Η αναβάθμιση της Ανατολικής Μεσογείου και οι υπόγειες συνεννοήσεις

Η ΠΕΡΙΟΧΗ μας φαίνεται να αποκτά αναβαθμισμένο ρόλο στα ενεργειακά, λόγω και της κρίσης στο ρωσο-ουκρανικό μέτωπο. Το ζητούμενο είναι πώς θα προχωρήσουν οι εξελίξεις και κατά πόσο θα μπορέσουμε ως Κύπρος να βρεθούμε στη μεγάλη εικόνα. Αυτό δεν θα γίνει αυτόματα, καθώς είναι προφανές ότι οι παρασκηνιακές κινήσεις, κυρίως σε εκείνες που εμπλέκεται η Άγκυρα, δεν θέλουν την Κύπρο μέρος των εξελίξεων.

Από: philenews.com

Συνεπώς, χρειάζεται προσπάθεια και σωστή, ορθολογική αξιοποίηση των συγκυριών και των εξελίξεων. Πρώτα θα πρέπει να αξιολογηθούν οι προθέσεις και των άλλων παικτών.

ΟΙ Αμερικανοί, διά του εκπροσώπου του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, έκαναν λόγο για την ιδιαίτερη βαρύτητα, που αποκτά η περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου υπό το φώς των όσων συμβαίνουν στην Ουκρανία, μετά και την εισβολή της Ρωσίας. Οι ΗΠΑ σημειώνουν την ανάγκη επίσπευσης του στόχου για την ενεργειακή απεξάρτηση της Ευρώπης από τη Ρωσία. Απαντώντας σε ερώτηση της ΕΡΤ για το εάν τα νέα γεωπολιτικά δεδομένα έχουν οδηγήσει στην επανεξέταση της θέσης για τον αγωγό East Med, εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ εξήγησε ότι οι ΗΠΑ συνεχίζουν να συνεργάζονται με τους εταίρους τους για την προώθηση έργων μεταφοράς υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG) και ηλεκτρικής διασύνδεσης, τα οποία θα ενισχύσουν την ενεργειακή διαφοροποίηση της Ευρώπης. Περαιτέρω, εξήγησε τον ρόλο που χώρες όπως η Ελλάδα, η Αίγυπτος και η Κύπρος καλούνται να παίξουν σε αυτό τον νέο ενεργειακό χάρτη που έχει αρχίσει να διαμορφώνεται.

Όπως είπε, «βλέπουμε την Αίγυπτο να παίζει σημαντικό ρόλο στην υγροποίηση και τη μεταφορά ισραηλινού και αιγυπτιακού αερίου ως LNG στην Ευρώπη. Παραμένουμε προσηλωμένοι σε έργα που θα διασυνδέσουν την καθαρή ενέργεια της Ανατολικής Μεσογείου και της Μέσης Ανατολής με την Ευρώπη. Κρατάμε την αμερικανική τοποθέτηση και προχωράμε».

ΤΗΝ ίδια ώρα, πληθαίνουν τα σενάρια, σύμφωνα με τα οποία Ισραήλ και Τουρκία βλέπουν ένα μομέντουμ πίσω από την προσπάθεια της Ευρώπης για απεξάρτηση από το ρωσικό φυσικό αέριο και συνομιλούν παρασκηνιακά για την κατασκευή αγωγού που να συνδέει τα ισραηλινά κοιτάσματα με τον ΤΑΝΑΡ. Είναι ενδιαφέρον να αναφερθεί πως μετά τα δημοσιεύματα στην Τουρκία, το θέμα επανέφερε και εν πολλοίς συντήρησε στο προσκήνιο το πρακτορείο Ρόιτερς με εκτενές ρεπορτάζ από Άγκυρα και Ιερουσαλήμ για τις παρασκηνιακές διαβουλεύσεις των δύο χωρών. Το τι ισχύει και τι όχι, από τη στιγμή που οι διαβουλεύσεις γίνονται παρασκηνιακά, δεν μπορεί κανείς να είναι σίγουρος. Ωστόσο, εκεί που υπάρχει καπνός υπάρχει και φωτιά. Σημειώνεται συναφώς ότι η αναθέρμανση των σχέσεων Τουρκίας-Ισραήλ και η επίσκεψη Ισαάκ Χέρτζογκ στην Άγκυρα επανέφεραν το θέμα στην πρώτη γραμμή. Από την Άγκυρα μεταδίδεται πως ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, θα επισκεφθεί το Ισραήλ την ερχόμενη Κυριακή 3 Απριλίου, όπου θα έχει συνάντηση με τον Γιαΐρ Λαπίντ. Όλα αυτά συμπληρώνουν και το παζλ των κινήσεων. Δεν θεωρούμε πως επειδή η Τουρκία και το Ισραήλ αποφάσισαν να αναθερμάνουν τις σχέσεις τους αυτό αυτόματα θα είναι σε βάρος της Κύπρου. Ωστόσο, θα πρέπει να παρακολουθούμε όλες τις κινήσεις τους, ώστε να γνωρίζουμε προς ποια κατεύθυνση θα βαδίσουν και πρωτίστως κατά πόσο θα επηρεαστούν τα συμφέροντα της χώρας μας. Είτε σε σχέση με τα ενεργειακά, είτε και σε άλλα πεδία. Αυτό πρέπει να γίνει τώρα και όχι εκ των υστέρων, όπως συνήθως γίνεται.


Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail