«Απόδραση» με εκλογές το φθινόπωρο και εκλογικό αφήγημα την πολιτική αστάθεια λόγω απλής αναλογικής

Ήδη ο Κυριάκος Μητσοτάκης άνοιξε για πρώτη φορά παράθυρο για εκλογές στην προχθεσινή του συνέντευξη

Tελειωμένη υπόθεση θα πρέπει να θεωρείται η προκήρυξη των εκλογών το φθινόπωρο του 2022 σύμφωνα με στενούς συνεργάτες και συνομιλητές του Πρωθυπουργού. 

Από: bankingnews.gr

Οι πληροφορίες λένε ότι η προκήρυξη θα γίνει μετά τις 20 Αυγούστου – εάν δεν προκύψει κάποιο θερμό επεισόδιο με Τουρκία ή καμία καταστροφική πυρκαγιά – και αυτές θα προσδιοριστούν για το τέλος Σεπτέμβρη με αρχές Οκτώβρη.

Ήδη ο Κυριάκος Μητσοτάκης άνοιξε για πρώτη φορά παράθυρο για εκλογές στην προχθεσινή του συνέντευξη και το ζήτημα είναι ποιο θα είναι το αφήγημα ή αλλιώς η αιτιολόγηση για την προσφυγή στις κάλπες. Σε κάθε περίπτωση, στελέχη του κομματικού μηχανισμού, βουλευτές και υπουργοί έχουν ξεχυθεί σε περιοδείες και ενισχύουν τα πολιτικά τους γραφεία.
Ας δούμε την μεγάλη εικόνα:

1) Πληθωρισμός και ακριβή ενέργεια όλο το 2022

Οι οικονομικές δείκτες του πληθωρισμού και οι τιμές των καυσίμων είναι στα ύψη. Έχουμε μεγαλύτερο δείκτη πληθωρισμό από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο και ακριβότερα καύσιμα μέσα στην Ε.Ε. Αυτό ξεκάθαρα σημαίνει ότι κάτι στην Ελλάδα γίνεται λάθος. Έχουμε τα ακριβότερα προϊόντα στο ράφι των σούπερ μάρκετ. Είτε είναι τα καρτέλ είτε οι διαχρονικές θεσμικές ανεπάρκειες, στην Ελλάδα των 713 ευρώ κατώτατο μισθό έχουμε τα ακριβότερα καύσιμα και προϊόντα. ΕΚΤ και Τράπεζα της Ελλάδας που μιλούσαν για αποκλιμάκωση του πληθωρισμού μάλλον έχουν πέσει έξω.

2) Μεγαλώνει το κοινωνικό τσουνάμι, το χειμώνα θα υποστεί μεγάλη συντριβή

Το κοινωνικό τσουνάμι που έρχεται μέσα από την ακρίβεια στα βασικά προϊόντα αλλά και έξω από τα βενζινάδικα είναι μεγάλο. Κανένας δεν μπορεί να φανταστεί τι έρχεται. Ο πολίτης των μεσαίων εισοδημάτων νιώθει την ακρίβεια και δυσανασχετεί. Τα λαϊκά και φτωχά νοικοκυριά νιώθουν την ακρίβεια και βρίζουν. Τα πράγματα για τον Πρωθυπουργό και την κυβέρνηση είναι ακόμα χειρότερα από την στιγμή που επανειλημμένως και με στόμφο αποφεύγει να μειώσει τον ΦΠΑ σε προϊόντα και τον Ειδικό φόρο κατανάλωσης στα καύσιμα… για να μην ευνοηθούν οι κατέχοντες… Αν όλα αυτά διατηρηθούν το ερχόμενο φθινόπωρο, το κοινωνικό τσουνάμι θα πλήξει όλο το πολιτικό σύστημα. Φυσικά η Νέα Δημοκρατία θα κατακρημνιστεί.

3) Η κυβέρνηση ξόδεξε 29,5% του ΑΕΠ για πανδημία, χάρισε επιστρεπτέες αλλά λέει όχι στη μείωση ΦΠΑ, ΕΦΚ

Η κυβέρνηση μόλις και μετά βίας έβαλε φορολόγηση στα υπερκέρδη των ενεργειακών εταιρειών.
Δεν μιλάμε για τις εταιρείες καυσίμων.
Αυτές είναι τα ιερά τοτέμ.
Η κυβέρνηση ισχυρίζεται ότι δεν μπορεί να χάσει φόρους 3,8 δις ευρώ όταν έχει χαρίσει διπλάσια τουλάχιστον δις ευρώ σε επιστρεπτέες προκαταβολές που ποτέ δεν επέστρεψαν.
Η κυβέρνηση πήρε ένα από τα πιο ακριβά πακέτα στήριξης σε ολόκληρο τον κόσμο για την πανδημία, διέθεσε 29,5% του ΑΕΠ της για το 2020-2021 και τώρα που υπάρχει μεγάλη ανάγκη για την πλατιά μάζα του κόσμου, μετράει τα εκατ. ευρώ ένα ένα.

4) Ασπιρίνες μέτρα συγκρατούν προσώρας τη δυσαρέσκεια

Εν πάση περιπτώσει, τα μέτρα ασπιρίνες τόσο στο ηλεκτρικό ρεύμα, τα προϊόντα όσο και στα καύσιμα με το ενισχυμένο fuel pass που θα ανακοινωθεί την Παρασκευή, απλά συγκρατούν τη μεγάλη δυσαρέσκεια.
Μην ξεχνάμε, βρισκόμαστε σε καλοκαιρινή περίοδο. Οι μεγάλες ανάγκες των νοικοκυριών μειώνονται.
Όχι βέβαια για όσους επιθυμούν να κάνουν διακοπές σε ένα νησί και ξενοδοχείο, εκεί η κατάσταση είναι απαγορευτική.
Η ίδια η κυβέρνηση έχει δημιουργήσει ένα κλίμα του τύπου «να πάει καλά η τουριστική χρονιά, για να βγει το έτος».

5) Κλείνει εσωκομματικά μέτωπα, ανακοινώνει ψηφοδέλτια και κάνει συμμαχίες

Πάμε τώρα στο εσωκομματικό μέτωπο της κυβέρνησης. Το Μέγαρο Μαξίμου κλείνει εκκρεμότητες παντός είδους.
Από κομματικές μέχρι και οικονομικές.
Ποιος άραγε πήρε χαμπάρι την τροπολογία που ψηφίστηκε χθες για την έκτακτη επιχορήγηση 9 εκατ. ευρώ για συγκεκριμένη εταιρεία που πήγε να καταρρεύσει;
Το Μαξίμου δείχνει τόσο μεγάλο ενδιαφέρον να κλείσει τα μέτωπα με τον Αντώνη Σαμαρά και την δεξιά πτέρυγα που
α)προωθεί Ισίδωρο Ντογιάκο για Εισαγγελέα Αρείου Πάγου
β) προχωρεί στο Ειδικό Δικαστήριο για Παπαγγελόπουλο.
Παράλληλα, κάνει ανοίγματα σε ΠΑΣΟΚ και εκσυγχρονιστικά στελέχη, όπως Βενιζέλο, Διαμαντοπούλου, Φλωρίδη, Μανιάτη κτλ για να κλείσει τρύπες του κέντρου. Παράλληλα, ανακοινώνει ψηφοδέλτια και υποψήφιους μέσα στο καλοκαίρι.
Αλήθεια, γιατί δεν ανακοινώνονται παράλληλα όλοι οι υποψήφιοι για να είναι δίκαιος ο εκλογικός αγώνας των πολιτευτών;

Ο πρωθυπουργός θα θέσει στο δημόσιο λόγο τα αρνητικά της απλής αναλογικής

Και αφού περιγράψαμε όλες τις ενδείξεις που δείχνουν εκλογές το επόμενο διάστημα, θα πρέπει να αναρωτηθούμε ποιος θα είναι ο λόγος που θα επικαλεστεί ο Πρωθυπουργός για να πάει σε εκλογές…
Διότι πρόσφατα ο Πρωθυπουργός μίλησε για τοξικότητα και ανέφερε πολλαπλώς την απλή αναλογική που δημιουργεί πρόβλημα στην κυβερνησιμότητα της χώρας σε αυτή τη τόσο κρίσιμη συγκυρία, στοιχείο που αναδεικνύουν και οι επενδυτικοί οίκοι σχετικά με την έλευση της επενδυτικής βαθμίδας.

Το κεντρικό αφήγημα για εκλογές το φθινόπωρο

Πολλοί εκτιμούν ότι αυτή θα είναι και η αιτιολόγηση για τις εκλογές του φθινοπώρου.
Ότι λόγω κινδύνου πολιτικής αστάθειας, θα πρέπει να γίνουν εκλογές, να καεί η απλή αναλογική και να σχηματιστεί κυβέρνηση για να πάρουμε την επενδυτική βαθμίδα που θα μας επιτρέψει φθηνότερο δανεισμό, ειδικά αυτή την εποχή που τον χρειαζόμαστε.
Ουσιαστικά, θα είναι μία απόδραση.
Η αρχή αυτού του εκλογικού αφηγήματος θα γίνει από το τέλος της ενισχυμένης εποπτείας που θα την αξιοποιήσει συμβολικά η κυβέρνηση Μητσοτάκη με κορώνες και επαίνους αλλά η αλήθεια είναι ότι ήταν συμφωνημένη ήδη από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ να λήξει το καλοκαίρι του 2022. Και σε κάθε περίπτωση δεν αλλάξει ουσιαστικά το outlook της χώρας.

Μαξιμιλιανός
Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail