«Μυρίζει μπαρούτι» πάνω από το Αιγαίο - Στα άκρα οδηγούν την ένταση οι Τούρκοι - Ο κίνδυνος ατυχήματος και «θερμού» επεισοδίου

Μαζικές παραβιάσεις με μεγάλο αριθμό οπλισμένων μαχητικών και συνεχείς υπερπτήσεις πάνω από τα ακριτικά μας νησιά προκαλούν «κόκκινο» συναγερμό στην Πολεμική μας Αεροπορία.

Από: newpost.gr / Του Κώστα Σαρικά

Κατακόρυφη αναβάθμιση των Τουρκικών προκλήσεων με ταυτόχρονη εκτίναξη του κινδύνου ατυχήματος συνθέτουν το σκηνικό της έντασης που καταγράφεται τις τελευταίες ημέρες στο Ανατολικό Αιγαίο. Και δεν είναι μόνο η άσκηση «Μavi Vatan» που ανεβάζει το «θερμόμετρο» πάνω από το Αρχιπέλαγος αλλά η ξεκάθαρη πλέον διάθεση της Άγκυρας να οδηγήσει την κατάσταση στα άκρα εκβιάζοντας καταστάσεις και φέρνοντας όλο και πιο κοντά το «θερμό» επεισόδιο.

Μαζικές παραβιάσεις με μεγάλο αριθμό οπλισμένων μαχητικών και συνεχείς υπερπτήσεις πάνω από τα ακριτικά μας νησιά προκαλούν «κόκκινο» συναγερμό στην Πολεμική μας Αεροπορία. Όλες οι Πολεμικές Μοίρες τα τελευταία 24ωρα βρίσκονται επί ποδός με αυξημένες ετοιμότητας και απογειώσεις αεροσκαφών σε αντίστοιχα μεγάλους αριθμούς.

Σχεδόν είκοσι Ελληνικά F-16 και Mirage2000-5 βρέθηκαν σήμερα πάνω από το Ανατολικό Αιγαίο όταν τα ραντάρ της Πολεμικής Αεροπορίας «φωτίστηκαν» από τα πολλαπλά στίγματα των «εισβολέων». Τετράδες Τουρκικών μαχητικών να εισέρχονται σχεδόν ταυτόχρονα στο FIR Aθηνών από τη Σαμοθράκη και τη Λήμνο έως τη Λέσβο και τη Χίο. Περιοχές μακριά από αυτές που είχαν δεσμεύσει οι γείτονες για σενάρια της «Γαλάζιας Πατρίδας» η οποία ολοκληρώνεται αύριο. Mε τις παραβιάσεις να εξελίσσονται σε αναχαιτίσεις και να λαμβάνουν «άγριο» χαρακτήρα αφού οι Τούρκοι πιλότοι εμφανίστηκαν ιδιαίτερα επιθετικοί. Με πιο χαρακτηριστική εικόνα τη νέα υπέρπτηση μόλις 300 μέτρα  πάνω από τις κατοικημένες Οινούσσες αλλά και από την Παναγιά όπου βρίσκεται  φυλάκιο του στρατού. Κίνηση που είχε πραγματοποιηθεί και τις προηγούμενες ημέρες με στόχο τον εκφοβισμό των κατοίκων του νησιού αλλά και της φρουράς. Τουλάχιστον τρεις φορές πέταξαν πάνω από τα ακριτικά νησιά αεροσκάφη της TuAF ενώ νωρίτερα είχαν πραγματοποιήσει υπέρπτηση πάνω από την Ζουράφα.

Και μόνο ο «συνωστισμός» μεγάλου αριθμού μαχητικών και μάλιστα σε χαμηλά ύψη με υψηλές ταχύτητες και συνεχείς ελιγμούς εκτινάσσει κατακόρυφα τον κίνδυνο ατυχήματος. Kαι παραπέμπει στο περιστατικό του 2006 όταν Ελληνικό και Τουρκικό F-16 συγκρούστηκαν στον αέρα κοντά στην Κάρπαθο με εγκληματική υπαιτιότητα του Τούρκου πιλότου και αποτέλεσμα τον θάνατο του Σμηναγού Κώστα Ηλιάκη. Ενώ και πρόσφατα μαχητικό της TuAF κινήθηκε ανάλογα με εξαιρετικά επικίνδυνο και αντιεπαγγελματικό τρόπο σε απόσταση πέρα από τα όρια ασφαλείας. Κίνδυνο που επισημαίνουν οι Έλληνες Επιτελείς με πρώτο τον Αρχηγό ΓΕΕΘΑ Στρατηγό Κωνσταντίνο Φλώρο. Ο οποίος πολύ πρόσφατα τόνισε σε Αμερικανούς Γερουσιαστές ότι η Τουρκία «παίζει με τη φωτιά» και να μην έχει κανένας αυταπάτες ότι οποιοδήποτε επεισόδιο θα παραμείνει σημειακό.

Την ίδια ώρα με συνεχείς δηλώσεις Τούρκοι αξιωματούχοι σπεύδουν να τονίζουν ότι η Άγκυρα δεν πρόκειται να κάνει πίσω στις διεκδικήσεις της στο Αιγαίο και στην Ανατολική Μεσόγειο. Με τον υπουργό Άμυνας Ακάρ να δηλώνει ότι «η  προκλητική ρητορική ορισμένων πολιτικών στην Ελλάδα και οι παράνομες ενέργειές τους συνεχίζονται παρά τις καλοπροαίρετες εκκλήσεις μας για διάλογο, η Ελλάδα προβαίνει σε κάθε είδους άδικες και παράνομες ενέργειες, τις οποίες αντικρούουμε στο πλαίσιο της αμοιβαιότητας και σε διπλωματικό επίπεδο και στο πεδίο της δράσης.»

Η αναθεωρητική Τουρκική πολιτική φαίνεται ότι βρίσκει έδαφος στο εσωτερικό της χώρας. Το ανησυχητικό 56% των Τούρκων που θεωρεί ότι στη χώρα ανήκουν  εδάφη εκτός συνόρων καταδεικνύει ότι το δόγμα της «Γαλάζιας Πατρίδας» ενστερνίζεται πλέον η πλειονότητα των Τούρκων πολιτών σύμφωνα με την έρευνα που πραγματοποίησε το ίδρυμα Friedrich Ebert «2022 Security Radar».
 
Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail