Μη αναστρέψιμο το άνοιγμα της αεροπορικής ψαλίδας: Στην Τουρκία τα μετράνε, τα ξαναμετράνε και τους πιάνει πονοκέφαλος

File Photo Το “006”, της 336 Μοίρας “Όλυμπος”, είναι το τρίτο αεροσκάφος της Πολεμικής Αεροπορίας που ήδη έχει μετατραπεί σε F-16 Block 70 Viper. Η εικόνα είναι από την τροχοδρόμηση του αεροσκάφους στην Τανάγρα κατά τη φάση δοκιμής που πέρασε με άριστα. Πηγή εικόνας: Hellasjournal

Προσθέσεις πρέπει να κάνουν στο αεροπορικό τουρκικό Επιτελείο, υπολογίζοντας τους αριθμούς των διαλειτουργικών αεροσκαφών που πρόκειται να διαθέτει η Ελληνική Πολεμική Αεροπορία μετά το 2027.

Από: hellasjournal.com - Ρεπορτάζ Γ.Σ.

Από τον αριθμό 83 που είναι τα F-16 Block 70 Viper και που η αναβάθμιση τους έχει ξεκινήσει στην Τανάγρα, περνώντας με ΆΡΙΣΤΑ, ο διαλειτουργικός στόλος μάλλον…εκτοξεύεται!

Και στην «ψαλίδα» αυτή που ανοίγει δραματικά για την TuAF, οι γείτονες προσθέτουν στον Ελληνικό διαλειτουργικό στόλο τα Γαλλικά RafaleF3Rκαι στο βάθος ατενίζουν με έντονο το αίσθημα του βέρντιγκο τα F-35A…

Αλλά ακόμη και να ξεπεράσει η Άγκυρα τα δυσεπίλυτα προβλήματα με το Αμερικανικό Κογκρέσο και τελικά πάρει το πράσινο φως για 40 νέα συν την αναβάθμιση άλλων 80 F-16 στο επίπεδο Viper, τα 120 αεροσκάφη 4,5 γενιάς δεν της αρκούν καθώς έχουν ένα πρόβλημα «στον κύβο».

Μπλε «οχιές» (σ.σ. συν τα 38 επιπέδου Μ++), 24 RafaleF3R…F-35! Και ας μην ξεχνάει κανείς την υπεραξία των Mirage 2000-5 που κάθε μέρα ανεβάζουν διαθεσιμότητες…

Εγκατάλειψη πισωγυρισμάτων…

Εφόσον ισχύσουν οι πληροφορίες ότι επιτέλους ελήφθη η απόφαση από την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Εθνικής άμυνας να περάσουν και πάλι τα F-16 Block 50 από την αρμόδια επιτροπή της Βουλής και εφόσον δεν υπάρξουν νέες πολιτικές παλινωδίες- κυρίως αντιπολιτευτικές- τότε ο αριθμός των διαλειτουργικών αεροσκαφών μετακινείται στον 121!

Και στην ουσία αυτό σημαίνει πως τα μόνα παλαιού τύπου αεροσκάφη που θα διατηρηθούν όπως αγοράστηκαν, προσανατολισμένα αμιγώς στον αεροπορικό αγώνα (airtoair) θα είναι τα F-16 Block 30. Για τα οποία όμως ανώτατες πηγές από την Πολεμική Αεροπορία σημείωναν με νόημα πως «ας ξεκινήσει η μετατροπή των Block 50 και κάπως έτσι, βλέποντας το μέλλον κανείς δεν αποκλείει το επόμενο βήμα».

121 αεροσκάφη της ραχοκοκαλιάς του αεροπορικού στόλου με ενιαία διαμόρφωση (σ.σ. πλην του AESA στα 38 Block 50) σημαίνει τρομακτική ισχύ και δυνατότητες για ταυτόχρονο killσε αέρα ξηρά και θάλασσα.

Η εβδομάδα που έρχεται φέρνει αρκετές ειδήσεις για το υπουργείο Εθνικής άμυνας και η πιο σημαντική-εφόσον έρθει- που υπάρχει είναι αυτή της αναβάθμισης των αεροσκαφών F-16 Block 50.

Εν αναμονή πολιτικού brasdefer

Στην ατζέντα του υπουργείου Εθνικής άμυνας βρίσκονται τουλάχιστον είκοσι υπό-προγράμματα και προγράμματα τα οποία για τον κάθε κλάδο έχουν ξεχωριστή αξία.

Οι πληροφορίες που έχουμε ομιλούν για έναρξη των συνεδριάσεων με τον Στρατό Ξηράς καθώς εκεί οι ανάγκες έχουν πολλαπλασιαστεί και θ’ ακολουθήσει το Πολεμικό Ναυτικό, ενώ τις συζητήσεις θα κλείσει η Πολεμική Αεροπορία, με το πολυπόθητο για την ηγεσία της πρόγραμμα.

Και επειδή οι συζητήσεις αυτές θα κρατήσουν αρκετές ώρες, η πολιτική ηγεσία έχει ζητήσει η αρμόδια επιτροπή να συνεδριάσει δυο ημέρες λόγω φόρτου και να μην πιεστούν οι βουλευτές, διότι κι αυτό είχε ακουστεί στο παρελθόν.

Πηγές από την Πολεμική Αεροπορία σημειώνουν πως εφόσον όλα κυλήσουν ομαλά και περάσει από την επιτροπή το πρόγραμμα για τα «50άρια», ήδη έχουν κάνει την προπαρασκευή του LOR για την αναβάθμισή τους καθώς δεν θέλουν να χαθεί κι άλλος πολύτιμος χρόνος.

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον θα λάβει η συζήτηση για τον τόπο που πρόκειται να γίνει η αναβάθμιση των 38 F-16, διότι η πρόταση του αεροπορικού Επιτελείου και του υπουργείου είναι αυτή να γίνει στις εγκαταστάσεις της 111 Πτέρυγας Μάχης στη Ν. Αγχίαλο.

Οι αεροπόροι και μηχανικοί υποστηρίζουν πως οι τεχνικοί της Πολεμικής Αεροπορίας μπορούν να κερδίσουν το στοίχημα της αναβάθμισης, με την υποστήριξη των συναδέλφων τους από την κατασκευάστρια εταιρεία.

Από το επίπεδο Block 50 τα 38 F-16 θα ξεπεράσουν αυτό των υφιστάμενων Advanced του Αράξου, που αποτελούν ότι πιο σύγχρονο έχει να επιδείξει η Πολεμική Αεροπορία.

Και εκεί το πολιτικό brasdeferμάλλον θα χτυπήσει κόκκινο με την αντιπολίτευση, σύμφωνα με πληροφορίες, να προτείνει την Ελληνική Αεροπορική Βιομηχανία, η οποία ωστόσο έχει ένα μεγάλο εθνικό έργο μπροστά της, την παράδοση ontimeτων 83 F-16 Viper συν βεβαίως όλες τις υπόλοιπες εκκρεμότητες που έχει με την Πολεμική Αεροπορία.
Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail