Για ποιες φόρο-υποθέσεις η παραγραφή πηγαίνει στη 10ετία

Στοιχεία τα οποία μπορούν να δημιουργήσουν προβλήματα σε χιλιάδες φορολογουμένους έχει στη διάθεσή της η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων, καθώς οι έλεγχοι θα γίνουν σε βάθος 10ετίας, δηλαδή ξεπερνούν την περίοδο της παραγραφής. Πρόκειται για στοιχεία τα οποία ελήφθησαν από τη φορολογική διοίκηση στο πλαίσιο της αυτόματης ανταλλαγής πληροφοριών από χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης και αφορούν καταθέσεις και χρηματοοικονομικά προϊόντα στο εξωτερικό που κατέχουν Έλληνες φορολογούμενοι. 

Από: capital.gr - του Προκόπη Χατζηνικολάου

Αυτό που αναφέρουν πηγές από το υπουργείο Οικονομικών είναι ότι τα στοιχεία αυτά προωθούνται στον ελεγκτικό μηχανισμό προκειμένου να διαπιστωθεί εάν έχουν δηλωθεί στην Ελλάδα περιουσιακά στοιχεία που τηρούνται στο εξωτερικό είτε πρόκειται για ακίνητα είτε για λογαριασμούς. 

Στην περίπτωση που διαπιστωθεί ότι δεν έχουν δηλωθεί, οι φορολογούμενοι θα βρεθούν αντιμέτωποι με ελέγχους σε βάθος και μεγάλα πρόστιμα. Πληροφορίες αναφέρουν ότι έχουν βρεθεί αρκετές περιπτώσεις, για τις οποίες ο ελεγκτικός μηχανισμός προχωρά σε έλεγχο σε βάθος 10 ετών.  Με βάση τη νομοθεσία:

1. Στην περίπτωση που πρόκειται για χρηματικά ποσά που δεν έχουν δηλωθεί στις φορολογικές αρχές και τα οποία έφυγαν από την Ελλάδα με προορισμό κάποια χώρα του εξωτερικού, ο έλεγχος μπορεί να φθάσει μέχρι πέντε χρόνια πίσω και συγκεκριμένα μέχρι και τη χρήση του 2016.

2. Στην περίπτωση που πρόκειται για χρηματικά ποσά που δεν έχουν δηλωθεί στην Ελλάδα και εμφανίζονται σε λογαριασμούς στο εξωτερικό, χωρίς μάλιστα να έχουν περάσει από το τραπεζικό σύστημα ή γενικότερα από χρηματοοικονομικούς οργανισμούς, ο έλεγχος είναι αναμφισβήτητος και δεν περιορίζεται μόνο στα πέντε χρόνια αλλά στα δέκα (θεωρούνται πρόσθετα πληροφοριακά στοιχεία στα οποία ο ελεγκτικός μηχανισμός δεν μπορούσε να έχει πρόσβαση). Συγκεκριμένα ο έλεγχος επεκτείνεται μέχρι και το 2011 περίοδο που παρά πολλοί διέθεταν και έβγαζαν στο εξωτερικό με διάφορους τρόπους μεγάλα χρηματικά ποσά. 

Επί της ουσίας υπάρχει μεγάλος κίνδυνος τα στοιχεία του 2021-22 που ελήφθησαν από τις φορολογικές αρχές να οδηγήσουν σε έλεγχο δεκαετίας, στην περίπτωση βέβαια που κάποιοι δεν δήλωσαν τα ποσά που διαθέτουν στο εξωτερικό στη φορολογική τους δήλωση.

Αντίθετα, όσοι διαθέτουν χρήματα στο εξωτερικό, τα οποία δικαιολογούνται από τα περιουσιακά τους στοιχεία και έχουν φορολογηθεί, δεν έχουν να ανησυχούν για το παραμικρό. Ωστόσο, χρήματα που δεν δικαιολογούνται, που αποτελούν προϊόν φοροδιαφυγής ή άλλων παράνομων δραστηριοτήτων, δεν κινδυνεύουν απλά με πρόστιμο, αλλά σχεδόν με αφανισμό.

Με τις νέες διαδικασίες που χρησιμοποιούνται, οι φορολογικές αρχές της Ευρώπης αλλά και τρίτων χωρών έχουν πρόσβαση στα περιουσιακά στοιχεία που διαθέτουν οι φορολογούμενοί τους.

Συγκεκριμένα, το νέο σύστημα ανταλλαγής πληροφοριών περιορίζει δραστικά τα περιθώρια να κρύψει κάποιος χρήματα, δεδομένου ότι μετέχουν οι περισσότερες ανεπτυγμένες χώρες, ακόμα και εκείνες με παράδοση στην τραπεζική "διακριτικότητα".

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail