Η 4ήμερη εργασία είναι γεγονός και στην Κύπρο

Πώς θα εφαρμόσει την τετραήμερη εργασία η PwC – Ποια η αντίδραση των εργαζομένων και πώς τοποθετούνται ΣΕΚ και ΟΕΒ στις ευέλικτες μορφές εργασίας

Από: simerini.sigmalive.com  / Χρίστος Πέτρου

Τετραήμερη εργασία για τους μήνες Ιούλιο και Αύγουστο θα εφαρμόσει η PwC πιλοτικά, βάζοντας την Κύπρο στον χάρτη των χωρών που εισάγουν «προχωρημένες» μορφές ευέλικτης εργασίας που εξάλλου στη διάρκεια της πανδημίας και των lockdowns έλαβαν νέα δυναμική κυρίως με την τηλεργασία.

Όπως είπε στη Simerini online η Επικεφαλής Ανθρώπινου Δυναμικού της PwC Άννα Λοΐζου, o στόχος είναι το προσωπικό της εταιρείας να έχει τη δυνατότητα να απολαμβάνει περισσότερο ελεύθερο χρόνο, κάτι που πιστεύεται πως «θα έχει θετικό αντίκρισμα και στην παραγωγικότητά και στην προσωπική ευχαρίστηση».

Προτεραιότητα το ελεύθερο τριήμερο

Συγκεκριμένα η PwC θα εφαρμόσει πιλοτικά την τετραήμερη εργασία που θα έχει σαν στόχο να προστεθεί η Παρασκευή ως ελεύθερη μέρα στο Σαββατοκύριακο. Ωστόσο όπως διευκρίνισε η κ. Λοΐζου αν κάποιος εργαζόμενος κολλιέται, θα μπορεί να μεταφέρει το ρεπό του (της Παρασκευής) τη Δευτέρα προκειμένου να έχει ελεύθερο τριήμερο, αλλιώς όποια άλλη μέρα δύναται κατόπιν συνεννόησης με την ομάδα του.

Διακεκομμένο ωράριο

Με την εφαρμογή της τετραήμερης εργασίας, όπως ανέφερε η κ. Λοΐζου, θα μειωθεί και ο αριθμός των εβδομαδιαίων ωρών εργασίας από 37 σε 36. Κάτι που συνεπάγεται ότι στις 4 εργάσιμες μέρες θα πρέπει οι εργαζόμενοι να δουλεύουν για 9 περίπου ώρες. Οι 9 αυτές ώρες μπορεί να είναι διακεκομμένες ή συνεχείς. Φτάνει να υπάρχει συνεννόηση μεταξύ των εργαζομένων και της κάθε ομάδας ξεχωριστά, όπως διευκρίνισε η κ. Λοΐζου.

Ευχαριστημένοι οι εργαζόμενοι


Θετικές «έως πολύ θετικές είναι οι αντιδράσεις των εργαζομένων» της εταιρίας οι οποίοι ουσιαστικά κάθε βδομάδα του καλοκαιριού θα έχουν ένα τριήμερο ελεύθερο. Σημειώνεται πως στην PwC αυτή τη στιγμή εργάζονται περισσότερα από 1000 άτομα.

Εξάλλου η εταιρεία όπως εξήγησε η κ. Λοΐζου έχει ήδη σε εφαρμογή διάφορες άλλες πτυχές του ευέλικτου εργασιακού μοντέλου που απαντώνται στο ότι «κάθε εργαζόμενος μπορεί να επιλέξει το σημείο από το οποίο θα εργάζεται, τον τρόπο και τον χρόνο που θα δουλεύει» πάντα κατόπιν συνεννόησης και συμφωνίας. Κάτι που όπως φαίνεται έχει θετικό αντίκρισμα σε ότι αφορά τους στόχους «ισορροπίας της προσωπικής και εργασιακής ζωής».

Υπουργείο Εργασίας – «Δεν υπάρχει κάτι μεμπτό»

Όπως αναφέρουν πηγές του Υπουργείου Εργασίας στη «Σημερινή» η εφαρμογή της τετραήμερης εργασίας ή οποιασδήποτε άλλης ευέλικτης μορφής εργασίας, όπως η τηλεργασία, η αγορά υπηρεσιών κλπ, δεν έχει κάτι «μεμπτό» από τη στιγμή που δεν παραβιάζονται οι ισχύουσες εργασιακές νομοθεσίες.

«Από την στιγμή που δεν καταπατώνται τα εργασιακά δικαιώματα, όπως αυτά ορίζονται από τον Νόμο, το Υπουργείο Εργασίας και οι αρμόδιες υπηρεσίες δεν έχουν λόγο παρέμβασης» αναφέρθηκε.

ΣΕΚ: Χρειάζεται προσοχή – Να διασφαλίζονται τα εργασιακά δικαιώματα

Σύμφωνα με τον Γ.Γ. της ΣΕΚ Ανδρέα Μάτσα, το συνδικαλιστικό κίνημα δεν είναι αρνητικό εκ προοιμίου στις ευέλικτες μορφές εργασίας και εν προκειμένω στην τετραήμερη εργασία. «Ωστόσο η γενική εφαρμογή ενός τέτοιου μοντέλου, πρέπει να τύχει ευρύτερης συνεννόησης και σχεδιασμού», ανέφερε ο κ. Μάτσας, επισημαίνοντας πως ειδικά για την τετραήμερη εργασία, «δεν είναι ευρεία η εφαρμογή της».

Το κεντρικό ζητούμενο για τις συνδικαλιστικές οργανώσεις, είναι «να διασφαλίζεται ότι η εφαρμογή οποιασδήποτε ευέλικτης μορφής εργασίας, είτε είναι τηλεργασία, είτε είναι τετραήμερη εργασία κ.ο.κ., δεν θα έχει αρνητικές επιπτώσεις στους εργαζομένους ούτε άμεσες -όπως για παράδειγμα μισθολογικές ή σε επίπεδο ωραρίων- , αλλά ούτε και μακροπρόθεσμες όπως για παράδειγμα στο συνταξιοδοτικό και στα διάφορα ωφελήματα».

Εξάλλου όπως είπε ο κ. Μάτσας, πρέπει να λαμβάνεται υπόψιν πως τις πλείστες φορές που εφαρμόστηκε η τετραήμερη εργασία στο εξωτερικό «έγινε προς εξυπηρέτηση κυρίως της εργοδοσίας».

ΟΕΒ: Μόνο αν το θέλει η εργοδοσία – Δεν υπάρχουν ενδείξεις για τετραήμερη εργασία σε άλλες εταιρίες

Ο Γενικός Διευθυντής της ΟΕΒ Μιχάλης Αντωνίου, υπογράμμισε στη «Σημερινή» πως από την σκοπιά της εργοδοσίας η ευέλικτες μορφές εργασίας γενικώς, και εν προκειμένω η τετραήμερη εργασία, «είναι κάτι το θετικό μόνο αν εφαρμόζονται οικειοθελώς από την εργοδοσία και όχι με την δια Νόμου επιβολή».

Αυτό που πρέπει να διαφυλαχθεί σύμφωνα με τον κ. Αντωνίου είναι η δυνατότητα ευελιξίας των επιχειρήσεων που «εξάλλου είδαμε ότι σε περιόδους δύσκολες, όπως η κρίση του 2013 διατήρησαν ανοικτές χιλιάδες θέσεις εργασίας».

Όπως ανέφερε ο κ. Αντωνίου, μέχρι στιγμής «τουλάχιστον στη ΟΕΒ δεν υπάρχει πληροφορία και ενδείξεις για άλλο οργανισμό, εταιρία η επιχείρηση που προτίθεται να εφαρμόσει την τετραήμερη εργασία».
Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail