Πολεμικό Ναυτικό: Η σύγχρονη Ναυμαχία των κορβετών στη σκιά της τουρκικής προκλητικότητας - Τα φαβορί και οι κινήσεις στο Αιγαίο

Η Ελληνική πλευρά ήδη έχει ξεκαθαρίσει ότι ο εκσυγχρονισμός των τεσσάρων MEKO σε κάθε περίπτωση θα πραγματοποιηθεί σε Ελληνικά ναυπηγεία με τον Σκαραμαγκά λόγω ιδιοκτησιακού να αποτελεί το μεγάλο φαβορί.

Από: newpost.gr

Η απόφαση της πολιτικής και στρατιωτικής ηγεσίας του υπουργείου Εθνικής Άμυνας να προτάξει τον εκσυγχρονισμό των τεσσάρων φρεγατών ΜΕΚΟ 200 HN κλάσης «ΥΔΡΑ» φαίνεται ότι τη δεδομένη χρονική συγκυρία κερδίζει έδαφος και πιθανότατα θα προηγηθεί της συμφωνίας για απόκτηση καινούργιων κορβετών. Έτσι θεωρείται πιθανό να αλλάξουν τόσο οι συσχετισμοί στους «μνηστήρες» που ήδη είχαν λάβει θέση για την «κούρσα» όσο και τα φαβορί για να κερδίσουν την επόμενη, μετά την απόφαση για τις Belharra συμφωνία. Επιπλέον αναμένεται να εμφανιστούν και καινούργιοι διεκδικητές αφού το συγκεκριμένο project είναι σαφώς μικρότερο από το «χτίσιμο» καινούργιων πλοίων και η συμμετοχή έχει διαφορετικές προϋποθέσεις.

Η Ελληνική πλευρά στη σκιά της τουρκικής επιθετικότητας ήδη έχει ξεκαθαρίσει ότι ο εκσυγχρονισμός των τεσσάρων MEKO σε κάθε περίπτωση θα πραγματοποιηθεί σε Ελληνικά ναυπηγεία με τον Σκαραμαγκά λόγω ιδιοκτησιακού να αποτελεί το μεγάλο φαβορί. Η νέος επενδυτής, εφοπλιστής Προκοπίου αναμένει εντός των επόμενων εβδομάδων να έχει δοθεί λύση στο ζήτημα που έχει προκύψει με τον Δήμο. Το επόμενο βήμα θα είναι σύμφωνα με πληροφορίες μια επένδυση αρκετών δεκάδων εκατομμυρίων προκειμένου το ναυπηγείο να είναι σε θέση να αναλάβει εργασίες οι οποίες περιλαμβάνουν φυσικά και τον εκσυγχρονισμό των φρεγατών κλάσης «ΥΔΡΑ».

Όμως ο δρόμος για τον εκσυγχρονισμό των ΜΕΚΟ σε Ελληνικά ναυπηγεία ακόμα και στην περίπτωση που λυθούν σύντομα τα ζητήματα στον Σκαραμαγκά, προχωρήσει η επένδυση και υπάρχει η δυνατότητα εργασιών αναμένεται να περάσει από αρκετά στάδια. Το μοναδικό δεδομένο αυτή τη στιγμή είναι ότι το budget για τις τέσσερις φρεγάτες υπολογίζεται περίπου στα 450 με 500 εκ. Όμως ακόμη δεν έχει αποσαφηνιστεί τι θα περιλαμβάνει ο εκσυγχρονισμός με το Πολεμικό Ναυτικό να περιμένει τις προτάσεις των διεκδικητών του προγράμματος. Χαρακτηριστικό είναι ότι η αρχική Γαλλική πρόταση της NavalGroup για τις ΜΕΚΟ ήταν «πακέτο» με την πώληση καινούργιων πλοίων. Η εταιρεία σύμφωνα με την πρόταση της θα ανέθετε τις εργασίες στην εταιρεία Thales χωρίς όμως να υπήρχε η απαραίτητη προϋπόθεση ότι ο εκσυγχρονισμός θα πραγματοποιηθεί σε Ελληνικό ναυπηγείο. Τώρα τόσο οι Γάλλοι όσο και οι υπόλοιποι διεκδικητές φαίνεται ότι καλούνται να φέρουν ξεχωριστές προτάσεις και σε συμφωνία με εγχώριο ναυπηγείο. Γεγονός που απαιτεί σίγουρα περισσότερο χρόνο αλλά και ίσως διαφορά στο κόστος.

Επιπλέον με δεδομένο ότι πρόκειται για πλοία 30 ετών κανένας δεν μπορεί να πει με σιγουριά ακόμα και έπειτα από εξονυχιστική επιθεώρηση ότι δεν υπάρχει κίνδυνος εκτίναξης του κόστους αν στην πορεία των εργασιών προκύψουν θέματα στα πλοία τα οποία αρχικά δεν είχαν υπολογιστεί.

Σε κάθε περίπτωση η ανησυχία του Πολεμικού Ναυτικού είναι ότι η συγκεκριμένη διαδικασία μπορεί να ξεφύγει χρονικά και φτάσουμε στο σημείο τα πλοία να αργήσουν να παραδοθούν. Την ώρα που ο Στόλος περιμένει τις πρώτες Belharra σε τρία χρόνια και με δεδομένο ότι η συμφωνία για τις κορβέτες θα ακολουθήσει όπως φαίνεται αυτή των ΜΕΚΟ. Ο χρόνος αποτελεί τον μεγάλο «πονοκέφαλο» του ΠΝ που βλέπει τον Στόλο να γερνά και την ανάγκη για αντικατάσταση των πλοίων να γίνεται όλο και πιο επιτακτική. Ειδικά τώρα που διαφαίνεται καθυστέρηση στην απόφαση για τις καινούργιες κορβέτες με τα νέα οικονομικά δεδομένα που προέκυψαν από τον πόλεμο στην Ουκρανία και την ενεργειακή κρίση να επιτείνουν την αγωνία των Ναυάρχων.

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail