Γιατί άλλοι ζεσταίνονται και άλλοι κρυώνουν στο ίδιο δωμάτιο; Η απάντηση είναι λίγο περίπλοκη

Υπάρχει άραγε μια θερμοκρασία που σχεδόν όλοι να βρίσκουν ευχάριστη;

Από: news.gr

Το θερμόμετρο δείχνει 27 βαθμούς στη σκιά. Δεν είναι καλή θερμοκρασία; «Ναι και όχι», απαντά ο βιομετεωρολόγος Ανδρέας Ματζαράκης.

Είναι Διευθυντής του Ερευνητικού Κέντρου Ανθρωποβιομετεωρολογίας της Γερμανικής Μετεωρολογικής Υπηρεσίας. «Ακόμα και την ευχάριστη θερμοκρασία των 20 βαθμών Κελσίου υπάρχει πάντα ένα 5% με 10% που τη βρίσκει πολύ ζεστή ή πολύ κρύα», λέει στο dw.com.

Υπάρχουν πολλοί παράγοντες που επηρεάζουν τον τρόπο, με τον οποίο κάποιος αισθάνεται μια θερμοκρασία. Ο βιομετεωρολόγος θυμάται μια επίσκεψη σε ένα σχολείο. Ρώτησε τους μαθητές πόσο ζεστό ήταν έξω εκείνο το πρωί. «Οι απαντήσεις κυμαίνονταν από 12 έως και 20 βαθμούς Κελσίου. Στην πραγματικότητα ήταν 14», απαντά.

Η αίσθηση της θερμοκρασίας εξαρτάται από 70 στοιχεία

Η επιστήμη εκτιμά ότι υπάρχουν περίπου 70 παράγοντες που επηρεάζουν την αίσθηση που έχουμε για τη θερμοκρασία, εξηγεί ο κ. Ματζαράκης. Η κατάσταση της υγείας και της φυσικής κατάστασης παίζουν ρόλο. Για παράδειγμα, εάν κάποιος δεν αισθάνεται ιδιαίτερα καλά, η θερμοκρασία που αισθάνεται μπορεί να είναι διαφορετική από κάποιον που είναι σε φόρμα και καλή διάθεση. Επίσης οι ορμόνες και το ποσοστό σωματικού λίπους μπορεί να επηρεάσουν την αίσθηση της ζέστης και του κρύου.

Την αίσθηση επηρεάζει και το εάν προηγουμένως κάποιος αθλούνταν και, φυσικά, τι ρούχα φοράει.

Υπάρχουν όμως και μετεωρολογικοί παράγοντες που επηρεάζουν την αίσθηση της ζέστης. Για παράδειγμα πόσο δυνατός είναι ο άνεμος, πόσο υγρός είναι ο αέρας και η θέση μας σε σχέση με τον ήλιο.

Η ηλικία


Τι συμβαίνει με το σώμα όσο μεγαλώνει ο άνθρωπος και τι γίνεται με την κανονική «λειτουργία» του, των περίπου 37 βαθμών Κελσίου; Το σώμα δεν μπορεί απλά να απαλλαγεί από την υπερβολική θερμότητα. Μπορεί να το κάνει μέσω της εφίδρωσης, η οποία ελέγχεται από το νευρικό σύστημα. Οι ιδρωτοποιοί αδένες παράγουν υγρό που εξατμίζεται στην επιφάνεια του δέρματος κι έτσι το σώμα δροσίζεται.

«Ωστόσο, αν σκουπίσεις αμέσως τον ιδρώτα με μια πετσέτα η εξάτμιση και η ψύξη δεν λειτουργούν, εξηγεί ο Βιομετεωρολόγος. Σε μεγάλη ηλικία, ο μεταβολισμός δεν λειτουργεί πλέον τόσο καλά. Ως εκ τούτου οι ηλικιωμένοι συνήθως ζεσταίνονται αργότερα από τους νέους. Επιπλέον οι ηλικιωμένοι δεν ιδρώνουν τόσο πολύ.

Όσο για το εάν κάποιος μέσω προπόνησης μπορεί να αισθάνεται πιο άνετα με θερμοκρασίες που παλιότερα του φαίνονταν δυσάρεστες, ο κ. Ματζαράκης αμφιβάλλει. Ίσως κάποιος να μπορεί να συνηθίσει λίγο, αλλά σίγουρα δεν θα λύσει το πρόβλημά του.
Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail