Οι λογαριασμοί ρεύματος θα κρίνουν το μέλλον της κυβέρνησης

Η ενεργειακή κρίση, η αύξηση στους λογαριασμούς ρεύματος και οι ανατιμήσεις των προϊόντων είναι το νούμερο ένα ζήτημα που απασχολεί πλέον την συντριπτική πλειοψηφία των Ελλήνων πολιτών, αφήνοντας πίσω την πανδημία που κυριαρχούσε επί δυο χρόνια στην ελληνική επικαιρότητα.

Από: militaire.gr / Γράφει ο Θάνος Κάλλης -  Δημοσιογράφος, Δικηγόρος-Ιστορικός

Το γεγονός αυτό έχει προκαλέσει έντονη ανησυχία στο Μέγαρο Μαξίμου που έχει συνειδητοποιήσει ότι η κοινωνική δυσαρέσκεια και η κριτική των πολιτών προς την κυβέρνηση, γιγαντώνεται.

Η ανεξέλεγκτη ακρίβεια στην τιμή του ρεύματος, με την παράνομη και καταχρηστική ρήτρα αναπροσαρμογής, έχει ξεπεράσει τα όρια χιλιάδων καταναλωτών, με χιλιάδες νοικοκυριά και επιχειρήσεις να βρίσκονται πλέον αντιμέτωπα με τις διακοπές ρεύματος.

Με τρόμο και σε κατάσταση πανικού, ο Έλληνας πολίτης ανοίγει αυτήν την περίοδο τον εκκαθαριστικό λογαριασμό των παρόχων ενέργειας, για να διαπιστώσει πως απαιτούνται ακόμη και μισθοί ή συντάξεις μηνών για να τον εξοφλήσει.

Να σημειωθεί ότι η Ελλάδα βρίσκεται στην κορυφή της λίστας των κρατών-μελών της ΕΕ με το πιο ακριβό ρεύμα και να συνυπολογισθεί ότι οι αποδοχές των Ελλήνων είναι πολύ χαμηλότερες από τους υπόλοιπους Ευρωπαίους, καθώς αμείβονται  με μισθούς πείνας και συντάξεις-φιλοδωρήματα.

Μετά από μια σύντομη περίοδο χάριτος λόγω Πάσχα, τα συνεργεία του ΔΕΔΔΗΕ βρίσκονται από το πρωί της Τετάρτης (27/04/2022) στους δρόμους, με σκοπό να κόψουν το ρεύμα από πολλά σπίτια και καταστήματα. Θα πληγούν χιλιάδες πολίτες σε όλη την επικράτεια, ενώ από την αποκοπή δεν γλιτώνουν ούτε τα ευάλωτα νοικοκυριά.

Όπως είπε στην ΕΡΤ, ο πρόεδρος της Ένωσης Τεχνικών ΔΕΗ, Κώστας Μανιάτης «από την 1η Απριλίου έως τις 21 Απριλίου έχουμε πάρει 26.500 περίπου εντολές, έχουμε εκτελέσει 6 με 6.500 χιλιάδες και συνεχίζουμε να εκτελούμε τις υπόλοιπες».

Ο ίδιος, έκανε γνωστό πως κατά μέσο όρο σε όλη την επικράτεια έχουμε 1.000 με 1.100 αποκοπές σε καθημερινή βάση. «Μόνο στην Αττική κόβεται το ρεύμα σε 500 σπίτια την ημέρα»  ανέφερε. Ερωτηθείς για τις προϋποθέσεις κάτω από τις οποίες γίνεται η διακοπή ο κ. Μανιάτης ανέφερε ότι: «αυτό γίνεται αν έχεις απλήρωτο τον πρώτο λογαριασμό και τον δεύτερο».

Σε αυτό το σημείο, πρέπει να τονιστεί ότι αν κάποιος αδυνατεί να πληρώσει τον πρώτο λογαριασμό ρεύματος δεν θα μπορέσει να πληρώσει ούτε τον δεύτερο, διότι απλούστατα δεν διαθέτει τα χρήματα.

Στο τέλος, ο κ. Μανιάτης πρόσθεσε: «Με τη θέσπιση του Χρηματιστηρίου Ενέργειας η τιμή του ηλεκτρικού ρεύματος αντί να γίνει φθηνότερη όπως είχε υποστηρίξει ο κ. Χατζηδάκης, ακρίβυνε κατά 60% και 70%.Το ρεύμα από κοινωνικό αγαθό έχει γίνει χρηματιστηριακό είδος».

Καμία εξαίρεση δεν γίνεται ούτε και για τα ευάλωτα νοικοκυριά. Συγκεκριμένα, ο Πρόεδρος στην Γενική Ομοσπονδία Προσωπικού ΔΕΗ Γιώργος Αδαμίδης τόνισε, πως τα μοναδικά σπίτια στα οποία δεν θα κοπεί το ρεύμα εξαιτίας απλήρωτων λογαριασμών είναι όσων καταναλωτών διαθέτουν μηχανική υποστήριξη και μόνο αν το τιμολόγιο είναι στο όνομα του ανθρώπου που έχει το πρόβλημα.

Με απανωτές ανακοινώσεις, το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης ζητάει να σταματήσουν οι διακοπές ρεύματος σε σπίτια και επιχειρήσεις και αναφέρει μεταξύ άλλων: «….ξεκινούν χιλιάδες διακοπές ρεύματος σε πολίτες που δεν μπορούν να πληρώσουν τα σπασμένα Μητσοτάκη -την βίαιη απολιγνιτοποίηση, την ιδιωτικοποίηση της ΔΕΗ και του ΔΕΔΔΗΕ, την απόλυτη πρόσδεση της τιμής του ρεύματος στο φυσικό αέριο, τα golden boys με τους μισθούς εκατοντάδων χιλιάδων ευρώ και την έπαυλη του κύριου Στάσση. Απαιτούμε να σταματήσουν οι αντικοινωνικές διακοπές ρεύματος. Κανείς δεν πρέπει να μείνει χωρίς ρεύμα επειδή αδυνατεί να πληρώσει την ληστρική ρήτρα προσαρμογής».

Το πρόβλημα με τις υπέρογκες χρεώσεις στους λογαριασμούς του ρεύματος -ανεξάρτητα από τον πάροχο- είναι πλέον πασιφανές σε άπαντες. Η ρήτρα αναπροσαρμογής αποτελεί εφιάλτη στους λογαριασμούς ρεύματος, καθώς ουδείς μπορεί να καταλάβει πως προκύπτει το επιπρόσθετο ποσό.

Αν κάποιος αποφασίσει να ασχοληθεί σοβαρά, για να ενημερωθεί σχετικά με την ρήτρα προσαρμογής, τότε θα βρεθεί μπροστά σε ένα αδιέξοδο που για να μπορέσει να βγάλει άκρη θα πρέπει να είναι καθηγητής πανεπιστημίου με γνώσεις στην αγορά ενέργειας ή να έχει ανώτερο πτυχίο μαθηματικού.

Αρκεί μια επίσκεψη στις ιστοσελίδες των παρόχων ενέργειας για τον τρόπο υπολογισμού της ρήτρας αναπροσαρμογής, για να αντιληφθεί ο καθένας ότι απευθύνονται σε επιστήμονες από τη …NASA.

Yπάρχουν σημάδια ότι το κυβερνών κόμμα έχει χάσει την επαφή με την κοινωνία και την πραγματικότητα και δεν έχει καμία πρόθεση για αλλαγή της πολιτικής της όσον αφορά την αντιμετώπιση της ενεργειακής ακρίβειας και τα φαινόμενα αισχροκέρδειας στην αγορά.

Απόδειξη ότι ο κυβερνητικός εκπρόσωπος κάλυψε πλήρως τον διευθύνοντα σύμβουλο της ΔΕΗ, κ. Στάσση, που αμείβεται με 360.000 ευρώ το χρόνο, ήτοι με 1.000 ευρώ την ημέρα, για το πολυτελές ανάκτορο που χτίζει στην Κέα, ενώ ταυτοχρόνως χιλιάδες Έλληνες πολίτες δεν μπορούν να πληρώσουν τον λογαριασμό και τους κόβεται η παροχή ρεύματος.

Σχολιάζοντας την εξωφρενικού κόστους βίλας στην Τζια (Κέα) που χτίζει ο κ. Στάσσης, έτερη βουλευτίνα της πλειοψηφίας απάντησε σε τηλεοπτικό πάνελ: «Χαλάλι του, χαλάλι του»!.

Φυσικά, αποκορύφωμα ήταν οι δηλώσεις του βουλευτή Βασίλη Οικονόμου. Ειδικότερα, σε ερώτηση δημοσιογράφων για το τι πρέπει να γίνει, όταν οι πολίτες υποχρεώνονται να επιλέξουν ανάμεσα στον λογαριασμό της ΔΕΗ και το σουπερμάρκετ, ο βουλευτής δήλωσε ότι «σε αυτή τη χώρα πρέπει να καταλάβουν όλοι ότι ο τζάμπας πέθανε» και πως κάποιοι χρησιμοποιούν ως δικαιολογία το υψηλό κόστος του ρεύματος γιατί έχουν τη νοοτροπία του «δεν πληρώνω».

«Δεν είμαστε στην εποχή του τζάμπα ούτε του δωρεάν και θα πρέπει να πληρώνει ο καθένας τις υποχρεώσεις του», συνέχισε ο βουλευτής.

Τούτων λεχθέντων, οι λογαριασμοί ρεύματος διατηρούν και ενισχύουν την ένταση των αρνητικών συναισθημάτων (απογοήτευση, θυμός, απελπισία και φόβος) των Ελλήνων πολιτών για την πολιτική και οικονομική κατάσταση της χώρας. Όλα δείχνουν, όπως πριν κάποια μερικά χρόνια, ο άδικος και λαομίσητος ΕΝΦΙΑ έριξε την κυβέρνηση Σαμαρά, έτσι και τώρα οι ληστρικοί λογαριασμοί ρεύματος θα κρίνουν το μέλλον της τωρινής κυβέρνησης.

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail