Η ληστεία στο ρεύμα, η φορολογική κλοπή και η υφαρπαγή των ακινήτων

Πρόκειται για μία λεηλασία, μεγαλύτερη από την εποχή των πρώτων μνημονίων – την οποία εάν συνεχίσουν να ανέχονται οι Έλληνες και δεν πλημμυρίσουν τους δρόμους, θα είναι δυστυχώς άξιοι της δυστυχίας τους.

Από: analyst.gr - Βασίλης Βιλιάρδος

Άποψη

Η Intrum Hellas είναι μία σουηδική εταιρεία που εξαγόρασε κόκκινα δάνεια από τις τράπεζες, σε εξευτελιστικές τιμές – οι οποίες δεν δόθηκαν στους ιδιοκτήτες των ακινήτων που κατασχέθηκαν και πλειστηριάστηκαν. Για παράδειγμα, ένα δάνειο 100 € πουλήθηκε έναντι 10 €, ο οφειλέτης αποκλείσθηκε από αυτήν την προσφορά και η κάθε Intrum που το αγόρασε, απαιτεί τουλάχιστον 50 € από τον οφειλέτη – οπότε λειτουργεί με ένα τεράστιο περιθώριο κέρδους.

Έτσι η συγκεκριμένη εταιρία είχε το 2020 τζίρο 164,4 εκ. € και καθαρά κέρδη 52,7 εκ. € (32%) – ενώ το 2021 τζίρο 124,2 εκ. € και καθαρά κέρδη 33,2 εκ. € (26,7%), δίνοντας προμέρισμα στους μετόχους της 30 εκ. €. Τέτοια κέρδη δεν υπάρχουν σε κανέναν άλλο κλάδο – τεκμηριώνοντας πως τα κόκκινα δάνεια είναι θησαυρός για τους κερδοσκόπους που λεηλατούν τα σπίτια των Ελλήνων, με τις «ευλογίες» της ΤτΕ και της κυβέρνησης.

Η ληστεία στο ρεύμα

Όσον αφορά το ηλεκτρικό ρεύμα, η ληστεία των Ελλήνων μέσω του χρηματιστηρίου ενέργειας του κ. Χατζηδάκη είναι ξεκάθαρη – πόσο μάλλον όταν οι ενεργειακές συναλλαγές περνούν κατά 100% από το συγκεκριμένο χρηματιστήριο, ενώ σε άλλες χώρες κάτω από το 30% και στην Πολωνία μόλις το 1%.

Έχουμε ήδη αναφερθεί στο όργιο της ενεργειακής αισχροκέρδειας, με παραδείγματα (ανάλυση) – σημειώνοντας πως μία αρχική πηγή αισχροκέρδειας είναι τα μακροχρόνια συμβόλαια, 20ετή συνήθως με τους παραγωγούς φωτοβολταϊκών, στα 500 € ανά MWH. Η τιμή αυτή είναι ληστρική, αφού τα νέα συμβόλαια που υπογράφονται είναι στα 63 € ανά MWH (πηγή) – πολύ περισσότερο αφού έχουν αποσβεσθεί, μέσω της μείωσης των φόρων των ιδιοκτητών τους.

Ο δεύτερος πυλώνας της ληστείας είναι οι δημοπρασίες για την ποσότητα ρεύματος που δεν εξασφαλίζεται με συμβόλαια – οι οποίες ακολουθούν τη διαδικασία της οριακής τιμής συστήματος.

Εν προκειμένω, εάν το δίκτυο χρειάζεται επί πλέον 6.000 MWH για το διάστημα κάποιων ωρών της ημέρας, τις δημοπρατεί στους παραγωγούς – όπου έστω ο πρώτος από υδροηλεκτρικά προσφέρει τις 2.000 MWH προς 60 € τη μία, ο δεύτερος από λιγνίτη τις 2.000 MWH προς 120 € τη μία, ο τρίτος από πετρέλαιο της 1.000 MWH προς 140 € τη μία και ο τέταρτος από φυσικό αέριο τις 1.000 MWH προς 200 € τη μία.

Με βάση τώρα την ποσότητα, με την οποία καλύπτει τις τελευταίες ανάγκες του το δίκτυο, εδώ με τις 1.000 MWH του φυσικού αερίου έναντι 200 € τη μία, πληρώνονται από το σύστημα όλοι – γεγονός που σημαίνει πως αυτός που προσέφερε 2.000 MWH από υδροηλεκτρικά με 60 € τη μία θα πληρωθεί με 200 €, όπως επίσης οι επόμενοι. Επομένως τα κέρδη του πρώτου είναι αφενός μεν απροσδόκητα, αφού εξαρτώνται από τον τελευταίο που συμμετείχε στη δημοπρασία, αφετέρου τεράστια – ενώ των επομένων είναι επίσης πολύ μεγάλα.

Δεν πρόκειται λοιπόν για ένα πάρτι αισχροκέρδειας του καρτέλ της ενέργειας, το οποίο αποτελείται από έναν πολύ μικρό αριθμό Ολιγαρχών; Δεν είναι απαράδεκτο να το επιτρέπει η κυβέρνηση; Είναι δυνατόν να μη θησαυρίζει η ΔΕΗ που δεν ανήκει πια στο δημόσιο και που διαθέτει υδροηλεκτρικά και λιγνιτικά, ενώ κοροϊδεύει τους Έλληνες ισχυριζόμενη πως είχε ζημίες το 2021;

Πώς επιτρέπεται σε έναν παραγωγό ηλεκτρικής ενέργειας από ΑΠΕ, από ανεμογεννήτριες ή φωτοβολταϊκά, να εισπράττει όσο αυτός από φυσικό αέριο, οπότε να εύχεται να μην τελειώσει ποτέ ο πόλεμος στην Ουκρανία; Ποια ωφέλεια έχουν έτσι οι Έλληνες; Γιατί εκμεταλλεύεται το καρτέλ, με τις ευλογίες της κυβέρνησης, την άγνοια των Πολιτών;

Η φορολογική κλοπή

Τέλος, η ληστεία των Ελλήνων ολοκληρώνεται με τον αυξημένο ΦΠΑ, λόγω των ανατιμήσεων των τιμών – με την έμμεση υπερφορολόγηση δηλαδή των Ελλήνων, από μία κυβέρνηση που ισχυρίζεται πως μειώνει τους φόρους ενώ δίνει τη «χαριστική βολή» στη μεσαία τάξη, θεωρώντας πως απευθύνεται σε ανόητους.

Παράδειγμα τα καύσιμα, όπως η βενζίνη και το πετρέλαιο – χωρίς να συμπεριλαμβάνουμε καθόλου το λαθρεμπόριο που οργιάζει στην Ελλάδα και που μπορούσαν όλες οι κυβερνήσεις να το σταματήσουν, αλλά καμία δεν ήθελε. Γιατί; Επειδή το επίκεντρο του είναι ξανά οι Ολιγάρχες – ενώ οι μέθοδοι που χρησιμοποιούνται είναι γνωστοί σε όλους.

Εν προκειμένω, έχουμε προτείνει πολλές φορές την αναλογική μείωση του ΦΠΑ στις αυξημένες τιμές – χωρίς να απαιτήσουμε τη μείωση του ειδικού φόρου κατανάλωσης (ΕΦΚ) που είναι μεν πολύ υψηλός στην Ελλάδα, αλλά θα μας δημιουργούσε δημοσιονομικό πρόβλημα. Για παράδειγμα, όταν η βενζίνη κόστιζε 1,50 €, τα 0,70 € ήταν ο ΕΦΚ, τα 0,30 € ο ΦΠΑ και τα 0,50 το αφορολόγητο κόστος της. Με τη βενζίνη στα 2 €, ο ΕΦΚ είναι ξανά 0,70 € αλλά ο ΦΠΑ αυξάνεται στα 0,39 € – οπότε το δημόσιο κερδίζει επί πλέον χρήματα που δεν είχε προϋπολογίσει (εκτός του ότι κυρίως τα διυλιστήρια κερδίζουν τεράστια ποσά από τα αποθέματα τους). Φάνηκε άλλωστε καθαρά από το ότι, τα φορολογικά έσοδα του δημοσίου μόνο από τον ΦΠΑ αυξήθηκαν κατά 280 εκ. € μόνο το πρώτο δίμηνο του 2022 – οπότε πρόκειται για μία διπλή κλοπή των Ελλήνων, από το κράτος και από το καρτέλ των ελάχιστων Ολιγαρχών της ενέργειας.

Επίλογος

Το ίδιο συμβαίνει σε όλα τα άλλα είδη που ανατιμώνται, γεγονός που σημαίνει πως οι Έλληνες ληστεύονται διπλά – αφενός μεν με τον πληθωρισμό που είναι συνώνυμος με τους φόρους, αφετέρου από το κράτος που δεν μειώνει τους συντελεστές φορολόγησης. Πρόκειται λοιπόν για μία λεηλασία, μεγαλύτερη από την εποχή των πρώτων μνημονίων – την οποία, εάν συνεχίζουν να ανέχονται οι Έλληνες και δεν πλημμυρίσουν τους δρόμους, θα είναι δυστυχώς άξιοι της δυστυχίας τους.

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail