Όλοι ετοιμάζονται για εκλογές 18 Σεπτεμβρίου 2022, αλλά ο Μητσοτάκης θα εξαντλήσει την τετραετία - Ποιοι είναι οι λόγοι

Ανατροπή στο προεκλογικό τοπίο;…

Από: bankingnews.gr

Μπορεί να είναι οι περισσότεροι υπουργοί, βουλευτές και τα υπόλοιπα πολιτικά κόμματα πεπεισμένοι ότι έρχονται εκλογές το φθινόπωρο και μάλιστα, να μιλάνε οι περισσότεροι για 18 ή 25 Σεπτεμβρίου, αλλά ο Πρωθυπουργός δεν το έχει αποφασίσει.
Και, μάλιστα, το πιο πιθανό σενάριο που λένε πολύ κοντινά του πρόσωπα είναι ότι θα συνεχίσει το κυβερνητικό έργο μέχρι τέλος τη θητείας του.
Ποιοι είναι οι λόγοι;
Θα έχει ευθύνες αν οδηγήσει σε υπηρεσιακή κυβέρνηση εν μέσω ελληνοτουρκικής κρίσης
Πριν λίγες μέρες η Ντόρα Μπακογιάννη έλεγε σε συνέντευξή της ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης δεν θα αφήσει τη χώρα ακυβέρνητη την ώρα που ο Erdogan θέτει ζητήματα κυριαρχίας στο Αιγαίο και εντείνει την επιθετικότητα της χώρας του απέναντι στην Ελλάδα.
Είναι, λοιπόν, ένας σημαντικός λόγος αυτός καθώς εάν πάει σε εκλογές εν μέσω έντασης στα ελληνοτουρκικά, οι ευθύνες θα είναι δικές του που οδήγησε σε εκλογές, διότι ξέρει ότι θα έχουμε και δεύτερες εκλογές και άρα αστάθεια τουλάχιστον 2 μήνες. Και όλα αυτά ενώ έχει ακόμα περιθώριο 1 χρόνο για τη λήξη της θητείας του.

Ίσως έχουμε εξελίξεις με Τουρκία

Μην ξεχνάμε και μία σημαντική παράμετρο.
Η Τουρκία μετά το ναι που είπε στην ένταξη της Φινλανδίας-Σουηδίας στο ΝΑΤΟ, είναι σίγουρο ότι θα βγει ενισχυμένη έχοντας πάρει κάποια ανταλλαγματα. Το ποια θα είναι αυτά θα το δούμε και αν θα αφορά τις απαιτήσεις της στο Αιγαίο ή τα αιτήματά της από τις ΗΠΑ για νέο εξοπλισμό. Το σίγουρο είναι ότι μετά από αυτή την εξέλιξη, ίσως δούμε νέες απαιτήσεις από την Άγκυρα, άρα συνέχιση της έκρυθμης κατάστασης στα ελληνοτουρκικά.

Ο ίδιος έχει τονίσει ότι υπάρχει πυκνό κυβερνητικό έργο τουλάχιστον 6 μηνών

Δεύτερος σημαντικός λόγος, είναι ότι θα φανεί ανακόλουθος σε αυτά που έλεγε προ μερικών ημερών. Έλεγε ότι έχουμε τουλάχιστον 6 μήνες πυκνού κυβερνητικού έργου και μάλιστα τόνιζε ότι θέλει να ολοκληρώσει την θητεία πιστεύοντας ότι τα πράγματα το 2023 θα είναι καλύτερα για την ελληνική οικονομία, έχοντας κλείσει τη ενισχυμένη εποπτεία της χώρας από την Ε.Ε και έχοντας πάρει την επενδυτική βαθμίδα.

Κρατάει σε εγρήγορση τη κομματική βάση για υψηλή συσπείρωση

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει παρατηρήσει εδώ και καιρό ότι η συσπείρωση στην κυβέρνηση και τη βάση του κόμματος είναι χαμηλή με πολλούς ψηφοφόρους να αναζητάνε εναλλακτική σε κόμματα στα δεξιά της ΝΔ. Το ότι άφησε χαραμάδα για εκλογές, είναι ένας τρόπος να τους κρατάει σε εκλογική ετοιμότητα και εγρήγορση για παν ενδεχόμενο και για να αποφύγει χαλαρή ψήφο. Πολλοί πιστεύουν ότι επειδή η ΝΔ έχει διαφορά από τον δεύτερο ΣΥΡΙΖΑ μπορεί να σχηματίσει αυτοδύναμη κυβέρνηση. Το πιθανότερο σενάριο είναι να αναγκαστεί να συγκυβερνήσει με το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ, αλλά θα πρέπει τα ποσοστά να είναι υψηλά και με υψηλή συσπείρωση.

Καλύτερα ένας χρόνος με 158 βουλευτές παρά ένα θνησιγενές νέο σχήμα

Ένα άλλο βασικό επιχείρημα, λένε όσοι γνωρίζουν είναι ότι τώρα ο Πρωθυπουργός έχει μία ευρεία πλειοψηφία στην Βουλή 158 βουλευτών να περάσει όποιο νομοσχέδιο θέλει. Αν κάνει εκλογές τότε έχει 3 επιλογές:
1. Να κερδίσει τις δεύτερες εκλογές και έχει μία πολύ ισχνή πλειοψηφία 151 βουλευτών που στο πρώτο στραβοπάτημα θα κλονιστεί
2. Να συγκυβερνήσει με το ΠΑΣΟΚ με μία ατζέντα εντελώς κεντροαριστερή και να χάσει το δεξιό ακροατήριο
3. Να σχηματιστεί κυβέρνηση χωρίς αυτόν στις πρώτες εκλογές. Θα προτιμούσε από όλα αυτά να κυβερνήσει άλλο ένα χρόνο.
Το 2023, όσο δύσκολο και να είναι αφού θα υπάρξει μικρή αποκλιμάκωση πληθωρισμού και της ενεργειακής κρίσης, ωστόσο θέλει να καρπωθεί κάποιες θετικές ειδήσεις όπως νέα αύξηση κατώτατου μισθού, αύξηση στις συντάξεις, κατάργηση εισφ. Αλληλεγγύης, παράδοση κάποιου μεγάλου έργου.
Με λίγα λόγια όσοι ποντάρετε σε εκλογές το φθινόπωρο, κρατείστε μικρό καλάθι, το κυρίαρχο σενάριο στο Μαξίμου είναι να εξαντληθεί η τετραετία.

Μαξιμιλιανός
Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail