Να αρθούν οι κυρώσεις κατά της Ρωσίας ζητάει η Τουρκία με αντάλλαγμα τις εξαγωγές σιτηρών – Τι φοβάται η Ουκρανία

Κόντρα στον Τουρκικό πραγματισμό... η υστερία της Δύσης

Από: bankingnews.gr

Οι σχέσεις Ρωσίας με Τουρκία γίνονται όλο και στενότερες, όπως επιβεβαιώνεται καθημερινά αλλά και εσχάτως μεταξύ την συνάντηση στις 8 Ιουνίου του υπουργού εξωτερικών της Ρωσίας Sergey Lavrov, με τον Τούρκο υπουργό εξωτερικών Mevlut Cavusoglu.
Το εντυπωσιακό της υπόθεσης είναι ότι η Τουρκία μέλος του ΝΑΤΟ, όσο και η Γαλλία μέλος του ΝΑΤΟ διάκεινται θετικά στην Ρωσία…
Η Τουρκία ωστόσο προχώρησε ένα βήμα περισσότερο.
Η Τουρκία κάλεσε την Ουκρανία να συνεργαστεί με την Ρωσία ώστε να δημιουργηθεί ένας διάδρομος για την εξαγωγή σιτηρών και έναντι αυτού προτείνει η Τουρκία η Δύση να άρει τις κυρώσεις κατά της Ρωσίας…

Οι θέσεις της τουρκικής διπλωματίας, είναι ορθές, στηρίζονται στην κοινή λογική άπαξ και οι Ουκρανοί υποστηρίζουν ότι θα ενταθεί η επισιτιστική κρίση.

Ωστόσο ο Ουκρανικός στρατός, αρνείται να συμφωνήσει στην δημιουργία ενός θαλάσσιου διαδρόμου για την εξαγωγή σιτηρών όχι μόνο γιατί έτσι θα νομιμοποιήσει την Ρωσία στην κατεχόμενη Ουκρανία αλλά κυρίως γιατί φοβάται ότι εάν αποναρκοθετήσει τα λιμάνια στην Μαύρη θάλασσα θα γίνει στόχος του πολεμικού ναυτικού της Ρωσίας…

Η πρόταση της Τουρκίας

Η Τουρκία υποστηρίζει ότι ένα σχέδιο με την διαμεσολάβηση του ΟΗΕ για τη δημιουργία ασφαλών «διαδρόμων σιτηρών» για το άνοιγμα των λιμανιών της Ουκρανίας είναι «εφικτό»
Η Τουρκία προσφέρθηκε να συνοδεύσει τα πλοία στις θαλάσσιες διαδρομές που θα δημιουργηθούν ως ουδέτερη δύναμη από τα αποκλεισμένα λιμάνια της Ουκρανίας.
Ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Mevlut Cavusoglu σε συνάντηση με τον Ρώσο υπουργό Εξωτερικών Sergey Lavrov ανέφερε ότι για να προχωρήσει τελικά το σχέδιο, θα πρέπει να υπάρξουν απευθείας διαπραγματεύσεις μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας.

Ωστόσο, μέχρι στιγμής η κυβέρνηση της Ουκρανίας αρνείται να συμμετάσχει στις συνομιλίες Ρωσίας – Τουρκίας - ΟΗΕ.
Εν τω μεταξύ, η Ουκρανία όχι μόνο θεωρεί τον ρωσικό στρατιωτικό αποκλεισμό των λιμανιών της ως την αιτία για παγκόσμια επισιτιστική κρίση, αλλά κατηγόρησε τις ρωσικές δυνάμεις ότι κλέβουν τα σιτηρά της Ουκρανίας.

Επιπλέον, σύμφωνα με το Associated Press , η Ουκρανία έχει «εκφράσει ανησυχίες ότι εάν αφαιρέσει τις νάρκες από τα λιμάνια της στη Μαύρη Θάλασσα, η Ρωσία θα επιτεθεί στην Οδησσό και σε άλλες ακτές».

Το σχέδιο Ρωσίας - Τουρκίας για την δημιουργία «διαδρόμου σιτηρών» που θα παρέχει ασφαλή διέλευση σε ουκρανικά φορτηγά πλοία από το λιμάνι της Οδησσού της Μαύρης Θάλασσας εξαρτάται από το κατά πόσο θα είναι επιτυχημένη η επιχείρηση αποναρκοθέτησης των λιμανιών της Ουκρανίας.

Πιο κοντά στην Ρωσία… η Τουρκία


Η Τουρκία, μέλος του ΝΑΤΟ, φαίνεται να βρίσκεται πιο κοντά στα ρωσικά συμφέροντα από ότι στην βορειοατλαντική συμμαχία.
Την ίδια στιγμή η Τουρκία διατυπώνει ενστάσεις για την ένταξη της Σουηδίας και της Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ.
Ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών πρότεινε επίσης την άρση των κυρώσεων της Δύσης κατά της Ρωσίας… εάν τελικά υπάρξει συμφωνία για την δημιουργία διαδρόμου για την διέλευση πλοίων που θα εξάγουν το Ουκρανικό σιτάρι.
Ήδη ο υπουργός Γεωργίας της Ουκρανίας προειδοποιεί για «καταστροφικές» παγκόσμιες αυξήσεις στις τιμές των σιτηρών εάν δεν ανοίξει εάν δεν ανοίξει ένας διάδρομος… για τις εξαγωγές σιτηρών.

Το AP αναφέρει τα εξής:


Ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Mevlut Cavusoglu, ανέφερε ότι εάν υπάρξει συμφωνία μεταξύ, Ρωσίας, Ουκρανίας και ΟΗΕ για την δημιουργία θαλάσσιου διαδρόμου για την εξαγωγή σιτηρών, θα πρέπει να οδηγήσει στη χαλάρωση των διεθνών κυρώσεων εναντίον της Ρωσία, αυτή θα πρέπει είναι «πολύ θεμιτή εξέλιξη» ανέφερε χαρακτηριστικά.

«Εάν ολόκληρος ο κόσμος έχει ανάγκη τα προϊόντα που θα εξάγουν η Ουκρανία και η Ρωσική Ομοσπονδία, τότε πρέπει να βρεθεί μια λύση» , τονίζοντας ότι ελπίζει να γίνουν «τεχνικές προετοιμασίες» «το συντομότερο δυνατό».

Κόντρα στον Τουρκικό πραγματισμό... η υστερία της Δύσης

Η πρόταση της Τουρκίας είναι εύλογη και λογική απέναντι στην υστερία της Δύσης κατά της Ρωσίας που προτείνει να συνεχιστεί ο πόλεμος, να συνεχιστεί η διοχέτευση όπλων στην Ουκρανία με συνέπειες την έκρηξη στις τιμές των καυσίμων, την επισιτιστική κρίση και την διαίρεση του πλανήτη…

Όσον αφορά τον «θαλάσσιο διάδρομο σιτηρών», ο υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας Lavrov ανέφερε ότι η συμφωνία «ορίζει ότι η Ουκρανία δεν θα χρησιμοποιήσει τη διαδικασία αποναρκοθέτησης για να ενισχύσει τη στρατιωτική της ικανότητα και δεν θα πλήξει το ρωσικό ναυτικό».
Όμως, δεδομένης της θολής κατάστασης στο μέτωπο του πολέμου και της συνεχιζόμενης ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία, μπορεί η Ρωσία να το προτείνει, ο ΟΗΕ να το εξετάζει και η Τουρκία να το υποστηρίζει αλλά… η Ουκρανία ούσα καχύποπτη δεν θα το υπογράψει…
Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail