Mirage 2000-9 των ΗΑΕ στο ΜΑΡΟΚΟ, θέλει να πάρει και η ΑΙΓΥΠΤΟΣ… στο “κάδρο” άραγε υπάρχει ΕΛΛΑΔΑ;

Τα Mirages 2000-9 που προσφέρονται δωρεάν από τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και το Κατάρ στο Μαρόκο θα είχαν καθαρά αμυντικές λειτουργίες, λένε οι αρχές του Ραμπάτ! Αυτό είναι το δημοσίευμα γαλλικού μέσου που υπογράφεται από τον Olivier DELAGARDE και αφορά ένα θέμα υψηλού ενδιαφέροντος και για την ελληνική πλευρά, που οφείλει να κινητοποιηθεί χωρίς καθυστερήσεις. Θα περισσέψει μια μοίρα Mirage 2000-9 και για την ελληνική Πολεμική Αεροπορία; Θα κεφαλαιοποιηθεί η ένθεν κακείθεν αποκαλούμενη ως στρατηγική συνεργασία Ελλάδας – Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων (ΗΑΕ);

Από: defence-point.gr

Ισπανική εφημερίδα είχε πρόσφατα αποκαλύψει ότι το Βασίλειο του Μαρόκου επρόκειτο να αποκτήσει μαχητικά αεροσκάφη τύπου Mirage 2000, τα οποία ευγενικά δωρήθηκαν από τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα. Πληροφορίες οι οποίες, τότε, ούτε είχαν επιβεβαιωθεί ούτε διαψευστεί από τις αρχές των δύο χωρών. Καλά πληροφορημένη πηγή ανέφερε στο γαλλικό μέσο, ότι ολοκληρώνεται η συμφωνία μεταξύ του βασιλείου και των εταίρων του στον Κόλπο. Το θετικό είναι ότι αναφέρεται, πως το Μαρόκο θα λάβει “ένα μεγάλο μέρος” αυτών των μαχητικών αεροπλάνων. Δηλαδή όχι το σύνολο…

Για την ιστορία, αναφέρεται στο δημοσίευμα, το Mirage 2000-9 είναι εξελιγμένη  έκδοση του Mirage 2000, ενός μοντέλου που αρχικά κατασκευάστηκε για λογαριασμό των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων, τα οποία είχαν παραγγείλει είκοσι μονάδες από τη γαλλικό κατασκευάστρια εταιρία Dassault Aviation το 1998. Τα πρώτα αεροσκάφη παρελήφθησαν το 2003.

Αν και παλιά, αυτά τα αεροσκάφη “αναγνωρίζονται για την επιχειρησιακή αποτελεσματικότητα“, ευέλικτα μαχητικά αεροσκάφη με ικανότητα να διεξάγουν τόσο επιθετικές όσο και αμυντικές επιχειρήσεις αέρος-αέρος και αέρος-επιφανείας. Το αεροσκάφος είναι ικανό να μεταφέρει πυραύλους αέρος-εδάφους καθώς και πυραύλους κρουζ όπως το SCALP-EG. Διαθέτουν επίσης αποτελεσματικό ραντάρ RDY-2 και άλλα συστήματα που του επιτρέπουν να φέρει σε πέρας την αποστολή του.

Ωστόσο, όπως διευκρινίζεται στο δημοσίευμα, ο ακριβής αριθμός που θα παραδοθεί στη μαροκινή Αεροπορία παραμένει άγνωστη. Οι αποκαλύψεις του El Espagnol υπολόγισαν ότι θα παραδοθούν σε Μαρόκο και -την επίσης ενδιαφερόμενη- Αίγυπτο 68 μαχητικά, χωρίς να προσδιορίζεται το αντίστοιχο μερίδιο καθεμιά Αεροπορία. Ο ιστότοπος meta-Defense.fr, από την πλευρά του, είχε αναφέρει από την πλευρά του 34 αεροπλάνα με προορισμό το Μαρόκο.

Αν και το Μαρόκο δεν είχε ποτέ στην κατοχή του τέτοιου τύπου αεροσκάφος, η χώρα έδειχνε πάντα ιδιαίτερη επιθυμία απόκτησης και επιχειρησιακής αξιοποίησης γαλλικών Mirage 2000, φθάνοντας σε σημείο να εκπαιδεύει τους πιλότους του σε εξομοιωτές πτήσης πριν καν τα παραλάβει. Άρα θεωρούσε δεδομένη την απόκτηση. Επιπλέον, Μαροκινοί εκπαιδευτές ενεπλάκησαν στην εκπαίδευση των πιλότων των ΗΑΕ στο γαλλικό μαχητικό!

Το δημοσίευμα αναφέρει ότι έχουν ήδη ξεκινήσει οι προετοιμασίες για την υποδοχή των μαχητικών, παρότι η ημερομηνία της άφιξης είναι ακόμη άγνωστη. Μαροκινοί τεχνικοί εκπαιδεύονται στα ΗΑΕ (πήγαν πριν δύο εβδομάδες) ως τεχνικοί εδάφους για την υποστήριξη των μαχητικών. Η παράδοση των αεροπλάνων θα γίνει σταδιακά. Τα αεροσκάφη θα χρησιμοποιηθούν σε επιχειρήσεις εναέριας αστυνόμευσης (air policing), δυνατότητα δηλαδή άμεσης επέμβασης σε περίπτωση παραβίασης του εθνικού εναέριου χώρου. Τέτοια σενάρια περιλάμβανε η τελευταία αεροπορική άσκηση Γαλλίας-Μαρόκου «Chergui 2022» τον Μάρτιο.

Τα μαχητικά Mirage 2000-9 που ΠΑΡΑΧΩΡΟΥΝΤΑΙ ΔΩΡΕΑΝ, θα ενισχύσουν τον εναέριο στόλο των Βασιλικών Ενόπλων Δυνάμεων του Μαρόκου που είναι ήδη εξοπλισμένα με F-16 κατασκευασμένα στις ΗΠΑ από την Lockheed Martin, τα οποία θα αναβαθμιστούν στην έκδοση F-16V, όπως τα ελληνικά (Block 70/72). Το Μαρόκο έλαβε επίσης υπόσχεση από το Κατάρ να παραδώσει μαχητικά αεροσκάφη (Mirage 2000-5). Η προσφορά αυτή τελικά απορρίφθηκε από το βασίλειο. Επισήμως αναφέρεται ότι η συντήρηση των Εμιρατινών μαχητικών θα είναι ευκολότερη, αφήνοντας όμως ανοικτές και πιο (γεω)πολιτικές ερμηνείες…

Δεν θα είμαστε εμείς που θα προτείνουμε στην ελληνική πλευρά να αναφέρει στη στρατηγική σύμμαχο χώρα του Κόλπου, τα ΗΑΕ, ότι εάν δεν καλυφθεί και η Ελλάδα, δεν θα αφήνεται περιθώριο από το να διερευνηθεί η απόκτηση Mirage 2000-5 από το Κατάρ. Εξάλλου, σύμβουλος της Αεροπορίας του Εμιράτου είναι Έλληνας πρώην αρχηγός ΓΕΑ και παρά την ειδική σχέση Κατάρ-Τουρκίας, τουλάχιστον οι προσβάσεις υπάρχουν. Δεν γνωρίζουμε με πόση ζέση και οργάνωση η ελληνική ηγεσία κινείται για μια υπόθεση ζωτικής σημασίας για την Πολεμική Αεροπορία. Το σίγουρο είναι ότι τα “παράθυρα ευκαιρίας” κάποια στιγμή κλείνουν, το δε στρατηγικό “παίγνιο” είναι αδυσώπητο και αμείλικτο…

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail