Τουρκία: Σενάρια για πιθανή πρόκληση νότια της Κρήτης

Πώς όμως θα απαντηθεί μια πρόκληση από ένα τουρκικό ερευνητικό που επιχειρεί να κάνει σεισμικές έρευνες για λογαριασμό της Λιβύης, νότια της Κρήτης, δηλαδή σε περιοχή ελληνικής υφαλοκρηπίδας;

Από: newpost.gr

«Θα στείλουμε ένα ξεκάθαρο μήνυμα ότι δεν θα θέσουμε εν αμφιβόλω τα κυριαρχικά δικαιώματα». Με τη φράση αυτή ο Κυριάκος Μητσοτάκης διεμήνυσε στην Αγκυρα ότι η απάντηση της Ελλάδας θα είναι σαρωτική και στην περίπτωση που η Τουρκία, ή κάποια χώρα για λογαριασμό της, αποπειραθεί να παραβιάσει όχι μόνο την κυριαρχία μας (σε νησιά) αλλά και κυριαρχικά μας δικαιώματα όπως είναι η υφαλοκρηπίδα των νησιών και η ΑΟΖ.

Υπάρχουν έτοιμα σχέδια και σενάρια για την αντίδραση της Αθήνας και των Ενόπλων Δυνάμεων – εφόσον απαιτηθεί – από την εποχή της πρώτης ελληνοτουρκικής κρίσης, το 2020 με το ερευνητικό «Ορούτς Ρέις». Για παράδειγμα, ένα απ’ αυτά ήταν πώς θα απαντούσε η Ελλάδα στην περίπτωση που η Τουρκία έστελνε ένα ερευνητικό της σκάφος στα νότια της Κρήτης ή αν η Τουρκία έστελνε ερευνητικό της στην ίδια περιοχή για λογαριασμό της Λιβύης, στο πλαίσιο του τουρκολιβυκού μνημονίου.

Οπως είναι πρόδηλο, το σενάριο αυτό όχι μόνο μελετάται αλλά και αναπροσαρμόζεται λόγω της αυξημένης τουρκικής προκλητικότητας. Εξάλλου η Αγκυρα έχει ήδη ανακοινώσει ότι μπορεί να βγάλει το τέταρτο γεωτρύπανό της στην Ανατολική Μεσόγειο αλλά ουδείς μπορεί να αποκλείσει να στείλει και ένα ερευνητικό της σκάφος στα νότια της Κρήτης, για λογαριασμό της Λιβύης.

Οι Ενοπλες Δυνάμεις έχουν τη δυνατότητα να απαντήσουν αποφασιστικά ακόμα και αν υπάρξει μια διπλή πρόκληση. «Εχουμε «κουφέτα» και για δύο ταυτόχρονες απειλές» ήταν η χαρακτηριστική απάντηση ανώτατου αξιωματικού το καλοκαίρι του 2020 για ένα τέτοιο σενάριο.

Πώς όμως θα απαντηθεί μια πρόκληση από ένα τουρκικό ερευνητικό που επιχειρεί να κάνει σεισμικές έρευνες για λογαριασμό της Λιβύης, νότια της Κρήτης, δηλαδή σε περιοχή ελληνικής υφαλοκρηπίδας; Προφανώς η παράνομη τουρκική ενέργεια θα διεθνοποιηθεί ταχύτατα. Και αυτό διότι θα έχουν προηγηθεί και οι σχετικές τουρκικές NAVTEX. Αυτό είναι το πρώτο στάδιο αντίδρασης. Αν η Αγκυρα συνεχίσει τις παράνομες ενέργειες, θα μπουν σε εφαρμογή τα επόμενα στάδια. Από την αρχή οι ελληνικές αρχές και οι Ενοπλες Δυνάμεις θα παρακολουθούν με όλα τα μέσα τις κινήσεις του ερευνητικού. Από τη στιγμή όμως που το ερευνητικό επιχειρήσει να ποντίσει καλώδια, τότε είναι στη διακριτική ευχέρεια της πολιτικής ηγεσίας μέχρι ποιο σημείο θα κλιμακώσει την αντίδραση για να μην παραβιαστούν κυριαρχικά δικαιώματα.

Σε πρώτη φάση είναι βέβαιο ότι θα υπάρχουν συστάσεις από ελληνικής πλευράς, ενδεχομένως από πλοίο του ΠΝ, προς το τουρκικό να απομακρυνθεί.

Στρατιωτικό πλεονέκτημα

Αν το τουρκικό σκάφος εξακολουθήσει την παράνομη δραστηριότητα, δεν αποκλείεται να δούμε κάποια αιφνιδιαστική κίνηση από την Αθήνα σε τακτικό επίπεδο. Οι ελληνικές Ενοπλες Δυνάμεις θα έχουν στην περίπτωση που χρειαστεί να δραστηριοποιηθούν (για παράδειγμα, σε έναν ναυτικό αποκλεισμό) τεράστιο πλεονέκτημα σε σύγκριση με τις τουρκικές. Η Κρήτη είναι βέβαιο ότι θα αξιοποιηθεί. Στο νησί και γύρω από το νησί υπάρχουν τα πάντα: Μαχητικά που μπορούν να απογειωθούν όχι από ένα αλλά από δύο αεροδρόμια και μπορούν να χρησιμοποιηθούν και παραπάνω. Υπάρχουν δυνάμεις του Ναυτικού (μόνιμα φρεγάτα, υποβρύχιο, πυραυλάκατος), υπάρχει η δυνατότητα «αγκίστρωσης» σε πολλά σημεία. Κι όλα αυτά προσφέρουν τη δυνατότητα στις ελληνικές δυνάμεις να αντιδράσουν αστραπιαία και να αιφνιδιάσουν με τον τρόπο που θα αποφασιστεί. Η απόσταση των τουρκικών δυνάμεων από τις τουρκικές ακτές είναι αρκετά μεγάλη.

Ενα ακόμα σημαντικό στοιχείο είναι ότι σε μια περίπτωση που η Τουρκία στείλει ερευνητικό στα νότια της Κρήτης, οι ελληνικές Ενοπλες Δυνάμεις έχουν περισσότερα και καλύτερα μέσα για επιτήρηση και έλεγχο των τουρκικών κινήσεων. Εχει πλέον στο οπλοστάσιό της και τα δύο UAVs Heron – δεν τα είχε στην κρίση του 2020 -, ενώ και το ΠΝ απέκτησε μίνι UAVs για τις φρεγάτες του.

Επιπλέον, ένα ακόμα μέτρο άσκησης πίεσης που μπορεί να αξιοποιήσουν η Ελλάδα και οι Ενοπλες Δυνάμεις είναι διεθνείς συμμαχίες και στρατηγικές-αμυντικές συμφωνίες. Είναι τέτοιες οι σχέσεις με κάποιες χώρες που μπορεί σε χρόνο μηδέν να αποφασιστεί μια άσκηση-απάντηση στην τουρκική προκλητικότητα.

Υπερπτήση από τουρκικό UAV

Νέα τουρκική πρόκληση σημειώθηκε προχθες το πρωί στις 10.12 και στις 10.45, αφού ένα τουρκικό UAV πέταξε πάνω από τη νήσο Κανδελιούσσα στα δυτικά της Νισύρου, στα 19.000 πόδια. Η τουρκική προκλητικότητα όπως όλα δείχνουν συνεχίζεται, ενώ οι παραβιάσεις και οι υπερπτήσεις από μη επανδρωμένα αεροσκάφη της Τουρκίας παγιώνονται. Πλέον σε σταθερή βάση τα μη επανδρωμένα αεροσκάφη της Τουρκίας συμμετέχουν καθημερινά στην παραβατική και επιθετική δραστηριότητά της.

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail