Μεγάλες ελλείψεις σε φάρμακα! Δυσεύρετα εκατοντάδες σκευάσματα - Γιατί “εξαφανίστηκαν”

Επιτείνεται το πρόβλημα με τις ελλείψεις φαρμάκων στην αγορά, καθώς κάθε εβδομάδα δεκάδες σκευάσματα προστίθενται  στη λίστα των "δυσεύρετων" και "εν ανεπαρκεία", τα οποία οι φαρμακοποιοί δυσκολεύονται ή αδυνατούν να προμηθεύσουν στους πελάτες τους.

Από: sofokleousin.gr

Οι φαρμακαποθήκες και μεγάλες εταιρείες εισαγωγής-εμπορίας φαρμακευτικών προϊόντων "σηκώνουν τα χέρια". δηλώνοντας αδυναμία να καλύψουν τη ζήτηση, λόγω έλλειψης επαρκών αποθεμάτων.

Προχθές ο ΕΟΦ (Εθνικός Οργανισμός Φαρμάκων) έδωσε στη δημοσιότητα κατάλογο 128 φαρμακευτικών σκευασμάτων τα οποία είναι μακροχρονίως εν ανεπαρκεία στην ελληνική αγορά.

Σύμφωνα με εκπροσώπους φαρμακευτικών συλλόγων της Αττικής και της περιφέρειας, στην αγορά σπανίζουν τώρα τουλάχιστον 90 σκευάσματα ευρείας ζήτησης και πάνω από 240 φάρμακα για ειδικές παθήσεις και για μακροχρόνιες θεραπείες.

Στην πρώτη κατηγορία περιλαμβάνονται παυσίπονα, αντιπυρετικά, αντιπηκτικά, εισπνεόμενα για το αναπνευστικό, αντιδιαβητικά κλπ. Στη λίστα της δεύτερης κατηγορίας υπάρχουν φάρμακα και ειδικά σκευάσματα καρδιολογικά, αναπνευστικά, οφθαλμολογικά, νευροληπτικά, αντιεπιληπτικά, αντικαταθλιπτικά -και πολλά άλλα.

Καθημερινά πλέον παρατηρείται το φαινόμενο ασθενείς που ακολουθούν μακροχρόνιες θεραπείες να "χτενίζουν" ολόκληρες περιοχές της Αττικής ή ολόκληρες επαρχιακές πόλεις, προσπαθώντας να βρούν το συνταγογραφημένο σκεύασμα. Πολλές φορές καταλήγουν να προμηθευτούν κάποιο υποκατάστατο ή παρεμφερές. Οι φαρμακοποιοί βρίσκονται σε διαρκή αναζήτηση κάποιου, προσπαθώντας να εξυπηρετήσουν πελάτες και πάσχοντες.

Η κατάσταση επιδεινώνεται σταδιακά από τον Ιανουάριο, όταν άρχισαν να παρατηρούνται οι πρώτες σημαντικές ελλείψεις.

Εξάγουν τα... εισαγόμενα

Στη δημιουργία του συνέβαλε η διαταραχή της εφοδιαστικής αλυσίδας λόγω πανδημίας και εν συνεχεία με τον πόλεμο στην Ουκρανία. Όμως, βασική αιτία του προβλήματος είναι η κερδοσκοπική δραστηριότητα φαρμακευτικών και φαρμακεμπορικών εταιρειών, οι οποίες εισάγουν φάρμακα στην Ελλάδα και τα επανεξάγουν σε χώρες όπου οι τιμές είναι πολύ υψηλότερες.

Αυτό γίνεται επί πολλά χρόνια. Τώρα όμως η δραστηριότητα αυτή έχει πάρει διαστάσεις. Στο παιχνίδι έχουν μπει και οι μεγάλες φαρμακαποθήκες, οι οποίες προτιμούν να εξάγουν όποιες ποσότητες μπορούν και να "τζιράρουν" μεγάλα ποσά, αντί να προμηθεύουν τα φαρμακεία-πελάτες τους.

Επισημαίνεται ότι οι τιμές εκατοντάδων φαρμακευτικών σκευασμάτων είναι πολύ χαμηλότερες στην Ελλάδα απ' ό,τι στις άλλες χώρες της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Συμφέρει λοιπόν σε φαρμακευτικές εταιρείες, σε εισαγωγείς και σε φαρμακαποθήκες να τα επανεξάγουν με πολύ υψηλότερες τιμές σε χώρες της ΕΕ, ή σε τρίτες χώρες.
 Πολλαπλάσιες τιμές, μεγάλα περιθώρια κέρδους

 Ενδεικτικά των μεγάλων διαφορών τιμών και των περιθωρίων κέρδους είναι τα στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα ο Φαρμακευτικός Σύλλογος Αττικής:
  •     Φάρμακο για την Πάρκινσον με τιμή 113,63 ευρώ στην Ελλάδα, στη Γερμανία κοστίζει 330,51 ευρώ.
  •     Βρογχοδιασταλτικό φάρμακο έχει τιμή 2,20 ευρώ στην Ελλάδα και 15,55 ευρώ στη Γερμανία
  •     Φάρμακο για τη χοληστερίνη με τιμή 24,32 ευρώ πωλείται στη Γερμανία 68,97 ευρώ
Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail