«Πολεμικά σενάρια» για επάρκεια σε τρόφιμα και ενέργεια: Τι εξετάζει η κυβέρνηση

Πυρετός διαβουλεύσεων επικρατεί στο Μέγαρο Μαξίμου για να εξασφαλιστεί η επάρκεια της χώρας σε τρόφιμα και ενέργεια - Τι εξετάζεται

Από: newsbomb.gr

Σε «πολεμικό συναγερμό» προκειμένου η χώρα να είναι θωρακισμένη και να μην αντιμετωπίσει ελλείψεις στους κρίσιμους τομείς της ενέργειας και της διατροφικής επάρκειας, εξ αιτίας του πολέμου στην Ουκρανία, έχει τεθεί η κυβέρνηση.

Στο πεδίο των τροφίμων σύμφωνα με την «Καθημερινή» υπάρχει ένα πλήρες σχέδιο 12 σημείων που υιοθετήθηκε σε σύσκεψη στο Μέγαρο Μαξίμου υπό τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη και αναφέρεται στις εναλλακτικές διεθνείς αγορές για την προμήθεια προϊόντων, τα κίνητρα για αύξηση της εγχώριας παραγωγής και τους ελεγκτικούς μηχανισμούς για την αποτροπή ελλείψεων.

Είναι ενδεικτικό, ότι στο σχέδιο αναφέρονται ως εναλλακτικές αγορές για την προμήθεια μαλακού σιταριού, αραβόσιτου ή ηλιελαίου ακόμη και χώρες όπως η Αργεντινή και για την αγορά ζωοτροφών η Ινδία και η Μαλαισία.

Επίσης, η κυβέρνηση εξετάζει νέα μέτρα στήριξης των πλέον αδύναμων έναντι των ανατιμήσεων στην ηλεκτρική ενέργεια, αλλά και ενίσχυσης των νέων.

Στο πλαίσιο αυτό, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, στα τρόφιμα θα γίνουν οι εξής ενέργειες:

  •     Έλεγχοι για διασφάλιση επάρκειας προϊόντων από Ουκρανία, Ρωσία (κυρίως μαλακό σιτάρι, αραβόσιτο, ηλιέλαιο) πρώτη ύλη για πολλά προϊόντα.
  •     Επανασύσταση επιτροπής Επισιτιστικής Ασφάλειας για συνεχούς ελέγχους στην αγορά για το απόθεμα των επιχειρήσεων στα προϊόντα αυτά.
  •     Διευκόλυνση πρόσβασης σε εναλλακτικές αγορές (Βουλγαρία, Ρουμανία, ΗΠΑ, Καναδάς).

Σε ό,τι αφορά την ενέργεια θα ληφθούν τα εξής μέτρα:

  •     Πρόσθετα φορτία LNG (υγροποιημένο φυσικό αέριο)
  •     Αύξηση αποθηκευτικής δυναμικότητας στη Ρεβυθούσα (νέα πλωτή δεξαμενή)
  •     Αποθήκευση στρατηγικών αποθεμάτων σε Ιταλία (κατόπιν συμφωνίας υπάρχει συνεννόηση του ΔΕΣΦΑ με την ιταλική πλευρά)
  •     Φουλ δυναμικότητα στις λιγνιτικές μονάδες

Τέλος σύμφωνα με την «Καθημερινή», υπάρχει νομοσχέδιο του υπουργείου Ενέργειας που προβλέπει «ξεπάγωμα» επενδύσεων για αποθήκευση ενέργειας από Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας.
Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail