Οδεύοντας στην κάλπη: Μεγάλη αναταραχή, υπέροχη κατάσταση…

Τα όσα ειπώθηκαν στο συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ, η δέσμευση Ανδρουλάκη ότι όσο περνά από το χέρι του δε θα είναι πρωθυπουργός ο Μητσοτάκης ή ο Τσίπρας, αλλά και η ταραχή που επικρατεί στην κυβέρνηση για τα μετεκλογικά σενάρια δείχνουν ότι… έσφιξαν τα γάλατα.

Από: antinews.gr

Κι έσφιξαν και για τα τρία κόμματα που καλούνται από  τώρα να αποφασίσουν με ποιον θα πάνε και ποιον θα αφήσουν.

Ίσως στη δυσκολότερη θέση να βρίσκεται αυτή την ώρα ο πρόεδρος του ΚΙΝΑΛ – ΠΑΣΟΚ καθώς οι πιέσεις και από τις δύο πλευρές είναι έντονες.

Όχι ότι ο Μητσοτάκης κοιμάται ήσυχος βλέποντας τη δημοσκοπική κατάρρευση της κυβέρνησης.

Όμως, με φόντο τα σενάρια για εκλογές μέσα στους επόμενους μήνες, κι όχι στο τέλος της τετραετίας, όλα πλέον είναι ανοικτά.

Αν και πολλοί λένε: «Τρελός είναι να κάνει τώρα εκλογές και να ρισκάρει την εξουσία;», η άλλη ανάγνωση λέει ότι η κυβέρνηση Μητσοτάκη δε θα βγάλει χειμώνα με τους λογαριασμούς του ρεύματος και την ακρίβεια σε τέτοια επίπεδα.

Σε λίγες ημέρες ο πρωθυπουργός θα προσπαθήσει να αλλάξει ριζικά την ατζέντα.

Θα ανακοινώσει γενναία μέτρα ελάφρυνσης των νοικοκυριών, ακόμη και με το να κάνει μονομερείς ενέργειες. 

Φέρεται να είναι έτοιμος να ανακοινώσει αποσύνδεση του φυσικού αερίου από την τιμή του ρεύματος, νέες επιδοτήσεις στα νοικοκυριά κι ενδεχομένως και πλαφόν στις τιμές προκειμένου να συγκρατήσει την οργή για τις αυξήσεις στην ενέργεια.

Παράλληλα, θα ανακοινώσει αύξηση στον κατώτατο μισθό που θα ξεπεράσει τα 700 ευρώ και ίσως πλησιάσει το στόχο των 751 ευρώ.

Αλλά και αυξήσεις πάνω από 6% στις συντάξεις, από το 2023 όμως, κάτι που δε θα αρέσει και πολύ στα γεροντάκια που σήμερα ζουν πολύ δύσκολα.

Αρκούν αυτά για να γυρίσει το κλίμα, ταυτόχρονα με την ανακοίνωση ενός ριζικού ανασχηματισμού μέχρι τις 15 Μαΐου.

Στο Μαξίμου λένε ότι ναι, μέχρι τις αρχές καλοκαιριού μπορεί να γυρίσει το κλίμα, η τουριστική σεζόν που αναμένεται εξαιρετική να φέρει πάνω από 15-18 δις στη χώρα και από… φθινόπωρο βλέπουμε.

Ενδεχομένως να θελήσουν να εξαργυρώσουν αυτό το θετικό κλίμα και αφού δουν τις δημοσκοπήσεις του Αυγούστου να πάνε σε κάλπες για να προλάβουν τα χειρότερα. Αφού, βεβαίως δεν υπάρξει κανένα Βατερλό με τις φωτιές.

Όμως, αν πάμε σε εκλογές, εκεί αρχίζουν και φουντώνουν τα σενάρια.

Με δεδομένο ότι η ΝΔ θα βγει πρώτο κόμμα αλλά θα απέχει πολύ από την αυτοδυναμία, είναι λογικό ο Μητσοτάκης να καλέσει τον Ανδρουλάκη για συγκυβέρνηση.

Το ΠΑΣΟΚ θα του πει προφανώς όχι με αυτόν πρωθυπουργό και θα πάμε σε δεύτερες εκλογές. Ο Μητσοτάκης θα θελήσει να ρίξει το βάρος της ευθύνης για τις δεύτερες κάλπες στον Ανδρουλάκη. Στις δεύτερες εκλογές με ισχυρή πόλωση τα ποσοστά του ΠΑΣΟΚ ενδεχομένως να συρρικνωθούν καθώς οι πολίτες θα ψηφίσουν ένα από τα δύο μεγάλα κόμματα προκειμένου να μην υπάρξει ακυβερνησία.

Ο Τσίπρας θα είναι πιο κερδισμένος πιθανότατα αφού μπορεί να κλέψει μέρος των ψηφοφόρων του ΠΑΣΟΚ από τις πρώτες εκλογές.

Και τι θα γίνει, όμως, αν δεν έχουμε αυτοδυναμία και στις δεύτερες κάλπες; Αν η ΝΔ είναι πρώτο κόμμα θα επιδιώξει εκ νέου συγκυβέρνηση με το ΠΑΣΟΚ.

Όμως, τότε μπορεί να μην αρνηθεί ο Ανδρουλάκης, ακόμη κι αν πρωθυπουργός είναι ο Μητσοτάκης. Θα έχουμε, λοιπόν, συγκυβέρνηση ΝΔ με ΠΑΣΟΚ και αντιπολίτευση τον ΣΥΡΙΖΑ;

Ή θα πάμε σε διερευνητικές εντολές με τον ΣΥΡΙΖΑ… καβάλα στο άλογο και τον Ανδρουλάκη να πρέπει να αποφασίσει αν θα δεχθεί συγκυβέρνηση με τον Τσίπρα πρωθυπουργό; (ή με κάποιο άλλο πρόσωπο από την προοδευτική παράταξη).

Αν επιμείνει να μη συμμετάσχει σε συγκυβέρνηση ο Ανδρουλάκης χωρίς τη συμμετοχή και του ΣΥΡΙΖΑ (ή να μη συγκυβερνήσει με Τσίπρα), τότε μπορεί εύκολα να πάμε και σε τρίτες κάλπες.

Μπορεί η Ελλάδα να αντέξει αυτή την παρατεταμένη ακυβερνησία;

Υπάρχει κι ένα ακόμη σενάριο. Συγκυβέρνηση ΝΔ με ΣΥΡΙΖΑ και στην αντιπολίτευση ο Ανδρουλάκης. Είναι το σενάριο που επεξεργάζονται περισσότερο στη Χαριλάου Τρικούπη προκειμένου να αποφύγουν τα διλήμματα.

Δηλαδή, θα αρχίσουν να λένε ότι η χώρα μπορεί να μην πάει σε ακυβερνησία αν τα βρουν ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ, έστω και με άλλο πρόσωπο κοινής αποδοχής για πρωθυπουργό. 

Έτσι, ο Ανδρουλάκης θα μπορεί να κρατήσει την ανεξαρτησία του και να μη γίνει… Κουβέλης ή Καρατζαφέρης που εξαφανίστηκαν μετά τη συγκυβέρνηση που επέλεξαν.

Πρόκειται για έναν πολιτικό γρίφο που απασχολεί πολύ τα κόμματα. Και που είναι και ιδιαίτερα πιθανό να γίνει, αν δεν έχουμε ριζική ανατροπή του πολιτικού σκηνικού με κάποιο κόμμα να παίρνει αυτοδυναμία.

Μην ξεχνάμε ότι υπάρχει το «κρυφό χαρτί» της αλλαγής του εκλογικού νόμου ώστε το πρώτο κόμμα να πάρει έως και 50 έδρες μπόνους όπως παλιά.

Ποιο θα είναι το πρώτο κόμμα είναι το ερώτημα. Γιατί μπορεί ο Μητσοτάκης να αλλάξει τον εκλογικό νόμο προς όφελος της ΝΔ και τελικά το μπόνους να το πάρει ο ΣΥΡΙΖΑ.

Μεγάλη αναταραχή, υπέροχη κατάσταση που έλεγε και ο Μάο.

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail