«Μπήκε στο παιχνίδι ο Στρατηγικός Μηχανισμός Τουρκίας-ΗΠΑ»


Η Τουρκία άνοιξε τις πόρτες μιας νέας εποχής με τις ΗΠΑ σε στρατιωτικά και πολιτικά αλλά και οικονομικά ζητήματα, στο πλαίσιο της συμφωνίας που επιτεύχθηκε μεταξύ του Προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και του προέδρου των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν στη συνάντηση που πραγματοποιήθηκε στη Ρώμη τον περασμένο Οκτώβριο, γράφει η τουρκική Sabah.

Έτσι, μπήκε στο παιχνίδι, επίσημα, ο Στρατηγικός Μηχανισμός Τουρκίας-ΗΠΑ.

Από: echedoros-a.gr

Κατά τη συνάντηση των αντιπροσωπειών του Αναπληρωτή Υπουργού Εξωτερικών Πρέσβη  Σεντάτ Ονάλ και της υφυπουργού Πολιτικών Υποθέσεων των ΗΠΑ  Βικτόρια Νούλαντ, εξετάστηκαν θέματα κοινού ενδιαφέροντος των δύο χωρών, όπως η οικονομική και αμυντική συνεργασία, η αντιτρομοκρατία, περιφερειακά και παγκόσμια ζητήματα.

Η Μαρίσα Λάγκο, υφυπουργός το Υπουργείου Εμπορίου των ΗΠΑ, έρχεται επίσης στην Άγκυρα για διαβουλεύσεις σχετικά με τα βήματα που πρέπει να γίνουν για την επίτευξη του εμπορικού στόχου των 100 δισεκατομμυρίων δολαρίων.


Το θέμα των κυρώσεων στη Ρωσία δεν αναφέρθηκε


Κατά τη συνάντηση των υπουργών Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου-Νούλαντ συζητήθηκαν επίκαιρα θέματα, ιδίως η στρατιωτική επέμβαση της Ρωσίας στην Ουκρανία και οι σχέσεις Τουρκίας - ΗΠΑ. 



 

Σχετικά με τη συνάντηση που είχε με τον Προεδρικό Εκπρόσωπο Ιμπραήμ Καλίν στον λογαριασμό της στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης,  η Νούλαντ ανέφερε: ««Θα ήθελα να ευχαριστήσω τον Προεδρικό Εκπρόσωπο Ιμπραήμ Καλίν, με τον οποίο είχαμε μια ωραία συζήτηση για τις προσπάθειες υποστήριξης για την Ουκρανία, ανθρωπιστικά και περιφερειακά ζητήματα που σχετίζονται με την ασφάλεια, την αποκλιμάκωση στον Νότιο Καύκασο και την ενότητα της Συμμαχίας του ΝΑΤΟ.», είπε.

 Έγινε, επίσης, γνωστό ότι κατά τη συνάντηση Καλίν-Νούλαντ, πρόταση στην Τουρκία  για επιβολή κυρώσεων στη Ρωσία δεν ήρθε στο προσκήνιο γιατί η τουρκική πλευρά εξήγησε πειστικά τη θέση της στις Ηνωμένες Πολιτείες για το θέμα αυτό.

Κατά τις συναντήσεις ανταλλάχθηκαν πληροφορίες για τη στρατιωτική επέμβαση της Ρωσίας στην Ουκρανία. Αναφέρθηκε ότι η πρωτοβουλία που ανέλαβε η Τουρκία να σταματήσει την αιματοχυσία, βασισμένη σε δίκαιη και διπλωματική λύση, χαιρετίστηκε από τις Ηνωμένες Πολιτείες.



Εμπορικός στόχος τα 100 δις δολάρια


Η Νούλαντ είπε επίσης , σχετικά με τις συναντήσεις που είχε με εκπροσώπους της κοινωνίας των πολιτών στην Τουρκία χθες, «Είναι τιμή μου να συζητήσω την προώθηση της δημοκρατίας και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην Τουρκία. Οι ισχυρές δημοκρατίες απαιτούν μια ισχυρή εταιρική σχέση μεταξύ κυβερνήσεων και κοινωνίας των πολιτών».



 

Κατά τη συνάντηση, η Νούλαντ συνοδευόταν από τον πρεσβευτή των ΗΠΑ στην Άγκυρα, Τζεφ Φλέικ.

Από την άλλη πλευρά, η  Μαρίσα Λάγκο, υφυπουργός του Υπουργείου Εμπορίου των ΗΠΑ, θα πραγματοποιήσει σημαντικές συναντήσεις στην Άγκυρα για την ανάπτυξη συνεργασίας στην οικονομική και εμπορική διάσταση του Στρατηγικού Μηχανισμού. Αναμένεται ότι κατά τις συνομιλίες θα αξιολογηθούν τα βήματα που θα γίνουν για την επίτευξη του εμπορικού στόχου των 100 δισεκατομμυρίων δολαρίων μεταξύ Τουρκίας και Ηνωμένων Πολιτειών.

Επίσης , στο πλαίσιο του Στρατηγικού Μηχανισμού, προβλέπεται να πραγματοποιηθεί φέτος η συνάντηση σε επίπεδο Υπουργών Εξωτερικών Τουρκίας και ΗΠΑ.

Η ευρωπαϊκή περιοδεία της Βιτόρια Νούλαντ

Η ευρωπαϊκή περιοδεία της Νούλαντ, η οποία ξεκίνησε στις 2 Απριλίου και προγραμματίζεται να ολοκληρωθεί στις 9 Απριλίου, αναφέρθηκε ότι θα έχει συνομιλίες με τις Ηνωμένες Πολιτείες στη Γαλλία, την Ελλάδα, την Κύπρο και τη Γερμανία, καθώς και την Τουρκία.



 

Επιπρόσθετα, οι αναπληρωτές υφυπουργοί Κάρεν Σασαχάρα και Τζένιφερ Γκαβίτο συμμετείχαν επίσης στην αντιπροσωπεία κατά την επίσκεψη της Νούλαντ στην Τουρκία.

Η Σασαχάρα εργάζεται για τη Μέση Ανατολή, ιδιαίτερα στην Υεμένη, το Ομάν, την Ιορδανία, τη Λιβύη και το Ισραήλ.
 

Πέρυσι, ο Γκαβίτο είχε συναντήσεις με τον Πρωθυπουργό της Περιφερειακής Κυβέρνησης του Κουρδιστάν του Ιράκ (IKRG) Μασούρ Μπαρζανί και αξιωματούχους από την περιοχή.
 

sabah.com.tr

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail