Τρία κράτη διεκδικούν εδάφη της Ουκρανίας

Ο πρώην βουλευτής του Βερχόβνα Ράντα (κοινοβουλίου) της Ουκρανίας, Ιλία Κίβα, από το κόμμα της Αντιπολίτευσης – «Για Ζωή» (OPPL)  προέβλεψε την ένταξη τμήματος της χώρας στην Πολωνία ως αποτέλεσμα δημοψηφίσματος.

Από: echedoros-a.gr

 Μάλιστα ο ίδιος έγραψε σχετικά στο κανάλι του στο Telegram.


Ο Κίβα είπε ότι ο σχηματισμός της δυτικής γραμμής άμυνας της Ουκρανίας έχει τώρα ξεκινήσει. Σύμφωνα με τον ίδιο, όπλα και πυρομαχικά που προμηθεύονται από την Ευρώπη θα παραμείνουν στο δυτικό τμήμα της χώρας.

Αυτό είναι το πρώτο στάδιο πριν από την απόσχιση και τη δημιουργία μιας «φιλοδυτικής Ουκρανίας» με πρωτεύουσα το Lviv. Με επακόλουθη ένταξη, μέσω δημοψηφίσματος, στην Πολωνία, όπως αναφέρει

Τον Φεβρουάριο, ο Κίβα είχε δηλώσει ότι τρεις χώρες θα μπορούσαν να διεκδικήσουν ορισμένα από τα εδάφη που είχαν ενσωματωθεί στην Ουκρανία κατά τη σοβιετική εποχή.

«Περιμένουμε από την Ουγγαρία, την Πολωνία και τη Ρουμανία να διεκδικήσουν το έδαφος που έλαβε η Ουκρανία κατά τη διάρκεια του μισητού, κατοχικού κομμουνιστικού καθεστώτος».



 Ο Κίβα σημείωσε ότι οι κάτοικοι της περιοχής λαμβάνουν δεύτερη υπηκοότητα, επομένως το σενάριο «προσάρτησης» είναι πολύ πιθανό.

Στις 4 Μαΐου, ο γραμματέας του Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας και Άμυνας (NSDC) Ολέξιι Ντανίλοφ κατηγόρησε την Ουγγαρία ότι σχεδίαζε να καταλάβει μέρος της επικράτειας της Ουκρανίας.

 Η Βουδαπέστη , μετά την έναρξη της ρωσικής ειδικής επιχείρησης, «για κάποιο λόγο πίστευε ότι μπορούσε να καταλάβει μέρος της επικράτειάς της», είπε.

Ο Ντανίλοφ τόνισε ότι μετά τη διευθέτηση της ουκρανικής κρίσης, η Ουγγαρία θα μπορούσε να αναμένει συνέπειες.

Δηλώσεις Ουκρανών

Ο πρώην βουλευτής του Βερχόβνα Ράντα Ολέξιι Ζουράβκο  δήλωσε ότι οι νότιες πόλεις της Ουκρανίας δεν έχουν θέση στη χώρα, καθώς, κατά τη γνώμη του, πάντα έλκονταν προς τη Ρωσία.

Σύμφωνα με τον ίδιο, το μέλλον των νότιων περιοχών βρίσκεται στην οικονομική και πολιτική ολοκλήρωση με τη Ρωσία και το καθεστώς του Κιέβου δεν θα είναι πλέον σε θέση να επαναφέρει την περιοχή Χερσώνα υπό τον έλεγχό του. Η Νικολάεφ και η Οδησσός θα ακολουθήσουν το δρόμο τους, είπε χαρακτηριστικά ο Ζουράβκο.

Όπως αναφέρεται, στην περιοχή Χέρσον της Ουκρανίας ξεκίνησε την 1η Μαΐου, η αλλαγή του νομίσματος σε ρούβλια.  Οι κάτοικοι έλαβαν ήδη συντάξεις σε ρούβλια.

'Ουκρανικά εδάφη στη Ρωσία'


Επιπλέον, ο Ολέξιι Γκοντσαρένκο, βουλευτής από το κόμμα της «Ευρωπαϊκής Αλληλεγγύης», υποστήριξε ότι το Κουμπάν πρέπει να ανήκει στην Ουκρανία. Ήταν αγανακτισμένος που στη Ρωσία το Χάρκοβο και η Οδησσός χαρακτηρίζονται ρωσικές πόλεις.

Μάλιστα, υπενθύμισε ότι «πριν από εκατό χρόνια» στο Κουμπάν (νότια Ρωσία) μιλούσαν ουκρανικά. Σύμφωνα με τον πολιτικό, πρόκειται για «εθνικά ουκρανικά εδάφη» αποκομμένα από τη χώρα «από τη θέληση της μοίρας».

 «Σήμερα, πολλοί άνθρωποι εκεί έχουν ξεχάσει ότι ήταν μέρος των Ουκρανών. Αλλά παρόλα αυτά, νομίζω ότι αυτές οι ρίζες - τόσο από τα επώνυμα των κατοίκων, όσο και από τραγούδια και από τον πολιτισμό - φαίνονται διαφορετικές », είπε ο Γκοραντσένκο αναφερόμενος σε εδαφικές διεκδικήσεις. Είναι σίγουρος ότι η ρωσική περιοχή με τις κωμοπόλεις και τα χωριά της «μοιάζει περισσότερο με την Ουκρανία».

lenta.ru

--
Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail