Χωρίς τέλος ο αεροπορικός εφιάλτης για την Άγκυρα: H ώρα των Viper - Οι πρώτες έξι «οχιές» στις Πολεμικές Μοίρες έως τα τέλη του 2022

Στα δεκατέσσερα έχουν ήδη φτάσει τα υπό αναβάθμιση μαχητικά F-16 τα οποία βρίσκονται στα υπόστεγα της Ελληνικής Αεροπορικής Βιομηχανίας.

Από: newpost.gr / Του Κώστα Σαρικά

Οχι απλά εντός χρονοδιαγράμματος αλλά και με αυξημένες πιθανότητες έως τα τέλη του 2022 η Πολεμική Αεροπορία να διαθέτει ήδη στο οπλοστάσιο της τα πρώτα έξι αναβαθμισμένα Viper «τρέχει» το μεγαλύτερο σε εξέλιξη εξοπλιστικό πρόγραμμα για τα «μπλε» φτερά. Και ενώ η συμφωνία με την κατασκευάστρια εταιρεία Lockheed Martin προβλέπει ότι εντός του έτους θα παραδοθούν τέσσερις ‘’Οχιές’’ η ταχύτητα με την οποία προχωρά η αναβάθμιση στις εγκαταστάσεις της ΕΑΒ στην Τανάγρα αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο για επιπλέον δύο έτοιμα μαχητικά έως τον προσεχή Δεκέμβριο.

Στα δεκατέσσερα έχουν ήδη φτάσει τα υπό αναβάθμιση μαχητικά F-16 τα οποία βρίσκονται στα υπόστεγα της Ελληνικής Αεροπορικής Βιομηχανίας.Οι εν δυνάμει «Οχιές» προέρχονται και από τις πέντε Πολεμικές Μοίρες που διαθέτουν F-16 block 52+ και block 52+ adv.Και μάλιστα σε κάποια από αυτά τα μαχητικά οι εργασίες βρίσκονται στο τελικό στάδιο με όλα σχεδόν τα εξαρτήματα να έχουν τοποθετηθεί στα αεροσκάφη.Mε τις δοκιμές στο έδαφος να έχουν ήδη ξεκινήσει και τους υπεύθυνους τεχνικούς να εμφανίζονται ιδιαίτερα αισιόδοξοι.

Την ίδια ώρα στις ΗΠΑ στο τελικό στάδιο των δοκιμών και ένα μόλις βήμα πριν από την τελική πιστοποίηση βρίσκεται το πρωτότυπο μαχητικό Viper της Πολεμικής μας Αεροπορίας το οποίο εδώ και ένα ακριβώς χρόνο περνά τα εξαντλητικά τεστ τόσο της κατασκευάστριας εταιρείας Lockheed Martin όσο και της USAF. Με την αεροπορία των ΗΠΑ να έχει τον τελευταίο λόγο ώστε να ανάψει το ‘’πράσινο’’ φως για επιστροφή του αεροσκάφους στην Ελλάδα στα τέλη του καλοκαιριού.Η οποία ουσιαστικά θα σημάνει και την αντίστροφη μέτρηση για παράδοση των πρώτων αναβαθμισμένων μαχητικών Viper στην Πολεμική μας Αεροπορία.

Όμως όλους αυτούς τους μήνες τους οποίους το test fighter aircraft βρίσκεται στις ΗΠΑ για δοκιμές μεταξύ των Βάσεων της LM και της USAF οι Αμερικανοί δοκιμαστές βρίσκονται σε ανοιχτή γραμμή με την Ελλάδα και την ΕΑΒ. Στην Τανάγρα φτάνουν συνεχώς οι παρατηρήσεις των Αμερικανών ιπτάμενων και τεχνικών οι οποίες προκύπτουν από τις εξαντλητικές δοκιμές και άμεσα περνούν στα υπό αναβάθμιση αεροσκάφη. Μέχρι να ολοκληρωθούν οι δοκιμές και το υπό δοκιμή μαχητικό να επιστρέψει στην Ελλάδα. Και αυτό θα σημαίνει ότι θα έχει ‘’κλειδώσει’’ οριστικά το τελικό λογισμικό του(OFP) το οποίο θα αποτελεί τη «βίβλο» των Viper. Το OFP θα περάσει αρχικά στα τέσσερα βιομηχανικά πρωτότυπα δύο μονοθέσια block 52+ και block 52+ adv και αντίστοιχα δύο διθέσια των δύο τύπων F-16 οι οποίοι αναβαθμίζονται.

Σύμφωνα με τον σχεδιασμό έπειτα από τα πρώτα έξι μαχητικά τα οποία όπως όλα δείχνουν θα παραδοθούν στην HAF εντός του 2022 από το 2023 και για τα επόμενα χρόνια από την ΕΑΒ θα παραδίδονται στην Πολεμική μας Αεροπορία 12 έως 14 αεροσκάφη το χρόνο. Σύμφωνα με πληροφορίες οι πρώτες ‘’Οχιές’’ θα παραδοθούν για λόγους ομοιογένειας αρχικά σε μια Πολεμική Μοίρα η οποία θα αποτελέσει την πρώτη Μοίρα Viper της HAF. Ενώ σταδιακά τα Viper που θα βγαίνουν από την ΕΑΒ θα ενσωματωθούν στο οπλοστάσιο και των υπολοίπων Μοιρών.
Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail