτης δόσης παραμένει η 29η Ιουλίου, ενώ αν μέχρι την ίδια ημερομηνία καταβληθεί το σύνολο του φόρου, παρέχεται έκπτωση 3% επί του ποσού του φόρου που βεβαιώθηκε. Οι υπόλοιπες δόσεις, θα πληρωθούν κάθε μήνα έως το τέλος Φεβρουαρίου του 2023.

Εναλλακτικά όσοι επιθυμούν μπορούν να ρυθμίσουν την καταβολή του φόρου εισοδήματος 2022, σε έως και 24 μηνιαίες δόσεις, μέσω της πάγιας ρύθμισης, οι οποίες θα είναι έντοκες, με επιβάρυνση 0,73% τον μήνα.

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail