Το «χαρτί» του μεταναστευτικού παίζει ξανά ο Ερντογάν - Πλωτό «τείχος» στα δουλεμπορικά - Οι κομάντος των Ειδικών Αποστολών και η τακτική των δουλεμπόρων

Τα νέα ταχύπλοα σκάφη Rafnar είναι το πλωτό «τείχος» στα δουλεμπορικά.

Από: newpost.gr / Του Κώστα Σαρικά

Ξυπνά μνήμες η εικόνα στα Ανατολικά θαλάσσια σύνορα της χώρας με τα δουλεμπορικά σκάφη να επιχειρούν κατά κύματα τις τελευταίες ημέρες να περάσουν από τα Τουρκικά παράλια στο Αιγαίο και στα Ελληνικά ακριτικά νησιά. Ιστιοφόρα γεμάτα παράνομους μετανάστες αλλά και οι γνωστές φουσκωτές λέμβοι φορτωμένες με απελπισμένους ανθρώπους, οικογένειες με μικρά παιδιά ακόμα και από την Κεντρική Αφρική εμφανίζονται όλο και πιο συχνά στα Ελληνικά Χωρικά Ύδατα.

 Κάθε βράδυ πλέον οι δυνάμεις αποτροπής του Λιμενικού Σώματος με τη συνδρομή του Στρατού Ξηράς και συγκεκριμένα των φυλακίων επιτήρησης αντιμετωπίζουν όλο και πιο συχνά περιστατικά όπως προχθές τα ξημερώματα όταν μαζικά πέντε ιστιοφόρα και τέσσερις λέμβοι κινήθηκαν προς Σάμο και Χίο. Ενώ και χθες εμφανίστηκαν μεγάλες φουσκωτές λέμβοι τόσο Νότια της Σάμου κοντά στο Αγαθονήσι όσο και Βορειοανατολικά οι οποίες μετέφεραν Αφρικανούς μετανάστες.

Στο Λιμενικό Σώμα το τελευταίο διάστημα με τα περιστατικά να πολλαπλασιάζονται και να συνδυάζονται με την έξαρση της εμπρηστικής ρητορικής των γειτόνων ο βαθμός εγρήγορσης έχει ανέβει κλίμακα ενώ με συνεχείς περιπολίες το σύνολο των πλωτών μέσων δημιουργούν μια «ασπίδα» προστασίας γύρω από τα ακριτικά νησιά του Βορείου Αιγαίου, Λέσβο, Χίο και Σάμο υψώνοντας ένα τείχος αποτροπής πάνω στα θαλάσσια σύνορα της χώρας.

Τα νέα ταχύπλοα σκάφη Rafnar με δυνατότητα να αναπτύσσουν ταχύτητες που ξεπερνούν τα 50 μίλια επανδρωμένα με τους κομάντος του Λιμενικού Σώματος, τα Στελέχη Ειδικών Αποστολών έχουν αναλάβει καίριο ρόλο στον έγκαιρο εντοπισμό των δουλεμπορικών σκαφών. Με τη βοήθεια των φυλακίων τα οποία διαθέτουν θερμικές κάμερες, ραντάρ αλλά και κάμερες νυχτερινής όρασης είναι αυτά που θα κινηθούν τα ταχύτατα ακόμα και πριν οι λέμβοι αποπλεύσουν από τα Τουρκικά παράλια. Οι δουλέμποροι πλέον απλά παραδίδουν τα σκάφη στους μετανάστες και προσπαθούν να εκμεταλλευτούν κενά και τρύπες  προκειμένου να τα περάσουν απαρατήρητα στις Ελληνικές ακτές. Όπως τα ξημερώματα όταν μια λέμβος με περίπου τριάντα Αφρικανούς μετανάστες κινήθηκε Βόρεια από το Αγαθονήσι με στόχο να προσεγγίσει τις Νοτιοδυτικές ακτές της Σάμου εκεί όπου η επιτήρηση όπως ίσως υπολόγιζαν οι διακινητές θα ήταν μειωμένη. Όμως έγιναν αντιληπτοί με το Rafnar των επίλεκτων κομάντος του ΛΣ να τους προσεγγίζει πάνω στην οριογραμμή μην αφήνοντας περιθώριο περαιτέρω κίνησης προς τις Ελληνικές ακτές αναγκάστηκαν να επιστρέψουν πίσω στις Τουρκικές ακτές.

Το Λιμενικό Σώμα αυξάνει τον αριθμό των πλωτών μέσων και αναπροσαρμόζει συνεχώς τα δρομολόγια επιτήρησης, τις περιπολίες, τις ώρες και συνολικά την τακτική του ώστε οι δουλέμποροι να μην μπορούν να στήσουν τις διαδρομές τους. Ακόμα και η τακτική "καμικάζι" που πολλές φορές χρησιμοποιούν με τζετ σκι να κινούνται στον δίαυλο της Μυκάλης όπου οι Ελληνικές από τις Τουρκικές ακτές απέχουν λιγότερο από μίλι να αποτυγχάνει εξαιτίας των άμεσων αντανακλαστικών του ΛΣ.Τα Στελέχη του ΛΣ-ΕΛΑΚΤ προετοιμάζονται μάλιστα για ακόμη πιο δύσκολες ημέρες όσο οι γείτονες κλιμακώνουν την εμπρηστική ρητορική τους σε ανώτατο επίπεδο.
Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail