Από: ellinikiantistasi.gr - Του Νικηφόρου Βαρονέτου
Μετά το τέλος του υπουργικού συμβουλίου στην Άγκυρα, ο τούρκος πρόεδρος είπε: «Είχαμε συμφωνήσει να μη συμπεριλάβουμε τρίτες χώρες ανάμεσά μας. Παρόλα αυτά πραγματοποίησε μια επίσκεψη στις ΗΠΑ, μίλησε στο Κογκρέσο και τους προειδοποίησε να μη μας δώσουν F-16. Δεν υπάρχει (σ.σ. ο Μητσοτάκης) πλέον για μένα. Δε θα συμφωνήσω ποτέ να συναντηθώ μαζί του. Θα συνεχίσουμε το δρόμο μας με αξιότιμους πολιτικούς. Με πολιτικούς με προσωπικότητα, υπερηφάνεια, που τηρούν το λόγο τους». Προσώρας σωθήκαμε!
Σωθήκαμε, γιατί, κάθε φορά που γίνεται μια ελληνοτουρκική συνάντηση, η Άγκυρα θέτει νέες απαιτήσεις και η εξαρτημένη-φοβική Αθήνα διολισθαίνει σε νέες υποχωρήσεις. Το τουρκικό πρακτορείο Anadolu ανέφερε πως ο Ερντογάν δήλωσε επίσης ότι δε θα πραγματοποιηθεί η «Συνάντηση Στρατηγικής Συνεργασίας» με την Αθήνα λόγω των δηλώσεων του έλληνα πρωθυπουργού. Το ξέρατε ότι έχουμε «Στρατηγική Συνεργασία» με την Τουρκία; Γι’ αυτό λέω ότι «ο Θεός της Ελλάδας» μας έσωσε για μια ακόμη φορά. Αλλά μέχρι πότε;
Ο Ερντογάν έχει τσαντιστεί. Άκουσε τον Μητσοτάκη να λέει στο Κογκρέσο ότι: «οι υπερπτήσεις δε θα γίνονται πλέον ανεκτές» και σε δύο εικοσιτετράωρα έστειλε τα μαχητικά του να παραβιάσουν τον ελληνικό εναέριο χώρο, φτάνοντας στα 2,5 ναυτικά μίλια από την Αλεξανδρούπολη. Το περιστατικό, δυστυχώς, έγινε για πολλοστή φορά αποδεκτό. Έτσι ο Ερντογάν πήρε την εκδίκησή του, καταρρακώνοντας την όποια αξιοπιστία του Μητσοτάκη.
Εκτός κι αν ο έλληνας πρωθυπουργός εννοούσε ότι δε θα γίνονται αποδεκτές οι υπερπτήσεις πάνω από τα νησιά, αλλά θα αποδεχόμαστε την παραβίαση του εναερίου χώρου μας. Κάποιος θα πρέπει να του εξηγήσει ότι και στις δύο περιπτώσεις έχουμε παραβίαση εθνικής κυριαρχίας. Ψιλά γράμματα θα πει κάποιος.
Αχάριστος αυτός ο Ερντογάν απέναντι στον Μητσοτάκη που στο Κογκρέσο προσπάθησε να είναι «ευγενής» και «διαλλακτικός». Δεν ανέφερε την Τουρκία ούτε μία φορά, στην ομιλία του, σε αντίθεση με την Ουκρανία στην οποία αναφέρθηκε πολλές φορές. Δεν είπε ποια χώρα κάνει τις υπερπτήσεις πάνω από τα νησιά. Δεν είπε κουβέντα για το casus belli, ούτε για την ελληνική ΑΟΖ και το παράνομο τουρκολιβυκό μνημόνιο. Θυμήθηκε το Κυπριακό, αλλά, όχι ως πρόβλημα εισβολής, κατοχής, εθνοκάθαρσης και εποικισμού. Θυμήθηκε το Κυπριακό, αλλά, δεν αναφέρθηκε στις παράνομες έρευνες και γεωτρήσεις στην ΑΟΖ της Κυπριακής Δημοκρατίας. Δηλαδή, αν τα έλεγε όλα αυτά, πόσο περισσότερο θα τσαντιζόταν ο Ερντογάν και τι περισσότερο θα έκανε;
Στο Κογκρέσο, ο έλληνας πρωθυπουργός είχε μια ευκαιρία να προβάλλει όλα τα ζητήματα ασφαλείας του Ελληνισμού και δυστυχώς τη σπατάλησε, χωρίς τελικά να αποφύγει την οργή των Νεο-οθωμανών. Οι τελευταίοι σύντομα θα απαντήσουν επί του πεδίου και αυτό όχι για τα ελάχιστα όσα, είπε ο κ. Μητσοτάκης, αλλά, υλοποιώντας την επεκτατική στρατηγική τους. Γι’ αυτό οι εντός των συνόρων ενδοτικοί ας σταματήσουν τους διθυράμβους για την εθνική επιτυχία της επίσκεψης στην Ουάσιγκτον.
«Οι Σύμμαχοι – Πόντιοι Πιλάτοι»
Για τις αναφορές του Ερντογάν στον Μητσοτάκη η εκπρόσωπος της Κομισιόν δήλωσε: «Σε γενικές γραμμές προωθούμε και ενθαρρύνουμε την καλή συνεργασία μεταξύ ηγετών, ειδικότερα μεταξύ της Ελλάδας και της Τουρκίας και ελπίζουμε ότι το θετικό κλίμα θα επανέλθει και θα αντικατοπριστεί σε δηλώσεις και δράσεις στην περιοχή». Σε δεύτερη δήλωσή της, την επομένη ημέρα, είπε: «Όπως τονίστηκε επανειλημμένα από την ΕΕ η Τουρκία αναμένεται να δεσμευτεί εποικοδομητικά με την Ευρωπαϊκή Ένωση και τα κράτη – μέλη και να λάβει μέτρα για την αποκλιμάκωση. Ο σεβασμός προς τους γείτονες και η ενίσχυση των σχέσεων καλής γειτονίας αποτελούν τη βάση για εποικοδομητική συνεργασία με την ΕΕ».
Από την πλευρά του ο εκπρόσωπος του Στέϊτ Ντιπάρτμεν δήλωσε: «Συνεχίζουμε να ενθαρρύνουμε τους συμμάχους μας στο ΝΑΤΟ, συμπεριλαμβανομένης της Ελλάδας και της Τουρκίας, να συνεργάζονται για τη διατήρηση της ειρήνης και της ασφάλειας στην περιοχή και για την επίλυση των διαφορών με διπλωματικό τρόπο. Προτρέπουμε τους συμμάχους μας να αποφύγουν τη ρητορική που θα μπορούσε να αυξήσει περαιτέρω την ένταση».
Ωραίες παραινέσεις : Διάλογος, θετικό κλίμα, καλή συνεργασία, σεβασμός στους γείτονες, διατήρηση ειρήνης, επίλυση διαφορών με τη διπλωματία, αποφυγή ρητορικής κλπ. Μόνο που η Ελλάδα δεν έχει τίποτα να συζητήσει με τους Τούρκους, αυτοί θέλουν να συζητήσουμε για το τι θα τους παραχωρήσουμε.