Αμερικανική προειδοποίηση πυρηνικού πολέμου

Η Μόσχα βλέπει τη στρατιωτική εμπλοκή των ΗΠΑ στην Ουκρανία, ακριβώς ως το ίδιο είδος στρατηγικής απειλής που είδε ο πρόεδρος Kennedy στην προσπάθεια του Χρουστσόφ να εγκαταστήσει πυρηνικούς πυραύλους στην Κούβα, κατά παράβαση του δόγματος Μονρόε. Ο Putin κατηγορεί πως οι αμερικανικές βάσεις πυραύλων ΑΒΜ στη Ρουμανία και στην Πολωνία μπορούν να τροποποιηθούν, έτσι ώστε να εκτοξεύουν πυραύλους εναντίον των ρωσικών δυνάμεων ICBM, με την απλή εισαγωγή ενός εναλλακτικού δίσκου. Η ιδέα πως η Ρωσία είναι διεθνώς «απομονωμένη» είναι απατηλή. Η Κίνα μπορεί να υπολογίζει κανείς πως θα κάνει ότι περνάει από το χέρι της για να αποτρέψει τον Putin, από το να «χάσει» στην Ουκρανία – κυρίως επειδή το Πεκίνο θα είναι το «επόμενο στη σειρά».

Από: analyst.gr

Eπιστολή

Εισαγωγικά, ο αμερικανικός οργανισμός «Veteran Intelligence Professionals for Sanity» (VIPS) που ιδρύθηκε το 2002, αποτελείται από πρώην αξιωματικούς των μυστικών υπηρεσιών, από διπλωμάτες, από στρατιωτικούς και από στελέχη του Κογκρέσου – ενώ ήταν από τους πρώτους που επέκρινε τις δικαιολογίες της Ουάσιγκτον για τον πόλεμο στο Ιράκ.

Ο VIPS υποστηρίζει μία εξωτερική πολιτική και πολιτική ασφάλειας των ΗΠΑ που βασίζεται σε γνήσια εθνικά συμφέροντα – όχι σε κατασκευασμένες απειλές που προωθούνται κυρίως για πολιτικούς λόγους. Διαθέτει δε ένα αρχείο των υπομνημάτων που έχει καταθέσει στο consortiumnews.com (πηγή).

Ο οργανισμός τώρα αυτός έστειλε χθες ένα υπόμνημα στον πρόεδρο των ΗΠΑ, με τον τίτλο σε ελεύθερη μετάφραση «Τα πυρηνικά όπλα δεν μπορεί να θεωρηθεί πως δεν έχουν ανακαλυφθεί» (πηγή) – ενώ αναφέρεται σε ένα προηγούμενο υπόμνημα του με τον τίτλο «Μην ξεγελαστείτε από τη Ρωσία» (πηγή). Το χθεσινό κείμενο δε είναι το εξής:

Κύριε πρόεδρε,

Τα κυρίαρχα μέσα ενημέρωσης έχουν μπερδέψει το μυαλό των περισσοτέρων Αμερικανών, με τις παραπλανητικές πληροφορίες τους για την Ουκρανία – καθώς επίσης με το εξαιρετικά μεγάλο διακύβευμα του πολέμου. Στην περίπτωση που δεν λαμβάνετε τις «ακατέργαστες» πληροφορίες που ήλπιζε ο πρόεδρος Truman από την αναδιάρθρωση των υπηρεσιών πληροφοριών, παραθέτουμε ένα ενημερωτικό δελτίο 12 σημείων.

Μερικοί από εμάς είμαστε αναλυτές πληροφοριών, κατά τη διάρκεια της κουβανικής πυραυλικής κρίσης – ενώ διαπιστώνουμε πως υπάρχει άμεσος παραλληλισμός με την Ουκρανία. Όσο για την αξιοπιστία των VIPS, το ρεκόρ μας από τον Ιανουάριο του 2003 μιλάει από μόνο του – είτε στο Ιράκ, στο Αφγανιστάν και στη Συρία, είτε στη Ρωσία.

(1) Η αυξανόμενη πιθανότητα να χρησιμοποιηθούν πυρηνικά όπλα, καθώς οι εχθροπραξίες συνεχίζουν να κλιμακώνονται στην Ουκρανία, αξίζει την πλήρη προσοχή σας.

(2) Για σχεδόν 77 χρόνια, η κοινή επίγνωση της τεράστιας καταστροφικής ισχύος των ατομικών και πυρηνικών όπλων, έχει δημιουργήσει μία (ειρωνικά σταθεροποιητική) ισορροπία του τρόμου – γνωστή ως αποτροπή. Οι χώρες που διαθέτουν πυρηνικά όπλα, έχουν γενικά αποφύγει να απειλήσουν άλλες χώρες με πυρηνικά όπλα.

(3) Οι πρόσφατες αναφορές του Putin στην ικανότητα πυρηνικών όπλων της Ρωσίας, εντάσσονται εύκολα στην κατηγορία της αποτροπής. Μπορούν όμως επίσης να ληφθούν ως προειδοποίηση ότι είναι έτοιμος να τα χρησιμοποιήσει, σε ακραίες περιπτώσεις.

(4) Ακραία περίπτωση; Ναι, ο Putin βλέπει την παρέμβαση της Δύσης στην Ουκρανία, ιδιαίτερα μετά το πραξικόπημα του Φεβρουαρίου του 2014, ως υπαρξιακή απειλή. Κατά την άποψη μας, είναι αποφασισμένος να απαλλάξει τη Ρωσία από αυτήν την απειλή και η Ουκρανία είναι πλέον απαραίτητη για τον Putin. Δεν μπορούμε να αποκλείσουμε το ότι, εάν στριμωχτεί στη γωνία, θα επιτρέψει ένα περιορισμένο πυρηνικό χτύπημα – χρησιμοποιώντας σύγχρονους πυραύλους που ταξιδεύουν με πολλαπλάσια ταχύτητα, από αυτήν του ήχου.

(5) Υπαρξιακή απειλή; Η Μόσχα βλέπει τη στρατιωτική εμπλοκή των ΗΠΑ στην Ουκρανία, ακριβώς ως το ίδιο είδος στρατηγικής απειλής που είδε ο πρόεδρος Kennedy στην προσπάθεια του Χρουστσόφ να εγκαταστήσει πυρηνικούς πυραύλους στην Κούβα, κατά παράβαση του δόγματος Μονρόε. Ο Putin κατηγορεί πως οι αμερικανικές βάσεις πυραύλων ΑΒΜ στη Ρουμανία και στην Πολωνία μπορούν να τροποποιηθούν, έτσι ώστε να εκτοξεύουν πυραύλους εναντίον των ρωσικών δυνάμεων ICBM, με την απλή εισαγωγή ενός εναλλακτικού δίσκου.

(6) Σχετικά με την ανάπτυξη πυραύλων στην Ουκρανία, σύμφωνα με την απομαγνητοφώνηση του Κρεμλίνου της τηλεφωνικής σας συνομιλίας στις 30 Δεκεμβρίου του 2021, είπατε στον Putin πως οι ΗΠΑ «δεν έχουν πρόθεση να αναπτύξουν ενεργητικά επιθετικά όπλα επίθεσης στην Ουκρανία». Από όσα γνωρίζουμε, δεν υπήρξαν αμφιβολίες για την ακρίβεια αυτού του ρωσικού πρωτοκόλλου. Εν τούτοις, οι υποτιθέμενες διαβεβαιώσεις προς τον Putin έχουν γίνει καπνός – κάτι που μπορούμε να φαντασθούμε πως συμβάλλει στην αυξανόμενη δυσπιστία της Ρωσίας.

(7) Η Ρωσία δεν μπορεί πλέον να αμφιβάλει πως οι ΗΠΑ και το ΝΑΤΟ στοχεύουν να αποδυναμώσουν (αν είναι δυνατόν να εξαλείψουν) τη Ρωσία – επίσης πως η Δύση πιστεύει ότι μπορεί να το πετύχει, προμηθεύοντας όπλα στην Ουκρανία και ζητώντας από τους Ουκρανούς να συνεχίσουν να πολεμούν. Θεωρούμε πως οι στόχοι αυτοί είναι απατηλοί.

(8) Εάν ο υπουργός Austin πιστεύει πως η Ουκρανία μπορεί να «νικήσει» εναντίον των ρωσικών στρατιωτικών δυνάμεων, κάνει λάθος. Θα θυμάστε πως πολλοί από τους προκατόχους του Austin, για παράδειγμα ο McNamara, ο Rumsfeld και ο Gates, διαβεβαίωναν σταθερά προηγούμενους προέδρους πως μπορούσαν να «νικήσουν» διεφθαρμένα καθεστώτα – εναντίον αντιπάλων όχι τόσο τρομερών, όσο η Ρωσία.

(9) Η ιδέα πως η Ρωσία είναι διεθνώς «απομονωμένη» είναι επίσης απατηλή. Η Κίνα μπορεί να υπολογίζει κανείς πως θα κάνει ότι περνάει από το χέρι της για να αποτρέψει τον Putin, από το να «χάσει» στην Ουκρανία – κυρίως επειδή το Πεκίνο θα είναι το «επόμενο στη σειρά», εάν το πούμε έτσι. Σίγουρα ο πρόεδρος Xi Jin-Ping έχει ενημερωθεί για την «Εθνική Αμυντική Στρατηγική 2022» του Πενταγώνου, η οποία ορίζει την Κίνα ως την «Απειλή Νούμερο 1». Η συμμαχία Ρωσίας-Κίνας σηματοδοτεί μία τεκτονική αλλαγή στην παγκόσμια ισορροπία δυνάμεων. Δεν μπορεί κανείς να εκτιμήσει καν την τεράστια σημασία της.

(10) Οι συμπαθούντες των Ναζί στην Ουκρανία δεν θα περάσουν απαρατήρητοι στις 9 Μαΐου του 2022 – όταν η Ρωσία γιορτάζει την 77η επέτειο από τη νίκη των Συμμάχων επί της ναζιστικής Γερμανίας. Κάθε Ρώσος γνωρίζει πως περισσότεροι από 26 εκ. Σοβιετικοί έχασαν τη ζωή τους σε αυτόν τον πόλεμο – συμπεριλαμβανομένου του μεγαλύτερου αδελφού του Putin Victor, κατά τη διάρκεια της αδυσώπητης πολιορκίας του Leningrad των 872 ημερών. Η «αποναζοποίηση» της Ουκρανίας είναι ένας από τους βασικούς παράγοντες, πίσω από το ποσοστό αποδοχής του Putin άνω του 80%.

(11) Η σύγκρουση στην Ουκρανία μπορεί να περιγραφεί ως «η μητέρα κάθε οπορτουνιστικού κόστους». Στην περυσινή «ανάλυση απειλών», η διευθύντρια της εθνικής υπηρεσίας πληροφοριών Avril Haines προσδιόρισε την κλιματική αλλαγή ως μία σημαντική πρόκληση εθνικής ασφάλειας και «ανθρώπινης ασφάλειας» που μπορεί να αντιμετωπισθεί μόνο με τη συνεργασία όλων των Εθνών. Ο πόλεμος στην Ουκρανία αποσπά ήδη αυτήν την τόσο αναγκαία προσοχή στη διαφαινόμενη απειλή για τις επόμενες γενιές.

(12) Σημειώστε πως στείλαμε το πρώτο μας υπόμνημα αυτής της μορφής στον πρόεδρο George W. Bush στις 5 Φεβρουαρίου του 2003 – επικρίνοντας την ομιλία του C. Powell στον ΟΗΕ, με μη επαληθευμένες πληροφορίες των μυστικών υπηρεσιών. Το Μάρτιο του 2003 στείλαμε δύο ακόμη υπομνήματα, προειδοποιώντας τον πρόεδρο πως οι πληροφορίες των μυστικών υπηρεσιών «παραποιούνται», για να δικαιολογηθεί ο πόλεμος – αλλά αγνοήθηκαν. Ολοκληρώνουμε αυτό το σημείωμα με την ίδια έκκληση που κάναμε χωρίς επιτυχία στον G. Bush: «Καλά θα κάνατε εάν διευρύνατε τη συζήτηση πέρα από τον κύκλο των συμβούλων που είναι ξεκάθαρα προσηλωμένοι σε έναν πόλεμο, για τον οποίο δεν βλέπουμε κανέναν επιτακτικό λόγο – ενώ εμείς πιστεύουμε πως οι ανεπιθύμητες συνέπειες θα είναι πιθανόν καταστροφικές.

Κλείνοντας, επαναλαμβάνουμε την προσφορά που σας κάναμε τον περασμένο Δεκέμβρη (στο μνημόνιο VIPSπου προαναφέρθηκε): «Είμαστε έτοιμοι να σας υποστηρίξουμε με μία αντικειμενική ανάλυση του πραγματικού κόσμου». Σας συνιστούμε να ζητήσετε συμβουλές «από έξω» – δηλαδή από βετεράνους αξιωματικούς της υπηρεσίας πληροφοριών, με δεκαετίες εμπειρίας στο «μέσα».

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail