Ο κίνδυνος προβοκάτσιας και οι «παγίδες» των γειτόνων - Στα όρια του «θερμού» επεισοδίου οι Τουρκικές προκλήσεις

Τα Ελληνικά ‘’γεράκια’’ άλλωστε το τελευταίο διάστημα διαπιστώνουν ότι οι Τούρκοι ιπτάμενοι κινούνται βάση σχεδίου σύμφωνα με το οποίο στήνουν ‘’παγίδες’’ στον αέρα επιδιώκοντας το λάθος.

Από: newpost.gr / Του Κώστα Σαρικά

Η πτήση των Τουρκικών μαχητικών μόλις 2,5 μίλια από την ακριτική αλλά και κομβική για το ΝΑΤΟ και τις ΗΠΑ Αλεξανδρούπολη ήταν το τελευταίο επεισόδιο κλιμάκωσης της προκλητικότητας των γειτόνων και κατέδειξε ότι η Άγκυρα φαίνεται αποφασισμένη να οδηγήσει την ένταση στα άκρα αναζητώντας ακόμα και το ‘’θερμό’’ επεισόδιο.

Σε συμβολικό επίπεδο το γεγονός ότι τα F-16 της TuAF έφτασαν σε απόσταση ‘’αναπνοής’’ από την Αλεξανδρούπολη η οποία δεν αποτελεί πλέον μια μεγάλη ακριτική πόλη σε μικρή απόσταση από τα χερσαία σύνορα της χώρας με την Τουρκία αλλά με ρόλο «κλειδί» πλέον στον σχεδιασμό του ΝΑΤΟ και των ΗΠΑ για τα Βαλκάνια δείχνει ότι οι γείτονες βρίσκονται στα όρια του νευρικού κλονισμού έπειτα από το ταξίδι του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη στην Ουάσιγκτον. Και με αυτή τους την ενέργεια επιθυμούν να στείλουν ένα μήνυμα στην υπερδύναμη ότι δεν θα διστάσουν να αποσταθεροποιήσουν την περιοχή όσο οι Αμερικανοί στρέφονται προς την Αθήνα και απομονώνουν την Άγκυρα.

Η Αθήνα αντέδρασε έντονα σε διπλωματικό επίπεδο την ώρα που το Ελληνικό Επιτελείο ‘’διαβάζει’’ συνεχώς τις Τουρκικές ενέργειες με στόχο να προβλέψει τις επόμενες κινήσεις των γειτόνων επί του πεδίου. Ώστε να μην αιφνιδιαστεί και να έχει ανά πάσα στιγμή έτοιμη την απάντηση σε κάθε σενάριο και ενδεχόμενο. Το τελευταίο διάστημα άλλωστε η Τουρκική πολεμική αεροπορία έχει προχωρήσει σε πολύ πιο προκλητικές επί της ουσίας ενέργειες από την πτήση κοντά στην Αλεξανδρούπολη. Με τα F-16 της Άγκυρας να πετούν πάνω από μεγάλα κατοικημένα Ελληνικά νησιά όπως η Ρόδος, η Χίος, η Σάμος, η Κως και η Κάρπαθος. Πάνω από τη ‘’ραχοκοκαλιά’’ δηλαδή της Ελληνικής αποτροπής στο Ανατολικό Αιγαίο όπου ισχυρές δυνάμεις της ΑΣΔΕΝ  έχουν μετατρέψει το Αρχιπέλαγος σε ‘’αστακό’’.

Αυτό που προβληματίζει το Ελληνικό Επιτελείο είναι το τελευταίο Τουρκικό ‘’εφεύρημα’’ περί δήθεν πτήσεις Ελληνικών μαχητικών πάνω από έδαφος της γειτονικής χώρας. Το είχαν αναφέρει ως αιτία για το μπαράζ των 42 υπερπτήσεων πάνω από τα ακριτικά μας νησιά στα τέλη Απριλίου και το επαναλαμβάνουν τώρα με αφορμή την πτήση κοντά στην Αλεξανδρούπολη. Είναι ένα καινούργιο στοιχείο που έρχεται να προστεθεί στις πέρα από κάθε λογική και αλήθεια Τουρκικές αιτιάσεις. Και ταυτόχρονα ένα εξαιρετικά επικίνδυνο αφήγημα που προκαλεί σκέψεις για την σκοπιμότητα του.

Μια πιθανή προβοκάτσια είναι το πρώτο επακόλουθο το οποίο εξετάζει το Ελληνικό Επιτελείο με μια σειρά από πιθανά σενάρια να βρίσκονται στο επιχειρησιακό τραπέζι της στρατιωτικής ηγεσίας. Οι εντολές στους Έλληνες ιπτάμενους είναι σαφείς και ξεκάθαρες και αφορούν δυναμική παρουσία και αποτροπή έως και το τελευταίο μέτρο του Ελληνικού FIR. Αλλά και ταυτόχρονα με απόλυτη ψυχραιμία αφού όπως φαίνεται οι γείτονες ψάχνουν την παραμικρή αφορμή για να στήσουν ακόμα και επεισόδιο ρίχνοντας την ευθύνη στην Ελλάδα. Με δεδομένο ότι οι ταχύτητες των μαχητικών είναι πολύ μεγάλες και συχνά οι αναχαιτίσεις πραγματοποιούνται στα όρια του Εθνικού Εναέριου Χώρου η εγρήγορση και η αποφυγή κάθε λάθους αποτελεί τον κανόνα με τον οποίοι λειτουργούν οι ιπτάμενοι της HAF.

Τα Ελληνικά «γεράκια» άλλωστε το τελευταίο διάστημα διαπιστώνουν ότι οι Τούρκοι ιπτάμενοι κινούνται βάση σχεδίου σύμφωνα με το οποίο στήνουν «παγίδες» στον αέρα επιδιώκοντας το λάθος. Όμως η εμπειρία των Ελλήνων πιλότων αλλά και η συνεχής καθοδήγηση από το έδαφος δεν αφήνουν κανένα περιθώριο στις ύποπτες Τουρκικές επιδιώξεις.
Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail