Γιατί ο Λαβρόφ χρησιμοποίησε τελικά τον όρο «Ινδο-Ειρηνικός» αντί του συνηθισμένου «Ασία-Ειρηνικός»;

Η συνέντευξη Τύπου του Ρώσου Υπουργού Εξωτερικών Λαβρόφ που ακολούθησε τη συμμετοχή του στη σύνοδο του Συμβουλίου Υπουργών Εξωτερικών του CSTO την περασμένη εβδομάδα ήταν αξιοσημείωτη με την έννοια ότι χρησιμοποίησε τον όρο «Ινδο-Ειρηνικός» για πρώτη φορά όταν περιέγραψε αυτό που η χώρα του μέχρι τότε αποκαλούσε πάντα «Ασία-Ειρηνικός». Το συγκεκριμένο παράδειγμα στο οποίο το χρησιμοποίησε ήταν όταν είπε ότι «Η αρχή του αδιαίρετου της ασφάλειας ισχύει προφανώς για την περιοχή Ινδο-Ειρηνικού σήμερα». Μέχρι αυτό το σημείο, οι Ρώσοι εκπρόσωποι χρησιμοποιούσαν πάντα τον όρο «Ασία-Ειρηνικός», ο οποίος ευθυγραμμίζεται με αυτό που λένε πάντα οι ολοκληρωμένοι στρατηγικοί εταίροι τους στην Κίνα. Αυτή τη φορά, ωστόσο, ο Λαβρόφ επέλεξε τον πιο δημοφιλή περιφερειακό όρο.

Andrew Korybko - oneworld.press / Παρουσίαση Freepen.gr

Γνωρίζοντας πόσο επαγγελματίας είναι αυτός ο παγκοσμίου φήμης διπλωμάτης και πώς δεν έχει ποτέ διαπληκτιστεί, αφού πάντα σκέφτεται πολύ κάθε λέξη που λέει, αυτή η εξέλιξη θα πρέπει να ερμηνευθεί ως μια λεπτή αλλαγή πολιτικής. Δεν αποσκοπεί με κανέναν τρόπο στο να στείλει κάποιου είδους αρνητικό μήνυμα στην Κίνα, αλλά αντίθετα, έχει σκοπό να δείξει πως η Ρωσία προσαρμόζεται ευέλικτα στις περιφερειακές τάσεις. Κάθε χώρα σε αυτό το μέρος του κόσμου, με την αξιοσημείωτη εξαίρεση της Κίνας και ίσως και της Βόρειας Κορέας, περιγράφει την περιοχή τους ως Ινδο-Ειρηνικό στις μέρες μας. Αυτός ο όρος θεωρούνταν ως ένα διακριτικό νεύμα στα αμερικανικά μεγάλα στρατηγικά σχέδια, αλλά τώρα είναι απλώς μια ακριβής γεωστρατηγική περιγραφή. 

Η άνοδος της Ινδίας ως παγκόσμιας επιρροής Μεγάλης Δύναμης μετά την αποφασιστική παρέμβασή της μετά την έναρξη της συνεχιζόμενης ειδικής στρατιωτικής επιχείρησης της Ρωσίας στην Ουκρανία για να αποτρέψει προληπτικά την δυνητικά δυσανάλογη εξάρτηση του εταίρου της από την Κίνα ως απάντηση στις άνευ προηγουμένου κυρώσεις της Δύσης εναντίον της, άλλαξε εντελώς την τροχιά του Νέου Ψυχρού Πολέμου . Αυτός ο πολιτισμός-κράτος της Νότιας Ασίας είναι πλέον μια υπολογίσιμη δύναμη σε όλο τον κόσμο αφού εξέπληξε κυριολεκτικά κάθε παρατηρητή με αυτό που μόλις έκανε. Επομένως, είναι λογικό να υπογραμμίσουμε τη νέα παγκόσμια σημασία του, περιγράφοντας τελικά την ευρύτερη περιοχή ως τον «Ινδο-Ειρηνικό», ειδικά επειδή σχεδόν όλοι οι άλλοι επίσης σήμερα το κάνουν.


Με βάση αυτή την παρατήρηση, είναι προς τα μεγάλα στρατηγικά συμφέροντα της Ρωσίας να δίνει σήμα σε άλλους σε αυτό το μέρος του κόσμου ότι είναι όντως στρατηγικά αυτόνομη από την Κίνα και δεν έχει γίνει ο «κατώτερος εταίρος» της, όπως έχουν ψευδώς μερικοί ισχυριστεί στα δυτικά μέσα μαζικής ενημέρωσης υπό την ηγεσία των ΗΠΑ από την έναρξη της ειδικής της επιχείρησης στην Ουκρανία. Χώρες όπως το Βιετνάμ, για παράδειγμα, θα πρέπει να καθησυχαστούν που η Ρωσία δεν πρόκειται να πάρει το μέρος της Κίνας έναντι της δικής τους στις διαμάχες για τη Θάλασσα της Νότιας Κίνας, αλλά αντίθετα θα παραμείνει ουδέτερη και θα φιλοδοξεί να τις βοηθήσει να ισορροπήσουν μεταξύ των αμερικανικών και κινεζικών υπερδυνάμεων που επί του παρόντος κυριαρχούν στη δι- πολυπολική ενδιάμεση φάση της παγκόσμιας συστημικής μετάβασης σε μια πιο σύνθετη πολυπολικότητα.

Έχοντας υπόψη αυτά τα κίνητρα, είναι λογικό γιατί ο Λαβρόφ χρησιμοποίησε τελικά τον όρο «Ινδο-Ειρηνικός» αντί για «Ασία-Ειρηνικός», αν και δεν είναι σαφές εάν θα συνεχίσει να το κάνει ή αν αυτό ήταν απλώς μια αναγνώριση της ανάγκης η Ρωσία να δώσει προσοχή σε αυτή την περιφερειακή τάση τουλάχιστον μία φορά. Σε κάθε περίπτωση, σίγουρα δεν ήταν ολίσθημα μιας και ο Λαβρόφ δεν είχε ποτέ τίποτα από αυτά, αλλά ήταν ένα σκόπιμo μήνυμα που εστάλη σε όλες εκείνες τις χώρες που χρησιμοποιούν αυτόν τον όρο αντί για αυτόν που η Κίνα, η Ρωσία και ίσως και η Βόρεια Κορέα. χρησιμοποιούν πάντα. Παρόλο που κανένας από αυτούς δεν αντέδρασε επισήμως σε αυτό, δεν υπάρχει αμφιβολία ότι το παρατήρησαν και θα εκτιμούσαν αυτό που μόλις έκανε ο Λαβρόφ, ειδικά η Ινδία.

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail