Η Ουάσιγκτον ξεκινά το Blame Game λόγω ήττας στην Ουκρανία

RescueWarrior / pixabay
Οι New York Times, εδώ μέσω Yahoo, έχουν ένα μάλλον περίεργο κομμάτι σχετικά με την υποτιθέμενη έλλειψη πληροφοριών σχετικά με τα ουκρανικά πολεμικά αεροσκάφη:

Moon of Alabama - Παρουσίαση Freepen.gr

Οι ΗΠΑ δεν έχουν σαφή εικόνα της πολεμικής στρατηγικής της Ουκρανίας, λένε οι αξιωματούχοι

Ο Πρόεδρος Volodymyr Zelenskyy της Ουκρανίας παρέχει σχεδόν καθημερινές ενημερώσεις για τη ρωσική εισβολή στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Viral αναρτήσεις βίντεο έχουν δείξει την αποτελεσματικότητα των δυτικών όπλων στα χέρια των ουκρανικών δυνάμεων και το Πεντάγωνο έχει τακτικά ενημερώσεις για τις εξελίξεις στον πόλεμο.

Ωστόσο, παρά τη ροή όλων αυτών των ειδήσεων στο κοινό, οι υπηρεσίες πληροφοριών των ΗΠΑ έχουν λιγότερες πληροφορίες από ό,τι θα ήθελαν για τις επιχειρήσεις της Ουκρανίας και έχουν πολύ καλύτερη εικόνα του ρωσικού στρατού, των σχεδιαζόμενων επιχειρήσεων και των επιτυχιών και των αποτυχιών του, σύμφωνα με νυν και πρώην αξιωματούχους.

Οι κυβερνήσεις συχνά αποκρύπτουν πληροφορίες από το κοινό για λειτουργική ασφάλεια. Αλλά αυτά τα κενά πληροφοριών εντός της αμερικανικής κυβέρνησης θα μπορούσαν να δυσκολέψουν την κυβέρνηση Μπάιντεν να αποφασίσει πώς θα στοχεύσει την στρατιωτική βοήθεια, καθώς στέλνει όπλα δισεκατομμυρίων δολαρίων στην Ουκρανία.
...
Η Avril D. Haines, η διευθύντρια της εθνικής υπηρεσίας πληροφοριών, κατέθεσε σε ακρόαση στη Γερουσία τον περασμένο μήνα πως «ήταν πολύ δύσκολο να πει κανείς» πόση πρόσθετη βοήθεια θα μπορούσε να απορροφήσει η Ουκρανία.

Και πρόσθεσε: «Έχουμε, στην πραγματικότητα, περισσότερη διορατικότητα, πιθανώς, από τη ρωσική πλευρά από ό,τι στην ουκρανική πλευρά».

Ένα βασικό ερώτημα είναι ποια μέτρα σκοπεύει να λάβει ο Zelenskyy στο Ντονμπάς. Η Ουκρανία αντιμετωπίζει μια στρατηγική επιλογή εκεί: να αποσύρει τις δυνάμεις της ή να κινδυνεύσει να τις περικυκλώσει η Ρωσία.

Ο Αντρέι Μαρτιάνοφ βροντοφωνάζει για το κομμάτι:

Λοιπόν, οι NYT αποφάσισαν να αρχίσουν να απομακρύνονται από όλη αυτή την ιστορία της «χαμένης Ρωσίας στην Ουκρανία» που προωθούσε μαζί με τους νεοσυντηρητικούς τρελούς, και ξεκινά αυτή η οικεία μελωδία της «αποτυχίας της Intel». Σωστά.

Οι ΗΠΑ δεν έχουν σαφή εικόνα της πολεμικής στρατηγικής της Ουκρανίας, λένε οι αξιωματούχοι

Χμ, τι θα λέγατε να το θέσω ωμά--οι ΗΠΑ δεν είχαν ποτέ ξεκάθαρη εικόνα για τίποτα, ειδικά για τη Ρωσία, ή, ως ιδιωτική περίπτωση, [την Ειδική Στρατιωτική Επιχείρηση] και εξαγόρασαν πλήρως την προπαγάνδα των Ukie, η οποία δείχνει μια πλήρη ανικανότητα των «intel» στις ΗΠΑ.
...
Η αφήγηση για [την Ειδική Στρατιωτική Επιχείρηση], στην πραγματικότητα, είναι νεκρή και η αποτυχία δεν στήνεται, έχει ήδη συμβεί. Είναι τετελεσμένο όπως κι αν θέλει κανείς να βάλει κραγιόν στο γουρούνι.

Ο Larry Johnson πιστεύει ότι υπάρχει ένα άλλο κίνητρο πίσω από την ιστορία:

Ειλικρινά, δυσκολεύομαι να πιστέψω πως δεν υπάρχουν αξιόπιστοι αναλυτές στην Υπηρεσία Πληροφοριών Άμυνας που να γνωρίζουν τις απαντήσεις σε όλα αυτά τα ερωτήματα. Το πραγματικό πρόβλημα μπορεί να μην είναι η έλλειψη πληροφοριών [intel]. Οχι. Είναι ο φόβος να πουν στους πολιτικούς σκληρές αλήθειες που δε θέλουν να ακούσουν.

Δεδομένων των δισεκατομμυρίων δολαρίων που ξοδεύουν οι Ηνωμένες Πολιτείες σε συστήματα συλλογής «πληροφοριών», είναι καιρός το Κογκρέσο και το αμερικανικό κοινό να απαιτήσουν από τις υπηρεσίες πληροφοριών να κάνουν τη δουλειά τους.

Δεν πιστεύω ούτε μια στιγμή ότι οι υπηρεσίες πληροφοριών των ΗΠΑ δεν γνωρίζουν τι συμβαίνει στην Ουκρανία και στο Κίεβο. Γνωρίζουν πως η Ουκρανία έχασε τον πόλεμο και θα πρέπει να επιδιώξουν την ειρήνη το συντομότερο δυνατό.

Είπαν επίσης στο Λευκό Οίκο πως αυτό είναι μια υπόθεση και ότι η όλη ιδέα της δημιουργίας της Ουκρανίας για να γαργαλήσει τη ρωσική αρκούδα ήταν εξαρχής ηλίθια. Το ερώτημα τώρα είναι ποιος θα αναλάβει την ευθύνη για το αποτέλεσμα. Σε ποιον μπορεί να περάσει το ποσό;

Υπάρχει πάντα η επιλογή για τους πολιτικούς, όπως υποθέτει ο Αντρέι, να κατηγορήσουν τις υπηρεσίες πληροφοριών και τις διάφορες υπηρεσίες που τις παρέχουν. Αυτό έγινε όταν ο πόλεμος στο Ιράκ, βασισμένος σε ψευδείς ισχυρισμούς όπλα μαζικής καταστροφής, άρχισε να πηγαίνει άσχημα για τις ΗΠΑ.

Αλλά αυτό που κάνει το άρθρο των NYT είναι να μεταδίδει τα λεφτά από την κοινότητα των πληροφοριών στον πρόεδρο Ζελένσκι της Ουκρανίας: «Δεν μας ενημέρωσε για την κακή θέση στην οποία βρισκόταν η χώρα του».

Καλύπτετε τον κ...λο σας και η εξέχουσα θέση του Ζελένσκι στη «δύση» καθιστά δυνατό να τον κατηγορήσετε προσωπικά για την έκβαση του πολέμου.

Στις 31 Μαΐου το Συμβούλιο Εξωτερικών Σχέσεων, με τον επικεφαλής του Ρίτσαρντ Χάας, είχε δημόσια συζήτηση για την κατάσταση του πολέμου στην Ουκρανία. Ένας από τους συμμετέχοντες ήταν ο πρώην Αναπληρωτής Διοικητής της Ευρωπαϊκής Διοίκησης των Ηνωμένων Πολιτειών, Stephen M. Twitty. Γνωρίζει και ξεκαθαρίζει απολύτως πού βρίσκεται ο πόλεμος:

TWITTY: Νομίζω ότι ο πόλεμος στο Ντονμπάς έχει αρχίσει να στρέφεται προς την εύνοια των Ρώσων, και όταν ρίξετε μια ματιά στο -και αναφέρομαι ιδιαίτερα στο ανατολικό τμήμα του Ντονμπάς- οι Ρώσοι έχουν περάσει στην προσπάθεια να ρίξουν όλη τη μαχητική τους δύναμη στο Ντονμπάς για να εξαλείψει κάθε πόλη. Είτε πρόκειται για το Rubizhne, το Lyman, εργάζονται τώρα στο Sievierodonetsk και στο Lysychansk επίσης, εξαφανίζουν αυτές τις συγκεκριμένες πόλεις και έτσι προχωρούν. Δε βάζουν μια δέσμη μαχητικής δύναμης με δυνάμεις πεζικού και τανκς εκεί μέσα. Έχουν πάρει όλο το πυροβολικό τους και το αντιμετωπίζουν σαν τη Μαριούπολη και έτσι προχωρούν. Άρα αρχίζουν να σημειώνουν πρόοδο στο ανατολικό Donbas και έτσι πρέπει να το παρακολουθήσουμε προσεκτικά.

HAASS: ... Γιατί δεν αντιστρέφουμε [τις πολιτικές μας]; Στρατηγέ Τουίτι, υπάρχει κάτι που είπε ο πρόεδρος; Είναι πράγματα που δεν κάνουμε που θα έπρεπε να κάνουμε; Υπάρχουν πράγματα που θα προτείνατε σε αυτό το σημείο;

TWITTY: Λοιπόν, καθώς ρίχνω μια ματιά σε αυτό, ξέρετε, ο υπουργός Austin είπε πως θα αποδυναμώσουμε τη Ρωσία. Δεν έχουμε πραγματικά ορίσει τι σημαίνει αποδυνάμωση, γιατί αν ρίξετε μια ματιά στους Ουκρανούς αυτήν την στιγμή, πιστεύω ακράδαντα στο δόγμα του Κόλιν Πάουελ — κατατροπώνετε έναν συγκεκριμένο εχθρό με δύναμη. Και αυτήν την στιγμή, όταν ρίχνεις μια ματιά στην Ουκρανία και μια ματιά στη Ρωσία, είναι περίπου ένα προς ένα. Η μόνη διαφορά είναι ότι η Ρωσία έχει πολύ μεγάλη μαχητική ισχύ από τους Ουκρανούς.

Και έτσι δεν υπάρχει περίπτωση οι Ουκρανοί να καταστρέψουν ή να νικήσουν ποτέ τους Ρώσους, και έτσι πρέπει να καταλάβουμε πραγματικά τι σημαίνει αποδυνάμωση στην τελική κατάσταση εδώ. Και θα σου πω επίσης, Ρίτσαρντ, δεν υπάρχει περίπτωση οι Ουκρανοί να έχουν ποτέ αρκετή μαχητική ισχύ για να διώξουν και τους Ρώσους από την Ουκρανία, και πώς φαίνεται αυτό στο τέλος του παιχνιδιού.

Ακολουθεί συζήτηση με άλλους συμμετέχοντες σχετικά με πιθανά αποτελέσματα που θα ήθελαν να δουν οι ΗΠΑ, όπως η Ουκρανία στην κατάσταση στην οποία βρισκόταν πριν από το 2014.

Στη συνέχεια, ο Twitty εξηγεί γιατί αυτές οι ιδέες είναι όλες μη ρεαλιστικές και ότι αυτό που χρειάζεται είναι άμεσες διαπραγματεύσεις:

TWITTY: Ναι. Λοιπόν, έχω μερικά πράγματα για σένα, Ρίτσαρντ. Θέλω λοιπόν να επιστρέψω σε αυτό που είπες. Πριν από το 2014 — Θέλω να το σκεφτείς αυτό, γιατί είχα καιρό να το σκεφτώ ακούγοντας άλλους εδώ, και τι θα σου πω, Ρίτσαρντ, ξέρεις, έμαθα από το Εθνικό Κολλέγιο Πολέμου πως υπάρχει κάτι που λέγεται τελειώματα, τρόπους και μέσα.

Έτσι, αν αυτή είναι η τελική σας κατάσταση -πριν το 2014- τότε με ενδιαφέρει να ακούσω τους τρόπους και τα μέσα γιατί, από στρατιωτική άποψη, αν αυτός είναι ο τρόπος, τότε το μέσο θα ήταν ότι οι Ουκρανοί δεν έχουν, και πάλι, την ικανότητα να το τραβήξουν πριν από το 2014. Απλώς τους λείπει αυτή η ικανότητα. Δεν έχουν τη δύναμη μάχης.

Και θέλω επίσης να σας υπενθυμίσω πως ακούμε πολλά για ρωσικές απώλειες και ρωσικές απώλειες. Ακούμε πολύ λίγα για τις απώλειες της Ουκρανίας , και να έχετε κατά νου ότι χάνουν στρατιώτες σε αυτόν τον πόλεμο επίσης. Ξεκίνησαν από διακόσιες χιλιάδες περίπου. Ποιος ξέρει πού βρίσκονται σήμερα;

Και έτσι είναι δύσκολο να στρατολογηθεί και να διατηρηθεί αυτό το επίπεδο επαγγελματισμού σε αυτόν τον στρατό. Αυτό είναι λοιπόν το πρώτο μου σημείο. Ο σκοπός, οι τρόποι και τα μέσα, τους λείπει αυτό, για να μπορέσουν να επιστρέψουν στα προ του 2014.

Το δεύτερο σημείο που θα ήθελα να θέσω είναι, ξέρετε, καθώς κοιτάζετε το DIME - διπλωματικό, πληροφοριακό, στρατιωτικό και οικονομικό - μας λείπει θλιβερά το διπλωματικό κομμάτι αυτού. Αν παρατηρήσετε, δεν υπάρχει καμία διπλωματία που να προσπαθεί να φτάσει σε κάποιο είδος διαπραγματεύσεων. Και δεν νομίζω ότι μπορούμε να το οδηγήσουμε, δεδομένου του πού μας σκέφτεται ο Πούτιν.

Αλλά αν καθίσετε και σκεφτείτε αυτούς που θα μπορούσαν ενδεχομένως να είναι μέρος αυτής της διαπραγματευτικής ομάδας, ξέρετε, έχετε ότι—οι δύο από αυτούς είναι μέσα—που θα απαριθμήσω είναι στο ΝΑΤΟ. Ο ένας είναι ο Πρόεδρος Orbán εκτός Ουγγαρίας. Ίσως μπορεί να βοηθήσει στη διαπραγματευτική προσπάθεια. Ο άλλος είναι ο πρόεδρος της Τουρκίας Ερντογάν. Οι επί μακρόν φίλοι του Προέδρου Πούτιν, αν και ορισμένοι θεωρούν αυτή τη σχέση ως συναλλακτική. Δε γνωρίζω. Ας το δοκιμάσουμε και ας δούμε.

Κάποιος αντιτίθεται και υποστηρίζει «να δοθεί στην Ουκρανία περισσότερος χρόνος» σπρώχνοντάς τους περισσότερα όπλα. Ο Twitty καταρρίπτει αυτό το επιχείρημα:

TWITTY: —Τσάρλι, συμφωνώ 100 τοις εκατό. Αλλά θα σας πω, όταν κοιτάξετε τον χρόνο, οι Ουκρανοί πρέπει να ξεκινήσουν διαπραγματεύσεις με το πάνω χέρι σε θέση ισχύος, και έτσι αυτή τη στιγμή βρίσκονται σε θέση ισχύος. Όσο περισσότερο συνεχίζεται αυτός ο πόλεμος, ποτέ δεν ξέρουμε αν θα εξασθενίσουν, και τότε θα τους λείπει η ικανότητα να πάνε στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων σε θέση δύναμης και μπορεί να χάσουν περισσότερα από όσα σκόπευαν, και ας το έχουμε επίσης υπόψη.

Εκεί είναι. Οι επαγγελματίες στρατιωτικοί και οι άνθρωποι των πληροφοριών γνωρίζουν ακριβώς τι συμβαίνει. Η Ουκρανία βρίσκεται ήδη σε πολύ άσχημη κατάσταση και από εδώ και πέρα ​​μπορεί μόνο να χειροτερέψει. Αναμένουν ότι η ουκρανική πρώτη γραμμή θα καταρρεύσει. Είμαι βέβαιος πως προτρέπουν, όπως κάνει ο Twitty παραπάνω, για άμεσες διαπραγματεύσεις χρησιμοποιώντας οποιοδήποτε τρίτο μέρος είναι διαθέσιμο.

Είναι ο Λευκός Οίκος για τον οποίο ένα τέτοιο αποτέλεσμα δεν είναι αυτό που ήλπιζε να επιτύχει. Στην πραγματικότητα μπορεί να μην το επιτρέπει. Αυτήν τη στιγμή μπλοκάρει οποιεσδήποτε διαπραγματεύσεις επειδή η παραδοχή της απώλειας στην Ουκρανία θα έδινε στους Ρεπουμπλικάνους περισσότερα πυρομαχικά για να βλάψουν τον Μπάιντεν.

Ο Yves Smith εντοπίζει ορισμένα σημάδια ότι, πίσω από τις κουρτίνες, πραγματοποιούνται στην πραγματικότητα κάποιες άμεσες διαπραγματεύσεις μεταξύ Ουκρανίας και Ρωσίας:

Μπορεί να το ξέρουμε εν ευθέτω χρόνω, αλλά αυτή η εξέλιξη, ακόμα κι αν αυτές οι συνομιλίες είναι περισσότερο στο στάδιο της αίσθησης, είναι απόδειξη ότι ο Ζελένσκι χάνει την εξουσία. Θυμηθείτε πως έχει ήδη γίνει κάποια φλυαρία για ένα πιθανό στρατιωτικό πραξικόπημα. Και δεν είναι ασυνήθιστο για τους ανώτερους αξιωματούχους ενός ηγέτη στα σχοινιά να αρχίσουν να διαπραγματεύονται με την άλλη πλευρά, τόσο για το συμφέρον της χώρας τους όσο και για να βελτιώσουν τις πιθανότητες επιβίωσής τους.
...
Έτσι, αυτός είναι ένας μακροσκελής τρόπος να πει κανείς ότι ο Ζελένσκι μπορεί να μην άλλαξε την στάση του, αλλά ότι αντ' αυτού δεν οδηγεί πλέον το τρένο. Και μπορεί επίσης να είναι πως κάποιοι στην κυβέρνηση της Ουκρανίας προσπαθούν επίσης να βγάλουν τα χέρια του Ηνωμένου Βασιλείου και των ΗΠΑ από το τιμόνι. Μπορεί να είναι πολύ νωρίς για να συμβεί αυτό, αλλά αν συνεχίσουν να προσπαθούν να υποστηρίξουν τον Ζελένσκι όταν τα ανώτερα στελέχη του (και ο στρατός) στρέφονται εναντίον του, θα μπορούσαν να βρουν ότι στοιχηματίζουν σε λάθος άλογο. Και πάλι, δεν λέω πως αυτό είναι ένα πιθανό αποτέλεσμα, αλλά το γεγονός ότι είναι ακόμη και νοητό είναι μια μεγάλη αλλαγή στην κατάσταση του παιχνιδιού.

Το να δώσουμε τα χρήματα στον Ζελένσκι, για να τον απομακρύνουμε από αυτόν τον πλανήτη, μπορεί πράγματι να είναι το καλύτερο αποτέλεσμα για τον Λευκό Οίκο ... και για την Ουκρανία.

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail