Οι ρωσικές δυνάμεις ελέγχουν το 80% του Donbass και το 70% των ουκρανικών ακτών – Ετοιμάζεται προβοκάτσια με πυρηνικά;

Με βάση τον πολιτικό και στρατιωτικό σχεδιασμό της Ρωσίας είναι μονόδρομος η διχοτόμηση της Ουκρανίας 

Οι ρωσικές δυνάμεις έχουν ελέγξει το 80% του Donbass στην Ανατολική Ουκρανία και το 70% των ουκρανικών ακτών από την Αζοφική έως την Μαύρη Θάλασσα, με εξαίρεση την Οδησσό που ακόμη οι ρωσικές δυνάμεις δεν την έχουν αγγίξει….

Από: bankingnews.gr

Με βάση τον πολιτικό και στρατιωτικό σχεδιασμό της Ρωσίας είναι μονόδρομος η διχοτόμηση της Ουκρανίας.

Μια ενημέρωση από τον Ρώσο Αναπληρωτή Διοικητή της Κεντρικής Στρατιωτικής Περιφέρειας στις 22 Απριλίου επανέλαβε τους μόνιμους ρωσικούς στόχους στην ανατολική και νότια Ουκρανία
Ο Αναπληρωτής Διοικητής της Κεντρικής Στρατιωτικής Περιφέρειας Rustam Minnekaev σε ομιλία στην ετήσια συνάντηση της Ένωσης Αμυντικών Βιομηχανιών στις 22 Απριλίου, επισήμανε ότι οι ρωσικές δυνάμεις ξεκίνησαν μια νέα φάση του πολέμου.

Ο πρωταρχικός στόχος των ρωσικών δυνάμεων είναι να καταλάβουν ολόκληρη την περιοχή του Donbass και τη νότια Ουκρανία για να δημιουργήσουν μια χερσαία γέφυρα στην Κριμαία.
Οι ρωσικές δυνάμεις επιδιώκουν να καταλάβουν το σύνολο των περιφερειών του Donetsk και του Luhansk και να διατηρήσουν τον έλεγχο της περιοχής της Kherson.

Ο Minnekaev δήλωσε ότι ο έλεγχος της νότιας Ουκρανίας παρέχει στη Ρωσία την ικανότητα στο μέλλον να διεξάγει επίθεση προς την Υπερδνειστερία, που βρίσκεται στην Μολδαβία.
Ο Minnekaev είπε ότι ο ρωσικός έλεγχος της νότιας Ουκρανίας θα προσφέρει «μια άλλη διέξοδο στην Υπερδνειστερία», που είναι ρωσοκρατούμενη λωρίδα εδάφους στη Μολδαβία.
Η Ρωσία δεν έχει πρόθεση να διεξάγει μεγάλη επιθετική επιχείρηση προς τη Μολδαβία. Μια επίθεση εναντίον της Μολδαβίας πιθανότατα θα είχε διατυπωθεί γύρω από την εξασφάλιση ενός «χερσαίου διαδρόμου» προς τη Μολδαβία, όπως ακριβώς ο ρωσικός χερσαίος διάδρομος προς την Κριμαία.
Πάντως δεν αποκλείεται επιχειρήσεις προς Mykolaiv και Οδησσό, που βρίσκονται νότια – νοτιοδυτικά της Ουκρανίας στην Μαύρη Θάλασσα.

Βασικά στοιχεία

Μια ενημέρωση από τον Αναπληρωτή Διοικητή της Κεντρικής Στρατιωτικής Περιφέρειας επανέλαβε τους βασικούς ρωσικούς στόχους στην τρέχουσα φάση του πολέμου: κατάληψη του συνόλου των Περιφερειών Donetsk και Luhansk και υπεράσπιση των ρωσικών θέσεων στη νότια Ουκρανία έναντι των ουκρανικών αντεπιθέσεων.

Οι συνεχιζόμενες εκκαθαρίσεις Ρώσων γενικών αξιωματικών για αποτυχίες στην Ουκρανία πιθανότατα θα επηρεάσουν την στρατηγική.

Οι ρωσικές δυνάμεις επιδιώκουν να εξαφανίσουν τους εναπομείναντες υπερασπιστές και αμάχους στο εργοστάσιο χάλυβα Azovstal της Μαριούπολης και είναι απίθανο να επιτρέψουν στους παγιδευμένους αμάχους να φύγουν.

Οι ρωσικές δυνάμεις πραγματοποίησαν τοπικές επιθέσεις και αναγνώρισαν τις ουκρανικές θέσεις νότια του Izyum.

Οι ρωσικές δυνάμεις εξασφάλισαν κέρδη στις συνεχιζόμενες καθημερινές επιθέσεις στη γραμμή επαφής στην ανατολική Ουκρανία.

Υποδεέστερη Κύρια Προσπάθεια – Η Μαριούπολη έπεσε στα χέρια των ρώσων

Οι ρωσικές δυνάμεις συνέχισαν να βομβαρδίζουν το εργοστάσιο χάλυβα Azovstal και να πολιορκούν τους εναπομείναντες Ουκρανούς υπερασπιστές.
Αρκετές πηγές της ουκρανικής κυβέρνησης ανέφεραν στις 22 Απριλίου ότι οι ρωσικές δυνάμεις έχουν εγκαταλείψει τις άμεσες επιθέσεις στο Azovstal, αλλά συνεχίζουν να βομβαρδίζουν την εγκατάσταση και έχουν επανειλημμένα αρνηθεί τα αιτήματα της Ουκρανίας να ανοίξουν ανθρωπιστικούς διαδρόμους για την εκκένωση αμάχων.
Οι ρωσικές δυνάμεις και οι δυνάμεις του DNR συνέχισαν να εδραιώνουν τον έλεγχό τους σε βασικά κτίρια στη Μαριούπολη και πιθανότατα θέτουν όρους για τη δημιουργία μιας κυβέρνησης κατοχής.

Ρωσία: Προβοκάτσια με πυρηνικά όπλα

Ρώσοι αξιωματούχοι κατηγορούν τις ΗΠΑ για επικείμενη προβοκάτσια με σκοπό να ενοχοποιήσουν τη Ρωσία για τη χρήση όπλων μαζικής καταστροφής στην Ουκρανία, σύμφωνα με τη Welt, αλλά και το πρακτορείο Tass το Σάββατο 23 Απριλίου 2022, καθώς πυκνώνουν οι δηλώσεις τόσο εκ μέρους της Ουκρανίας όσο και εκ μέρους Ευρωπαίων αξιωματούχων για το ενδεχόμενο χρήσης πυρηνικών ή άλλων όπλων εκ μερους της Ρωσίας.
«Η σκηνοθεσία της χρήσης όπλων μαζικής καταστροφής από την ουκρανική ηγεσία έχει στόχο να ενοχοποιήσει τη Ρωσία για χρήση απαγορευμένων τύπων όπλων με στόχο την οικονομική και πολιτική της απομόνωση,δήλωσε ο Αρχηγός της ρωσικής μονάδας του Στρατού για τον Έλεγχο της Ακτινοβολίας, Χημικής και Βιολογικής Προστασίας Igor Kirillov.
Ο Kirillov επισήμανε ότι η άσκηση πίεσης το επόμενο διάστη μα σε χώρες πιστές και φιλικές προς τη Ρωσία, συμπεριλαμβανομένης της Ινδίας και της Κίνας, αναγκάζοντάς τις να επιβάλουν κυρώσεις είναι ένα πιθανό σενάριο.
Παράλληλα, υπενθύμισε ότι η Ρωσία κατέστρεψε ολοσχερώς το χημικό της οπλοστάσιο στις 27 Σεπτεμβρίου 2017, κάτι που επιβεβαιώθηκε από πιστοποιητικό του Οργανισμού για την Απαγόρευση των Χημικών Όπλων.


Στο στόχαστρο και πάλι το Azovstal

Οι ρωσικές δυνάμεις άρχισαν εκ νέου τα αεροπορικά πλήγματα και επιχειρούν επίθεση εναντίον του εργοστασίου χάλυβα της Μαριούπολης Azovstal, όπου βρίσκονται οι εναπομείνασες ουκρανικές δυνάμεις στην πόλη, είπε ο Ουκρανός προεδρικός σύμβουλος Oleksiy Arestovich.
«Ο εχθρός επιχειρεί να καταπνίξει την τελευταία αντίσταση των υπερασπιστών της Μαριούπολης στην περιοχή του Azovstal», είπε ο Arestovich στο εθνικό τηλεοπτικό δίκτυο.

Έλεγχος των Περιφερειών Donetsk και Luhansk

Οι ρωσικές δυνάμεις συνέχισαν τις τοπικές επιθέσεις κατά μήκος της γραμμής επαφής στην ανατολική Ουκρανία (συνεχίζοντας να επικεντρώνονται σε Rubizhne, Popasna και Marinka) στις 22 Απριλίου και σημείωσαν κέρδη γύρω από το Slovyansk, καταλαμβάνοντας την πόλη Lozova.
Οι ρωσικές δυνάμεις εδραίωσαν επιπλέον τις θέσεις που κατέλαβαν πρόσφατα για να προετοιμαστούν για περαιτέρω επιθέσεις.
Το Ουκρανικό Γενικό Επιτελείο ανέφερε ότι πρόσθετα απροσδιόριστα στοιχεία του 41ου Στρατού Συνδυασμένων Όπλων (CAA) (που αποσύρθηκε προηγουμένως από τον άξονα του Chernihiv) αναπτύχθηκε στην ανατολική Ουκρανία στις 22 Απριλίου [11] .
Όλες οι ελεγχόμενες από την Ουκρανία πόλεις στην ανατολική περιοχή Luhansk δέχονται συνεχώς σήμερα (23/4) βομβαρδισμό από τις ρωσικές δυνάμεις και το σφυροκόπημα εντείνεται, δήλωσε στην τηλεόραση ο κυβερνήτης της περιοχής, Serhiy Haidai.
Ακόμη, ο Serhiy Haidai ανέφερε ότι ουκρανικές δυνάμεις εγκαταλείπουν κάποιους οικισμούς για να ανασυγκροτηθούν, όμως η κίνησή αυτή δεν ισοδυναμεί με σημαντικό πλήγμα.

Ουκρανικό γενικό επιτελείο: Ρωσικές μονάδες κατέλαβαν θέσεις στο Donbass

Μονάδες του ρωσικού στρατού έχουν ήδη καταλάβει διάφορες θέσεις και οχυρώνονται σε αυτές στην ανατολική Ουκρανία, σύμφωνα με ενημέρωση του ουκρανικού γενικού επιτελείου.
Οι ρωσικές δυνάμεις τις προηγούμενες 24 ώρες επιτέθηκαν στην πόλη Sloviansk, στην περιφέρεια Donetsk, ενώ απέκτησαν έρεισμα στη Lozova, μικρή πόλη μεν, σημαντικός σιδηροδρομικός κόμβος στην περιοχή του Χαρκόβου δε, σύμφωνα με τους ουκρανούς στρατηγούς.
Κατά τους ίδιους, οι ρωσικές δυνάμεις στη Zelena Dolyna στην περιφέρεια Danetsk και στην Κριμαία, στην περιοχή Luhansk, 40 χιλιόμετρα ανατολικά, που κυρίευσαν προ ημερών, επεκτείνουν τις θέσεις τους και προετοιμάζονται για νέες επιθέσεις.
Ακόμη, πιθανόν απέκτησαν έρεισμα στη Stepne, στην περιφέρεια Danetsk, σύμφωνα με το ουκρανικό γενικό επιτελείο.
Πάντως, οι ουκρανικές δυνάμεις κατάφεραν να απωθήσουν επιθέσεις στην περιφέρεια του Luhansk, το 80% της οποίας φέρεται να έχει πέσει στα χέρια των Ρώσων, στη Rubizhne και στο χωριό Novotoshkivske.
Στo μεταξύ, στη Μαριούπολη οι ρωσικές δυνάμεις συνεχίζουν τα αεροπορικά πλήγματα και τον αποκλεισμό της χαλυβουργίας Azovstal, σύμφωνα με το ουκρανικό επιτελείο.
Σύμφωνα με τον ουκρανό πρόεδρο V. Zelensky, στις περιφέρειες του Luhansk και του Donetsk βρίσκονται περίπου 44.000 στρατιωτικοί.
Εκτιμάται ότι ο ρωσικός στρατός και οι αυτονομιστές εκτιμάται πως έχουν αναπτύξει εκεί ως και 80.000 άνδρες.

Έλεγχος Kharkiv και Izyum

Οι ρωσικές μονάδες από την 6η CAA και τους στόλους της Βαλτικής και του Βορρά με επτά τακτικές ομάδες τάγματος (BTG), συνέχισαν να μπλοκάρουν εν μέρει το Kharkiv βομβαρδίζοντας την πόλη.
Οι ρωσικές δυνάμεις απέκρουσαν μια ουκρανική αντεπίθεση στο Kozacha Lopan, βόρεια του Kharkiv και μόλις 5 χιλιόμετρα από τα ρωσικά σύνορα.
Οι ρωσικές δυνάμεις πραγματοποίησαν τοπικές επιθέσεις και αναγνώρισαν τις ουκρανικές θέσεις νότια του Izyum αλλά δεν έκαναν καμία προέλαση.
Η Διοίκηση Ειδικών Επιχειρήσεων της Ουκρανίας ισχυρίστηκε ότι κατέστρεψε μια γέφυρα που χρησιμοποιούνταν από τις ρωσικές δυνάμεις σε μια απροσδιόριστη τοποθεσία κοντά στο Izyum.
Οι εικόνες των μέσων κοινωνικής δικτύωσης απεικόνιζαν πρόσθετες ρωσικές δυνάμεις να συγκεντρώνονται στην περιφέρεια Belgorod στη Ρωσία στις 20 Απριλίου

Νότιος Άξονας: Στόχος κατάληψη της Kherson

Οι ρωσικές δυνάμεις πραγματοποίησαν επιθέσεις σε ουκρανικές θέσεις δυτικά της Kherson και προς τη Zaporizhia το τελευταίο 24ωρο.
Το ουκρανικό Γενικό Επιτελείο ανέφερε στοιχεία της 19ης Ρωσικής Μεραρχίας Μηχανοκίνητων Τυφεκίων (της 58ης CAA) που αναπτύχθηκε στο μέτωπο της Zaporizhia, πιθανόν να υποστηρίξει επιθετικές επιχειρήσεις προς τα βόρεια με σκοπό να περικυκλώσουν τις ουκρανικές δυνάμεις στην ανατολική Ουκρανία.

H Ρωσία σχεδιάζει να επιβάλλει νέες ηγεσίες στις περιφέρειες Zaporizhia και Kherson

Η Ρωσία σχεδιάζει να επιβάλλει νέες ηγεσίες στις περιφέρειες Zaporizhia και Kherson για να ενισχύσει τον ρωσικό έλεγχο σε αυτές τις περιοχές και να στρατολογήσει ανθρώπινο δυναμικό από τους Ουκρανούς.
Ο εκπρόσωπος του ουκρανικού υπουργείου Άμυνας, συνταγματάρχης Oleksandr Motuzyanyk, ανέφερε ότι οι ρωσικές δυνάμεις εμποδίζουν τους Ουκρανούς πολίτες να φύγουν από αυτές τις περιοχές και ετοιμάζονται να στρατολογήσουν άνδρες ηλικίας κατάλληλους για στράτευση.

Η Ρωσία ανακοίνωσε ότι κατέρριψε ουκρανικό μαχητικό αεροσκάφος στην περιοχή του Χαρκόβου

Το ρωσικό υπουργείο Άμυνας ανακοίνωσε σήμερα (23/4) ότι οι δυνάμεις του κατέρριψαν ένα ουκρανικό μαχητικό αεροσκάφος Su-25 και κατέστρεψαν τρία ελικόπτερα MI-8 σε αεροδρόμιο στην περιοχή του Χαρκόβου της Ουκρανίας.
Πάντως, δεν υπήρξε άμεση αντίδραση από την ουκρανική πλευρά αναφορικά με τους ισχυρισμούς της Ρωσίας.

Βασικά συμπέρασμα

Οι ρωσικές δυνάμεις πιθανότατα θα συνεχίσουν να επιτίθενται νοτιοανατολικά από το Izyum, δυτικά από την Kreminna και την Popasna και βόρεια από την πόλη Donetsk μέσω Avdiivka.

Οι ρωσικές δυνάμεις θα προσπαθήσουν να εξοντώσουν τους εναπομείναντες υπερασπιστές του εργοστασίου χάλυβα Azovstal στη Μαριούπολη και δεν θα επιτρέψουν στους παγιδευμένους αμάχους να αποχωρήσουν.

Οι ρωσικές δυνάμεις πιθανότατα θα αυξήσουν την κλίμακα των χερσαίων επιθετικών επιχειρήσεων τις επόμενες ημέρες, αλλά είναι πολύ νωρίς για να πούμε πόσο γρήγορα θα το κάνουν ή πόσο μεγάλες θα είναι αυτές οι επιθέσεις.
Οι Ρώσοι ζυγίζουν τις προσπάθειές τους στο τόξο από το Izyum μέχρι την πόλη του Donetsk.

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail