Η Βουλγαρία ζητά βοήθεια από την Τουρκία για παροχή φυσικού αερίου

Αντιμέτωπη με την πλήρη περικοπή του ρωσικού φυσικού αερίου, η διοίκηση της Σόφιας στοχεύει να λύσει το πρόβλημά της με την Τουρκία, γράφει τούρκικο δημοσίευμα.

Η Ρωσία διέκοψε εντελώς τη ροή φυσικού αερίου προς τη Βουλγαρία και την Πολωνία με την αιτιολογία ότι δεν ενήργησαν σύμφωνα με το σύστημα πληρωμών του ρουβλίου.

Από: echedoros-a.gr

Η διοίκηση της Σόφιας, η οποία άρχισε να επιδιώκει να συνεχίσει την παροχή αερίου, έστρεψε την κατεύθυνση της προς την Τουρκία, όπως σημειώνεται.

Τα μάτια της Βουλγαρίας στην Τουρκία

Ο Βούλγαρος υπουργός Ενέργειας  Αλεξάντερ Νικολόφ δήλωσε ότι είναι έτοιμοι να εισάγουν LNG μέσω Τουρκίας και Ελλάδας και εξέφρασε τα αιτήματά τους για αύξηση της ποσότητας φυσικού αερίου που προέρχεται από το Αζερμπαϊτζάν.

Μάλιστα, το  Al Monitor  έχει τίτλο «Η Βουλγαρία ζητά βοήθεια από την Τουρκία για την έλλειψη φυσικού αερίου», η απόφαση της Ρωσίας να σταματήσει τις εξαγωγές φυσικού αερίου στη Βουλγαρία στις 27 Απριλίου έκανε τη Σόφια να στραφεί στους διπλανούς της γείτονες, Τουρκία και Ελλάδα για να καλύψει το κενό.

Και οι δύο γραμμές είναι διαθέσιμες για προμήθεια στη Βουλγαρία

Αναφέρθηκε ότι η Τουρκία έχει απευθείας συνδέσεις αγωγών με τη Βουλγαρία και την Ελλάδα, και οι δύο γραμμές μπορούν να χρησιμοποιηθούν για την τροφοδοσία της Βουλγαρίας.

Από την άλλη, επισημάνθηκε ότι έπρεπε να ξεπεραστούν μια σειρά από τεχνικά και νομικά προβλήματα.

Ο Πρωθυπουργός της Βουλγαρίας Κιρίλ Πέτκοφ, μετά την απόφαση περικοπής της Gazprom, δήλωσε χαρακτηριστικά «Δεν θα τα παρατήσουμε».

Υπενθυμίζεται ότι ο υπουργός Ενέργειας Νικολόφ χαρακτήρισε επίσης την Τουρκία και την Ελλάδα ως πιθανές «πηγές αερίου».  

«Η Τουρκία είναι σημαντική για την παροχή αερίου»


Το δημοσίευμα του Αλ Μόνιτορ σημειώνει ότι  η κατανάλωση φυσικού αερίου της Βουλγαρίας είναι μικρότερη από 3,5 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα ετησίως. Το μεγαλύτερο μέρος της προμηθεύονταν από τη Ρωσία.

Ένα μικρότερο μέρος προέρχεται από το Αζερμπαϊτζάν μέσω Τουρκίας και Ελλάδας μέσω αγωγών πλήρους δυναμικότητας.

«Η Τουρκία βρίσκεται σε ιδανική θέση για να προμηθεύσει τη Βουλγαρία με το φυσικό αέριο που χρειάζεται», αναφέρεται στο δημοσίευμα.

Σημειώνεται ότι οι εισαγωγές ρωσικού φυσικού αερίου της Βουλγαρίας θα μπορούσαν να αντικατασταθούν από αέριο που εισάγεται ως LNG μέσω Τουρκίας και Ελλάδας,  «και οι δύο χώρες διαθέτουν τερματικούς σταθμούς εισαγωγής LNG και αγωγούς με πλεονάζουσα χωρητικότητα».

ensonhaber.com

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail