Η επιδρομή των ουκρανικών Mi-24PU1 στo Μπελγκορόντ

Η χθεσινή απογευματινή ενημέρωση από τον εκπρόσωπο του ρωσικού Υπουργείου Αμύνης, ξεκινούσε ως εξής: “Στις 1 Απριλίου, περί ώρα Μόσχας 5 π.μ. (2 π.μ. ώρα Γκρίνουιτς) δύο Ουκρανικά ελικόπτερα Mi-24 εισήλθαν στον Ρωσικό εναέριο χώρο σε εξαιρετικά χαμηλό υψόμετρο. Ελισσόμενα προς εκμετάλλευση του αναγλύφου, τα Ουκρανικά ελικόπτερα εκτέλεσαν επίθεση πυραύλων σε πολιτική εγκατάσταση αποθήκης καυσίμου στα περίχωρα του Μπελγκορόντ. Ως αποτέλεσμα των πληγμάτων, ορισμένες από τις δεξαμανές υπέστησαν ζημιές κι εξερράγησαν. Θέλω να τονίσω ότι μόνο πολιτικά οχήματα εφοδιάζοντο από αυτή την εγκατάσταση. Η αποθήκη πετρελαίου δεν έχει καμμία σχέση με τις Ρωσικές Ένοπλες Δυνάμεις“.

Από: doureios.com / Σάββας Δ. Βλάσσης

Επισήμως, η ουκρανική πλευρά δεν έχει αναλάβει την ευθύνη, για λόγους πολιτικής σκοπιμότητος. Παραδοχή, πιθανώς θα καθιστούσε διστακτικές χώρες της Δύσης να παραχωρήσουν στην Ουκρανία αεροπλάνα ή ελικόπτερα, όπως ζητεί ο πρόεδρος Ζελένσκι. Ερωτηθείς σχετικώς, ο εκπρόσωπος του Υπουργείου Αμύνης σημείωσε ότι η ρωσική επιθετικότητα αντιμετωπίζεται στην επικράτεια της Ουκρανίας κι ότι δεν έχει αυτή ευθύνη για όλες τις καταστροφές που συμβαίνουν στην Ρωσία, για να καταλήξει: “Επομένως, αγαπητοί φίλοι, ούτε επιβεβαιώνω ούτε αρνούμε αυτή την πληροφορία“.

Είναι μάλλον προφανής η σκοπιμότητα της στάσεως που τηρεί το Κίεβο. Το Μπελγκορόντ είναι μία πόλη 370.000 κατοίκων που απέχει 40 χλμ. περίπου από την μεθόριο με την Ουκρανία, ελαφρώς βορειοανατολικώς του Χαρκόβου. Η εγγύτητα αυτή, καθιστά την πόλη ευπρόσβλητη. Ενδεικτικώς, στις 29 Μαρτίου είχε αναφερθεί αριθμός εκρήξεων σε αποθήκη πυρομαχικών πλησίον της πόλεως, αποδιδόμενος σε προσβολή τακτικού βαλλιστικού πυραύλου Tochka.

Σε σχετικές λήψεις βίντεο, φαίνεται καθαρά ότι τα ελικόπτερα εκτοξεύουν πρώτα πυρά με τα δίδυμα πυροβόλα GSh-30K των 30mm κι εν συνεχεία εξαπολύουν διαδοχικές ομοβροντίες ρουκετών των 80 mm. Κατά το σκέλος αποχωρήσεως από τον στόχο, τα ελικόπτερα έχουν κατέλθει σε ακόμη χαμηλότερο υψόμετρο. Μπορούμε να εκτιμήσουμε ότι παρά τις υποθέσεις που εκφράζονται, περί πιθανής ρωσικής στημένης επιχειρήσεως για την ενοχοποίηση του αντιπάλου, η επίσημη εκδοχή του ρωσικού Υπουργείου Αμύνης είναι η επικρατέστερη.

Τα ελικόπτερα μπορούσαν να εξορμήσουν από αρκετό βάθος, στην Ουκρανία και η κάλυψη της αποστάσεως μέχρι τον στόχο δεν θέτει κάποιο ιδιαίτερο ζήτημα αυτονομίας στον συγκεκριμένο τύπο. Μεγαλύτερη πρόκληση συνιστά η νυκτερινή πτήση σε λίαν χαμηλό υψόμετρο για αποφυγή εντοπισμού από συστήματα ραντάρ και μικρότερη έκθεση σε αντιαεροπορικά πυρά. Αποδείχθηκε ότι τα πληρώματα του Ουκρανικού Στρατού που επιχειρούν με τα ελικόπτερα έχουν υποστεί σχετική εκπαίδευση ενώ και σε επίπεδο εξοπλισμού τα χρησιμοποιηθέντα ελικόπτερα διαθέτουν τα κατάλληλα βοηθήματα.

Εάν συνυπολογίσουμε τις προσβολές αποθήκης πυρομαχικών στο Μπελγκορόντ, μπορούμε να πούμε ότι οι Ουκρανικές Ένοπλες Δυνάμεις έχουν επιδοθεί σε μία επιχείρηση ανταποδόσεως των πληγμάτων που υφίσταται η χώρα σε εγκαταστάσεις και υποδομές, από ρωσικά πλήγματα πυραύλων κρουζ ή βαλλιστικών πυραύλων. Λόγω διαθεσιμότητος μέσων, ασφαλώς η προσπάθεια των Ουκρανών εξελίσσεται σε μικρογραφία της ρωσικής αλλά το ουσιαστικό είναι ότι έχει επιλεγεί η τακτική της ανταποδώσεως κατά το δυνατόν. Από την επίθεση στην αποθήκη καυσίμων, αναφέρεται ότι πυρπολήθηκαν 8 από τις 16 δεξαμενές καυσίμου.

Πριν την ρωσική εισβολή, σε ενεργό υπηρεσία υπήρχαν 25-30 επιθετικά ελικόπτερα. Ο Ουκρανικός Στρατός επιχειρεί την έκδοση Mi-24PU1, που έχουν υποβληθεί σε πρόγραμμα εκσυγχρονισμού στο Εργοστάσιο Επισκευής Αεροσκαφών AVIACON στο Κονοτόπ. Μάλιστα μόλις στα τέλη του περασμένου Οκτωβρίου, είχε παραδοθεί μία ακόμη παρτίδα ελικοπτέρων, έπειτα από επισκευές και εργασίες εκσυγχρονισμού. Στα ελικόπτερα εγκαταστάθηκε δέκτης GPS, σκοπευτικό ASP-17V, ηλεκτροπτικό σύνολο, καταδείκτης λέιζερ FPM-01kv, ενώ το πιλοτήριο είναι συμβατό από πλευράς φωτισμού με την χρήση Διοπτρών Νυκτερινής Οράσεως από το πλήρωμα. Από την εγχώρια αμυντική βιομηχανία υιοθετήθηκαν λύσεις για την βελτίωση του συστήματος σκοπεύσεως, του οπλισμού αλλά και της αυτοπροστασίας από απειλές φορητών στοιχείων αντιαεροπορικών βλημάτων, τόσο μέσω του παρεμβολέα υπερύθρων Adros KT-01AV, όσο και του διδύμου διανομέα αναλωσίμων Adros KUV. Βελτίωση επήλθε και στους ισχυρότερους κινητήρες ενώ εγκαταστάθηκαν και εύκαμπτες δεξαμενές καυσίμου. Πρόκειται για δεξαμενές που εγκαθίστανται στο εσωτερικό της καμπίνας φόρτου, προκειμένου να αυξηθεί η αυτονομία, με σχετικό περιορισμό της χωρητικότητος σε προσωπικό.

Βασικό προσόν όμως είναι ότι τα πληρώματα είναι εμπειροπόλεμα. Όχι μόνο από την συμμετοχή τους σε επιχειρήσεις στο Ντονμπάς αλλά και στο εξωτερικό. Είναι ενδιαφέρον ότι για τον σκοπό αυτό είχε συγκροτηθεί το 18ο Ανεξάρτητο Απόσπασμα Ελικοπτέρων με 4 Mi-24 και 4 Mi-8, με πλούσια συμμετοχή σε ειρηνευτικές αποστολές υπό την αιγίδα των Ηνωμένων Εθνών. Τα ελικόπτερα αυτά έχουν λάβει μέρος σε μακροχρόνιες αποστολές στην Δημοκρατία του Κονγκό ως μέρος της MINUSCO (μέχρι το 2018) εκτελώντας μεταξύ άλλων και αποστολές εγγύς αεροπορικής υποστηρίξεως, εκκενώσεως τραυματιών και αναγνωρίσεως. Άλλες συμμετοχές είχαν σε ανάλογη περίπτωση στην Λιβερία (UNMIL) και στην Κυανή Ακτή.


Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail