Η ΕΕ αυτοκαταστρέφεται με το νέο γύρο κυρώσεων κατά της Ρωσίας - Πιθανό embargo στην Ενέργεια θα προκαλέσει βαθιά ύφεση

Υπενθυμίζεται πως η ΕΕ επεξεργάζεται νέο πακέτο κυρώσεων κατά της Ρωσίας που είναι πιθανό να περιορίσει τις εισαγωγές και εξαγωγές προϊόντων όπως καύσιμα, προϊόντα χάλυβα και είδη πολυτελείας.

Από: bankingnews.gr

Παρά το γεγονός ότι περαιτέρω κυρώσεις δεν θα τερματίσουν την κρίση στην Ουκρανία αλλά θα προκαλέσουν τεράστια ζημιά τόσο στην ΕΕ όσο και στη Ρωσία, οι χώρες της Δύσης συνεχίζουν ακάθεκτες να βαίνουν στον δρόμο που χάραξε η κυβέρνηση Biden.
Αν μη τι άλλο, οι ΗΠΑ θα ωφεληθούν περισσότερο από αυτή την κατάσταση, ενώ από την άλλη οι ηγέτες της ΕΕ θα πρέπει να εξισορροπήσουν την οικονομία τους και να μπορέσουν να χειριστούν μια ατέρμονη οικονομική κρίση.
Υπενθυμίζεται πως η ΕΕ επεξεργάζεται νέο πακέτο κυρώσεων κατά της Ρωσίας, που είναι πιθανό να περιορίσει τις εισαγωγές και εξαγωγές προϊόντων όπως καύσιμα, προϊόντα χάλυβα και είδη πολυτελείας.
Το CNN ανέφερε ότι Ευρωπαίοι αξιωματούχοι θα μπορούσαν να επιβάλουν κυρώσεις στις εξαγωγές ενέργειας, μετά τις εικόνες «μαζικών δολοφονιών αμάχων στην Μπούτσα», μια πόλη κοντά στην ουκρανική πρωτεύουσα Κίεβο.
Το σχέδιο για τoν νέο γύρο κυρώσεων διχάζει τη Δύση, καθώς η Γερμανία, η μεγαλύτερη οικονομία της ΕΕ, εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από το ρωσικό αέριο.
Οι γερμανικές επιχειρήσεις ανησυχούν ότι η χώρα «θα μπορούσε να αντιμετωπίσει τη μεγαλύτερη οικονομική κρίση από το 1945», ενώ η Πολωνία κατηγόρησε το Βερολίνο πως είναι «το κύριο εμπόδιο» για την επιβολή σκληρότερων κυρώσεων στη Ρωσία, ανέφερε το Reuters.

Επιδείνωση της κατάστασης

Αφού οι ουκρανικές δυνάμεις ανακατέλαβαν την πόλη Μπούχα, ως αποτέλεσμα της μετατόπισης των στρατιωτικών δραστηριοτήτων της Ρωσίας από το Κίεβο, είδαν το φως της δημοσιότητας εικόνες ανθρωπιστικής κρίσης.
Η Ουκρανία ισχυρίζεται ότι οι «μαζικές δολοφονίες» έγιναν από ρωσικά στρατεύματα, ενώ η Ρωσία αρνείται αυτή την κατηγορία, υποστηρίζοντας ότι η ουκρανική κυβέρνηση «χειραγωγεί τα μέσα ενημέρωσης για να τη συκοφαντήσει».
Ο ΟΗΕ ζήτησε τη διεξαγωγή ανεξάρτητης έρευνας και η ΕΕ ανακοίνωσε ότι θα στείλει ομάδα εμπερογνωμώνων στην Ουκρανία για να διερευνήσει τα εικαζόμενα εγκλήματα πολέμου.
Εκτός από τις κυρώσεις, οι μεγάλες δυνάμεις της ΕΕ, Γερμανία και Γαλλία, απέλασαν δεκάδες Ρώσους διπλωμάτες, ως απάντηση στα φερόμενα «εγκλήματα πολέμου κατά αμάχων» της Μόσχας στην Ουκρανία.
Στο μεταξύ, οι ΗΠΑ δεν είναι πρόθυμες να δουν θετικά σήματα στη διαπραγμάτευση που έλαβε χώρα στην Τουρκία και τώρα τα υποτιθέμενα «εγκλήματα πολέμου» στην Μπούτσα έχουν καταστρέψει την πιθανότητα να συναφθεί ειρήνη, με την εχθρότητα μεταξύ Ουκρανίας και Ρωσίας να μεγαλώνει.
Εάν η ΕΕ, τελικά, επιβάλει νέες κυρώσεις κατά της Ρωσίας, όπως και αποφάσισε, τα κράτη μέλη της θα πρέπει να αγοράζουν ακριβότερη ενέργεια και να αυξήσουν τις αμυντικές δαπάνες αγοράζοντας όπλα από τις ΗΠΑ, ενώ το επιχειρηματικό περιβάλλον θα επιδεινωθεί λόγω της ακρίβειας.
Φυσικά, οι προσφυγικές ροές θα ενταθούν, όπως και ο πληθωρισμός.

Διεύρυνση κυρώσεων και διχασμός

Η ΕΕ φέρεται να προτείνει τη διεύρυνση των κυρώσεων στη Ρωσία, με απαγορεύσεις στις εισαγωγές ξυλείας, τσιμέντου, καουτσούκ, χημικών, χαβιαριού και βότκας, ύψους περίπου 5 δισεκατομμυρίων ευρώ (5,49 δισεκατομμύρια δολάρια) ετησίως.
Το μπλοκ θα απαγορεύσει επίσης τις εξαγωγές στη Ρωσία εξοπλισμού στους τομείς των ημιαγωγών, των μηχανημάτων υψηλής τεχνολογίας και της τεχνολογίας εξόρυξης LNG.
Η επιβολή άμεσης απαγόρευσης στις εισαγωγές ρωσικού φυσικού αερίου, πετρελαίου ή ακόμα και άνθρακα είναι όμως ένα θέμα τεράστιας συζήτησης εντός της ΕΕ από τότε που η Ρωσία ξεκίνησε τη στρατιωτική της επιχείρηση στην Ουκρανία τον Φεβρουάριο.
Ενώ ορισμένα κράτη υποστηρίζουν την επιβολή εμπάργκο στα ρωσικά προϊόντα ενέργειας, άλλες χώρες της ΕΕ λένε ότι εξαρτώνται υπερβολικά από τη ρωσική ενέργεια και οι κυρώσεις θα έβλαπταν τις οικονομίες τους περισσότερο από την οικονομία της Ρωσίας.
Η Ευρώπη εισάγει το 40% του φυσικού της αερίου από τη Ρωσία, σύμφωνα με το Bruegel.
Το ρωσικό φυσικό αέριο αντιπροσώπευε το 65% του συνόλου των εισαγωγών φυσικού αερίου της Γερμανίας το 2020 και το 67% των εισαγωγών της Φινλανδίας, σύμφωνα με τη Eurostat, τη στατιστική υπηρεσία της ΕΕ.
Όλες οι εισαγωγές φυσικού αερίου της Τσεχικής Δημοκρατίας και της Λετονίας ήταν από τη Ρωσία.
Η Ιταλία εξαρτάται κατά 40% από το ρωσικό αέριο, όπως και η Ελλάδα, ενώ για την Αυστρία, την Ουγγαρία, τη Σλοβενία και τη Σλοβακία το ποσοστό είναι περίπου 60%.
Το Bruegel ανέφερε ότι η ΕΕ έχει και άλλες επιλογές, αλλά όλα είναι θέμα τιμής και χρόνου.
Χωρίς ρωσικό αέριο, ο ενεργειακός εφοδιασμός της ΕΕ θα διαταράσσονταν σίγουρα βραχυπρόθεσμα.
Άλλοι προμηθευτές φυσικού αερίου, όπως οι ΗΠΑ και η Αυστραλία, μπορούν να προμηθεύουν φυσικό αέριο για σύντομο χρονικό διάστημα, αλλά η τιμή θα είναι πολύ ακριβή, δήλωσε στο Global T ο Lin Boqiang, διευθυντής του Κέντρου Ερευνών για την Ενεργειακή Οικονομία της Κίνας στο Πανεπιστήμιο Xiamen.
Για παράδειγμα, το φυσικό αέριο των ΗΠΑ αποστέλλεται στην Ευρώπη με τη μορφή υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG), το οποίο πρέπει να συμπιεστεί, να μεταφερθεί και να αποσυμπιεστεί.
Σύμφωνα με τον Lin, η ΕΕ πρέπει να ανεγείρει νέες υποδομές για να δεχτεί LNG των ΗΠΑ.
Η κατασκευή αυτού του είδους των «αποθηκών» θα διαρκέσει περίπου δύο χρόνια το νωρίτερο.
Η Γερμανία θα μπορούσε να αντιμετωπίσει τη μεγαλύτερη οικονομική κρίση από το 1945, εάν οι εισαγωγές ρωσικού φυσικού αερίου και πετρελαίου σταματήσουν ή διακοπούν μακροπρόθεσμα, ανέφερε η Frankfurter Allgemeine Zeitung, επικαλούμενη τον Martin Brudermueller, διευθύνοντα σύμβουλο της BASF, ενός από τους μεγαλύτερους καταναλωτές ηλεκτρικής ενέργειας στη Γερμανία.
Επισημαίνεται πως η Γερμανία έλαβε το 55% του φυσικού της αερίου, το 50% του άνθρακα και το 35% του πετρελαίου της από τη Ρωσία, δήλωσε ο υπουργός Οικονομίας της Γερμανίας Robert Habek τον Μάρτιο.
Ο Christian Sewing, διευθύνων σύμβουλος της Deutsche Bank, δήλωσε ότι η κατάσταση θα γίνει ακόμη χειρότερη εάν σταματήσουν οι εισαγωγές ρωσικού πετρελαίου και φυσικού αερίου.
Η ύφεση στη Γερμανία θα είναι τότε ουσιαστικά αναπόφευκτη, ανέφερε το Reuters.

Βαθιά ύφεση


Από την άλλη, αν η Ρωσία διακόψει τις ροές φυσικού αερίου, η έλλειψη ενέργειας θα προκαλούσε βαθιά ύφεση στη Γερμανία και θα έπληττε την οικονομία της ΕΕ, σύμφωνα με τον αναλυτή της Κινεζικής Ακαδημίας Κοινωνικών Επιστημών (CASS).
«Σε κάθε περίπτωση, οι ΗΠΑ είναι ο μεγάλος νικητής.
Οι ΗΠΑ προσπαθούν να πουλήσουν το αέριο τους στην ΕΕ, το οποίο δεν μπορούσαν να πουλήσουν στο παρελθόν επειδή η τιμή ήταν πολύ υψηλή».
Στο μεταξύ, «Εάν η Ρωσία διακόψει τον ανεφοδιασμό της Ευρώπης, και οι δύο πλευρές θα χάσουν».
Παράλληλα, ο πληθωρισμός έχει πάρει την ανιούσα…
«Η άνοδος των τιμών της ενέργειας έχει ήδη τροφοδοτήσει τον πληθωρισμό στην ΕΕ και θα μπορούσε να οδηγήσει σε στασιμοπληθωρισμό», είπε ο αναλυτής της CASS.
Ο ετήσιος πληθωρισμός της ζώνης του ευρώ αναμένεται να είναι 7,5% τον Μάρτιο του 2022, από 5,9% τον Φεβρουάριο.
Η ενέργεια αναμένεται να έχει τον υψηλότερο ετήσιο ρυθμό 44,7%
τον Μάρτιο, σε σύγκριση με 32% τον Φεβρουάριο, σύμφωνα με άμεση εκτίμηση της Eurostat που δόθηκε στη δημοσιότητα την Παρασκευή.
Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail