![]() |
moritz320 / pixabay |
Από την πλευρά του, ο ιδιοκτήτης του «Ditta Artigianale», Φραντσέσκο Σανάπο, έσπευσε να υπερασπιστεί τον καφέ του λέγοντας χαρακτηριστικά ότι προέρχεται από μια μικρή φυτεία στο Μεξικό και «παρασκευάζεται με μεγάλη προσοχή». Πρόσθεσε επίσης ότι η τιμή του καφέ εμφανιζόταν σε ψηφιακό μενού.
«Μου έβαλαν πρόστιμο επειδή κάποιος προσβλήθηκε επειδή πλήρωσε 2 ευρώ για έναν καφέ χωρίς καφεΐνη. Μπορείτε να το πιστέψετε;», έγραψε στα social media προσθέτοντας: «Ακόμα και σήμερα, κάποιος μπορεί να εκνευριστεί τόσο πολύ που να κινητοποιήσει την αστυνομία, η οποία μας βρίσκει παράνομους λόγω ενός απαρχαιωμένου νόμου».
Στην Ιταλία, το μέσο κόστος ενός εσπρέσο είναι 1 ευρώ, ωστόσο, η
πλειοψηφία των καφέ έχουν αυξήσει τις τιμές τον τελευταίο χρόνο, λόγω
της κακής σοδειάς και των προβλημάτων στην αλυσίδα εφοδιασμού.
Ο επιθεωρητής Magnolfi είπε στο CNN ότι οι αξιωματούχοι ελέγχουν
τακτικά για παραβάσεις του κανονισμού σε καταστήματα και καταστήματα
τροφίμων και ποτών. Είπε ότι, κατά μέσο όρο, εκδίδουν περίπου 15 τέτοια
πρόστιμα κάθε χρόνο - για μια σειρά προϊόντων, όπως παγωτό και ρούχα.
Ο Magnolfi είπε ότι «η έκθεση της τιμής ενός προϊόντος ή αγαθού είναι μία από τις θεμελιώδεις αρχές για την προστασία του καταναλωτή».
Είπε ότι αποδέχτηκε ότι κάποιοι μπορεί να εκπλαγούν με το πρόστιμο «το
οποίο μπορεί να φαίνεται υπερβολικό για έναν καφέ δύο ευρώ, αλλά αυτός
είναι ο νόμος». Πρόσθεσε ότι ο καφές τείνει να κοστίζει μεταξύ 1 και 1,5
ευρώ, κάτι που «είναι πιθανώς αυτό που ανησύχησε αρχικά τον πελάτη».