Το Ελληνικό «Top Gun»: Εκεί που εκπαιδεύονται οι κυρίαρχοι του Αιγαίου

Είναι τα σενάρια εναέριου πολέμου υψηλής δυσκολίας στα οποία εκπαιδεύονται οι Έλληνες ιπτάμενοι που λαμβάνουν κάθε χρόνο μέρος στο ΣΟΤ.

Από: newpost.gr - του Κώστα Σαρικά

Είναι οι τελευταίες και πιο δύσκολες αποστολές του πιο απαιτητικού σχολείου της Πολεμικής Αεροπορίας. Η «διαβολοβδομάδα» για τα «γεράκια» της HAF. Εκεί όπου εκπαιδεύονται οι κορυφαίοι των κορυφαίων. Ένας μεγάλος Σχηματισμός μαχητικών (Comao) απογειώνεται από την 117 Πτέρυγα Μάχης εκεί που χτυπά η «καρδιά» του Σχολείου Όπλων Τακτικής. Το σενάριο προβλέπει μια σύνθετη αποστολή κρούσης με αντιμετώπιση πολλαπλών απειλών τόσο από το έδαφος όσο και από τον αέρα. Ενώ τα μαχητικά ήδη πετούν και εκτελούν την αποστολή ο βαθμός δυσκολίας εκτινάσσεται αφού με κωδικοποιημένα μηνύματα που φτάνουν από τους σταθμούς εδάφους οι στόχοι πολλαπλασιάζονται. Με ελάχιστο περιθώριο χρόνου δίνονται νέες άμεσες αποστολές στοχοποίησης όπως ένα κομβόι που μεταφέρει ένα vip πρόσωπο ή ένα μετακινούμενο πανίσχυρο αντιαεροπορικό οπλικό σύστημα.

Πρόκειται για αποστολές DynamicTargeting/Time sensitiveTarget. Αποστολές δηλαδή σε δυναμικό περιβάλλον με στενά περιθώρια χρόνου όπου ο κίνδυνος να υπάρχουν παράπλευρες απώλειες(collateral damages) είναι μεγάλος. Εκεί ο Αρχηγός του Σχηματισμού αναλαμβάνει δράση και πρωτοβουλίες προκειμένου να φέρει εις πέρας την αποστολή με επιτυχία.

Είναι τα σενάρια εναέριου πολέμου υψηλής δυσκολίας στα οποία εκπαιδεύονται οι Έλληνες ιπτάμενοι που λαμβάνουν κάθε χρόνο μέρος στο ΣΟΤ. Το πιο απαιτητικό σχολείο του Κέντρου Αεροπορικής Τακτικής της Πολεμικής μας Αεροπορίας. Εκεί όπου στο τέλος κάθε εκπαιδευτικής σειράς ανακηρύσσεται ο κορυφαίος  πιλότος του Ελληνικού Top Gun με βάση την αναλυτική του βαθμολογία.

Ο Σμηναγός Στέλιος Γεωργίου από την 335 Πολεμική Μοίρα «Τίγρης» είναι ο «Top Gun» ιπτάμενος στην τελευταία εκπαιδευτική σειρά του Σχολείου Όπλων Τακτικής. Ο καλύτερος αεροπόρος μεταξύ των κορυφαίων που έλαβαν μέρος στην πιο απαιτητική εκπαιδευτική δραστηριότητα της HAF. Βραβεύτηκε από τον υπουργό Εθνικής Άμυνας Νίκο Παναγιωτόπουλο το πρωί κατά τη διάρκεια της DV day στο πλαίσιο της μεγάλης άσκησης «ΗΝΙΟΧΟΣ 2022» η οποία βρίσκεται σε εξέλιξη.

Ο κορυφαίος ιπτάμενος πετά τα τελευταία χρόνια μαχητικό F-16 αφού μεταπήδησε στη 335 Πολεμική Μοίρα και στον Άραξο από την Τανάγρα και τα Mirage. Εκεί ως «γεράκι» της 332 Μοίρας έγραψε εκατοντάδες ώρες αναχαίτισης με τα Mirage 2000 για να γίνει «Τίγρης» και μέσα σε πέντε χρόνια να μυηθεί με τον καλύτερο τρόπο στα F-16.

«Αποτελεί τιμή να είμαι πρώτος σε ένα τέτοιο σχολείο όπου βρίσκεται η αφρόκρεμα των Ελλήνων αεροπόρων» τόνισε ο Σμηναγός. «Ο ανταγωνισμός στο ΣΟΤ είναι μεγάλος αλλά στόχος δεν είναι η ατομική διάκριση αλλά το να ανεβάσουμε ακόμη περισσότερο το επίπεδό μας και αυτό να το μεταφέρουμε στις Μοίρες» πρόσθεσε ο Στέλιος Γεωργίου.

Το Σχολείο Όπλων Τακτικής είναι κοινό μυστικό ότι  αποτελεί ένα από τα «κλειδιά» της επιτυχίας για την HAF αφού οδηγεί εδώ και δεκαετίες τα «μπλε» φτερά στην παγκόσμια αεροπορική ελίτ. Για τρεις μήνες ιπτάμενοι από όλες τις Πολεμικές Μοίρες εκπαιδεύονται στα όρια και δοκιμάζουν τις αντοχές τους ώστε να μετατραπούν σε «πολεμικές μηχανές» και ταυτόχρονα σε ηγέτες οι οποίοι θα οδηγήσουν μεγάλους σχηματισμούς μαχητικών στις πιο δύσκολες αποστολές. Είτε πρόκειται για αναχαίτιση, είτε για  αποστολές προστασίας και κρούσης αλλά πάντα με τον πλέον υψηλό δείκτη δυσκολίας. Η επιτυχία του Σχολείου Όπλων Τακτικής αποτελεί μια από τις απαντήσεις στο ερώτημα γιατί η Πολεμική Αεροπορία «υψικρατεί» και μπορεί να αναλάβει και να εκτελέσει με μεγάλη επιτυχία σενάρια ασκήσεων με συμμετοχή δεκάδων μαχητικών.

Το Σχολείο Όπλων Τακτικής συμπληρώνει τον μισό αιώνα ζωής και έχει ήδη εκπαιδεύσει χιλιάδες ιπτάμενους με αποτέλεσμα τα Ελληνικά «φτερά» να κυριαρχούν πάνω από το Αιγαίο. Τις δυνατότητες άλλωστε των «γερακιών»  της HAF αντιλαμβάνονται καθημερινά με τον πλέον «οδυνηρό» τρόπο οι Τούρκοι ιπτάμενοι πάνω από το Αιγαίο.

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail