Βαρύ το τίμημα της Ουκρανίας για να θεωρηθεί νίκη

Μετά από πέντε και πλέον εβδομάδες εχθροπραξιών το ερώτημα αν η Ουκρανία μπορεί να κερδίσει τον πόλεμο επανέρχεται συνεχώς στο προσκήνιο. Η γενναία αντίσταση που έχουν επιδείξει οι Ουκρανοί δημιούργησε πολλά προβλήματα στους Ρώσους. Καθυστέρησε τους σχεδιασμούς τους, αναγκάζοντάς τους να αναθεωρήσουν την τακτική τους και προκάλεσε μεγάλες, ανθρώπινες απώλειες.

Από: philenews.com / Ξένια Τούρκη    

Ωστόσο, το να μιλούμε για νίκη είναι όχι μόνο παρακινδυνευμένο αλλά και εντελώς άκυρο. Παρά τα πλήγματα που προκάλεσαν οι Ουκρανοί στους Ρώσους, οι τελευταίοι έστω και με μεγάλο κόστος συνεχίζουν να προελαύνουν και να ελέγχουν όλο και περισσότερα εδάφη. Επιπλέον, μεγάλο μέρος των ανατολικών περιοχών της Ουκρανίας βρίσκονται από το 2014 υπό ένα άτυπο ρωσικό έλεγχο. Από την ίδια χρονιά προσαρτημένη είναι και η Κριμαία.

Όταν το τέλος των εχθροπραξιών θα κριθεί στις διαπραγματεύσεις, τα εδαφικά κέρδη θα θεωρηθούν λίγο πολύ τετελεσμένα. Η Μόσχα έχει ξεκαθαρίσει από την πρώτη στιγμή πως επιδιώκει να νομιμοποιήσει την κατοχή της Κριμαίας και πως θεωρεί ούτε λίγο ούτε πολύ το Ντονμπάς ως μια περιοχή που δικαιούται και που θέλει να έχει λόγο. Το ίδιο θα γίνει και με οποιοδήποτε άλλο έδαφος καταλάβει τώρα. Όπως έχει αποδειχθεί πολλές φορές μέχρι τώρα, ό,τι έχει κατακτηθεί εν καιρώ πολέμου, δεν παραχωρείται εν καιρώ ειρήνης.

Επιπλέον, προκειμένου να «εξαγοράσει» την ειρήνη, η Ουκρανία ίσως αναγκαστεί να κάνει εδαφικές παραχωρήσεις, όμως ίσως όχι τόσο μεγάλες όσο ήλπιζαν αρχικά οι Ρώσοι. Η ουκρανική ηγεσία δεν αποκλείεται να βρεθεί προ του σκληρού διλήμματος να πρέπει να επιλέξει στο να παραχωρήσει εδάφη, κάτι που ενδεχομένως να έχει μεγάλο πολιτικό κόστος, προκειμένου να εξασφαλίσει πως θα σταματήσουν οι εχθροπραξίες.

Ακόμη όμως και στο καλύτερο σενάριο, δηλαδή αποχώρησης των Ρώσων από όλα τα ουκρανικά εδάφη που κατέχουν και υπογραφή συμφωνίας ειρήνης, η επόμενη μέρα για το Κίεβο θα είναι εξαιρετικά οδυνηρή. Από τους χιλιάδες αμάχους που έχουν χάσει τη ζωή τους, μέχρι τις πόλεις που έχουν μετατραπεί σε ερείπια και από τις πληγές που θα παραμείνουν ανοικτές μέχρι την γονατισμένη οικονομία της χώρας, το κόστος για την Ουκρανία είναι πολύ μεγάλο.

Στρατιωτικά πέτυχε έναν άθλο, με οποιοδήποτε τρόπο και να τελειώσει αυτός ο πόλεμος. Όσον αφορά, όμως, μια συνολική αποτίμηση, η Ουκρανία καταβάλλει ένα τεράστιο τίμημα, το οποίο θα επηρεάσει και τις επόμενες γενιές. Η νίκη, αν όντως υπάρξει, δεν θα είναι γλυκόπικρη, θα είναι σκέτη πίκρα.
Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail