Belharra: Αντίστροφη μέτρηση για την απόκτηση του «φονιά της θάλασσας» - Υπό κατασκευή οι δύο πρώτες φρεγάτες

Αν οι εργασίες συνεχιστούν στους ίδιους ρυθμούς και οι δοκιμές ολοκληρωθούν χωρίς προβλήματα, οι Γάλλοι αφήνουν ανοιχτό το ενδεχόμενο η πρώτη Ελληνική Belharra να παραδοθεί στο Πολεμικό Ναυτικό αρκετούς μήνες πριν τον Μάρτιο του 2025.

Από: newpost.gr

Οι πρώτες εικόνες από την Ελληνική φρεγάτα Belharra η οποία ήδη «χτίζεται» στα Γαλλικά ναυπηγεία της Lorient είναι κάτι παραπάνω από εντυπωσιακές. Τα πρώτα μεγάλα block του πλοίου έχουν ήδη κατασκευαστεί και ήδη «κομπλάρονται» ενώ στο μεγάλο υπόστεγο του ναυπηγείου οι εργασίες προχωρούν με ταχύτατους ρυθμούς. Ταυτόχρονα σε άλλους χώρους, στις εγκαταστάσεις της Naval Group πραγματοποιούνται συγκολλήσεις σε μεγάλα ελάσματα προκειμένου εντός των επόμενων μηνών να έχει ολοκληρωθεί το «σκάφος» της πρώτης Ελληνική FDI. Μόλις τέσσερις μήνες από την υπογραφή της σχετικής σύμβασης πάνω στο θωρηκτό «Αβέρωφ» στα Γαλλικά ναυπηγεία οι ρυθμοί κατασκευής τόσο της πρώτης Γαλλικής FDI όσο και της Ελληνικής φρεγάτας έχουν ξεπεράσει ακόμα και τις πλέον αισιόδοξες προβλέψεις. Ήδη το Γαλλικό πλοίο έχει ποντιστεί στο νερό εντός της δεξαμενής όπου πλέον έχει μεταφερθεί ώστε να συνεχιστούν οι εργασίες ενώ το ίδιο αναμένεται να συμβεί μέσα στο επόμενο διάστημα και με την Ελληνική Belharra.

Οι εργασίες και στις δύο φρεγάτες βρίσκονται ήδη αρκετά μπροστά από το χρονοδιάγραμμα με τους Γάλλους να έχουν θέσει «πάση δυνάμει» τις μηχανές τους.Παρά τα προβλήματα που παρατηρούνται παγκοσμίως στην προμήθεια πρώτων υλών για τη ναυπηγική βιομηχανία, στη Lorient η γραμμή παραγωγής των πλοίων δεν έχει επηρεαστεί και όλα προχωρούν σύμφωνα με τον σχεδιασμό. Ταυτόχρονα με τις εργασίες στο σκάφος τόσο της Γαλλικής όσο και της Ελληνικής FDI «τρέχει» και η κατασκευή του «πύργου» της πρώτης φρεγάτας ο οποίος φέρει μεταξύ άλλων και το πανίσχυρο ραντάρ Sea Fire ένα από τα μεγάλα πλεονεκτήματα του πλοίου. Όταν ολοκληρωθούν οι εργασίες στο σκάφος της πρώτης φρεγάτας οι Γάλλοι θα την μετακινήσουν από το υπόστεγο σε προβλήτα του ναυπηγείου ώστε να ‘’κουμπώσουν’’ τον πύργο και να ολοκληρώσουν το χτίσιμο του πλοίου. Θα ακολουθήσουν μια σειρά από καθοριστικά crash test, τόσο εν όρμω όσο κυρίως στην ανοιχτή θάλασσα,τα κρίσιμα για την δοκιμή και πιστοποίηση όλων των συστημάτων sea trials. Το γεγονός ότι θα πρόκειται για trials της πρώτης Belharra στα οποία θα δοκιμαστεί συνολικά το πρωτότυπο πλοίο και όλα του τα συστήματα κάνει τους Γάλλους να εργάζονται εντατικά έως και στην τελευταία λεπτομέρεια ώστε το συντομότερο η φρεγάτα να έχει πιστοποιηθεί και κριθεί ως επιχειρησιακή. Αυτός ήταν και ο βασικός λόγος για τον οποίον το Πολεμικό Ναυτικό αποφάσισε να επιλέξει όχι το πρώτο αλλά το δεύτερο πλοίο ώστε ήδη η κλάση να έχει δοκιμαστεί να έχει επιλυθεί κάθε πρόβλημα προκειμένου να πιστοποιηθεί.

Αν οι εργασίες συνεχιστούν στους ίδιους ρυθμούς και οι δοκιμές ολοκληρωθούν χωρίς προβλήματα οι Γάλλοι αφήνουν ανοιχτό το ενδεχόμενο η πρώτη Ελληνική Belharra να παραδοθεί στο Πολεμικό Ναυτικό αρκετούς μήνες πριν τον Μάρτιο του 2025 όπως προβλέπει η συμφωνία ενώ ανάλογα θα προχωρήσει και η παράδοση της δεύτερης Ελληνικής φρεγάτας η οποία έχει προγραμματιστεί για το Φθινόπωρο του 2025 αλλά και της τρίτης Ελληνική Belharra η οποία όπως προβλέπει η συμφωνία πρόκειται παραδοθεί στον Στόλο εντός του 2026.


 
Για την πρόοδο των εργασιών στο μεγάλο εξοπλιστικό πρόγραμμα του Στόλου ενημερώθηκε από τους Γάλλους της Naval Group ο Αρχηγός του Πολεμικού Ναυτικού.Ο Αντιναύαρχος Στυλιανός Πετράκης αρχικά επισκέφθηκε το Παρίσι έπειτα από πρόσκληση του Γάλλου ομολόγου του ενώ στη συνέχεια μετέβη στα ναυπηγεία της Lorient. O Έλληνας ΑΓΕΝ ξεναγήθηκε στα ναυπηγεία, είδε από κοντά την υπό κατασκευή πρώτη Ελληνική Belharra αλλά και την πρωτότυπη Γαλλική. Εντός του Ιουνίου στη Lorient αναμένεται να μεταβεί και το κλιμάκιο αξιωματικών του Πολεμικού Ναυτικού το οποίο θα παραμείνει στη Γαλλία μέχρι και την παραλαβή της πρώτης Ελληνικής φρεγάτας.


Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail