Οι παρασκηνιακές κινήσεις των «μνηστήρων» για τις κορβέτες: Tο ΠΝ έλαβε διαβεβαίωση για το πρόγραμμα ενίσχυσης

Το Πολεμικό Ναυτικό δεν έχει σταματήσει να πιέζει για την πλήρη αλλαγή σελίδας που αφορά τις κρίσιμες μονάδες του στόλου, ώστε να συνεχίσει να παράγει το έργο που χρειάζεται σε Εθνικό και Συμμαχικό επίπεδο. Πηγή: Πολεμικό Ναυτικό
Τη διαβεβαίωση της κυβέρνησης φαίνεται ότι έχει λάβει το Πολεμικό Ναυτικό, για την συνέχιση της υλοποίησης του προγράμματος που αφορά την ανανέωση κρίσιμων μονάδων του στόλου, γεγονός που επιβάλει σύμφωνα με πηγές από το ναυτικό Επιτελείο, την εντατικοποίηση των διαβουλεύσεων με τους «μνηστήρες».

Από: hellasjournal.com - ρεπορτάζ Γ.Σ.

  • Μπορεί η πληθωριστική αύξηση να έχει φέρει τα πάνω κάτω, η Ουκρανο-Ρωσική κρίση με τις αναθεωρητικές δολοφονικές πράξεις του Κρεμλίνου να έχει χτυπήσει ευαίσθητες χορδές της οικονομίας όχι μόνο στην Ελλάδα αλλά σε όλη την Ευρώπη, ωστόσο οι ηγέτες της Δύσης φαίνεται ότι τώρα ποντάρουν στις εξοπλιστικές ανάγκες. Και πάνω σε αυτές τις ανάγκες «πατάει», όπως άλλες χώρες, η Αθήνα η οποία τα τελευταία δύο χρόνια ξεκίνησε μια σημαντική προσπάθεια ν’ αλλάξει την φαρέτρα των Ενόπλων Δυνάμεων και να τις εξοπλίσει με νέα σύγχρονα όπλα που είναι ικανά ν’ ανταπεξέλθουν απέναντι στις νέες απειλές, απ’ όπου αυτές κι αν προέρχονται.

Παράλληλα η κυβέρνηση, η πολιτική και η στρατιωτική ηγεσία του υπουργείου Εθνικής άμυνας παρατηρούν και αναλύουν τα νέα δεδομένα στις Ελληνοτουρκικές σχέσεις για τις οποίες όπως επισημαίνουν αρμόδιες πηγές, εκτιμάται πως θα διατηρηθεί το κλίμα σχετικής ηρεμίας. Από την άλλη πλευρά ουδείς πιστεύει ότι η Άγκυρα θ’ αποσύρει όλα όσα τοποθετεί διαρκώς στο τραπέζι των διεκδικήσεων και αμφισβήτησης.

Με αυτά τα δεδομένα η εντατικοποίηση των διαβουλεύσεων με τους «μνηστήρες» των περίπου 2 δις ευρώ αναμένεται να φτάσει ως το Πάσχα, όπως εκτιμούν στελέχη του ναυτικού Επιτελείου και η τελική εισήγηση του Πολεμικού Ναυτικού προς την κυβέρνηση να έρθει το πολύ στις αρχές του καλοκαιριού, όπως δηλαδή είχε συμβεί και με τις φρεγάτες FDI/ Belh@rra.

Στα «χαρακώματα» οι μνηστήρες…

Από μέρα σε μέρα φτάνει στα χέρια των Αξιωματικών του ναυτικού και η νέα πρόταση των Γάλλων, για την οποία το Παρίσι αφήνει να εννοηθεί ότι θα ναυαγήσει οποιαδήποτε σχέδια προσπαθεί ν’ αναπτύξει ο ανταγωνισμός. 

  • Η Γαλλία όσο περνά ο καιρός ομιλεί ολοένα και πιο ανοιχτά για κάθετη πτώση τιμών, γεγονός που θέτει τα θεμέλια της αύξησης των κορβετών μέσα στην τιμή των 2 δις ευρώ. Αν το Πολεμικό Ναυτικό επιλέξει τέσσερις κορβέτες με περισσότερα όπλα και συστήματα ή πέντε πλοία με την διαμόρφωση που έχει γραφτεί εκτενώς, είναι κάτι που θ’ αποφασίσει το ναυτικό συμβούλιο μετά από την επεξεργασία των στοιχείων που έχουν κατατεθεί. Πάντως και εδώ από την σελίδα μας έχουμε επισημάνει ότι το ναυτικό προσανατολίζεται σε μια δυνατή «πεντάδα» ως μια πολύ καλή αρχή η οποία θα συμπληρώσει και σε ομοιοτυπία το έργο των τριών Belh@rra.

Αλλά και οι Αμερικανοί δείχνουν να μην καταθέτουν τα όπλα και μάλιστα ο γνωστός ιστότοπος defensenews.com αναφέρει πως η Lockheed Martin επεξεργάζεται- όπως και οι Γάλλοι- την αναθεώρηση της πρότασής τους που αφορά τις HF-2 οι οποίες αυτή τη φορά δεν πλασάρονται ως φρεγάτες αλλά ως κορβέτες.

Σύμφωνα με τον αντιπρόεδρο της LM κο. DePietro την ώρα που η Γαλλία θα κατασκευάσει τις τρεις νέες φρεγάτες στα ναυπηγεία της Λοριάν, οι Αμερικανοί προτείνουν την κατασκευή των πλοίων στην Ελλάδα. Βεβαίως στην Αμερικανική πρόταση δεν παραλείπετε και η πρόταση της αναβάθμισης των φρεγατών τύπου ΜΕΚΟ.

Και εδώ όμως οι Γάλλοι φέρονται να έχουν κάνει τη δική τους ρελάνς καθώς η Naval Group έχει προχωρήσει ιδιαίτερα τις συζητήσεις με τον κο. Προκοπίου, το νέο ιδιοκτήτη των ναυπηγείων Σκαραμαγκά ώστε οι τρεις τουλάχιστον κορβέτες, ίσως και οι τέσσερις εκ των πέντε να κατασκευαστούν στην Ελλάδα.

Τον Γιώργο Προκοπίου όμως έχουν προσεγγίσει και οι Βρετανοί της εταιρείας Babcock οι οποίοι κατήλθαν ξανά στην «αρένα» των κορβετών με την φρεγάτα Type 31 που το εκτόπισμά της (7000 τόνοι) δεν έχει καμία σχέση με εκείνο των ελαφρών πλοίων που είναι οι κορβέτες. Ωστόσο αυτή η πρόταση δεν περνά απαρατήρητη από τον ναυτικό διότι το πλοίο οπλισμένο αγγίζει το Ελληνικό budget και παράλληλα η Αγγλική πρόταση ομιλεί για τέσσερα πλοία κατασκευασμένα στην Ελλάδα. 

Οι τέσσερις Ιταλικές Doha, οπλισμένες φέρονται να ξεφεύγουν από τα 1,9 δις ενώ η πιο οικονομική προσφορά μέχρι σήμερα παραμένει η Ολλανδική η οποία για τέσσερις κορβέτες Sigma 10514 φτάνει περίπου τα 1,7 δις.   

  • Το Πολεμικό Ναυτικό δεν έχει σταματήσει να πιέζει για να προχωρήσουν ακόμη πιο γρήγορα οι διαδικασίες και ο ίδιος ο Αρχηγός ΓΕΝ, Αντιναύαρχος Στυλιανός Πετράκης θέλει να κλείσει τους παλιούς λογαριασμούς, όχι μόνο των κορβετών, εντός του τρέχοντος έτους που υπάρχουν τα οικονομικά περιθώρια από την ΕΕ.

Η 24η Μαρτίου πάντως θεωρείται μια κομβικής σημασίας ημέρα, όχι τόσο για την υπογραφή των τριών Belh@rra στο κατάστρωμα του ιστορικού Θωρηκτού Αβέρωφ με φόντο στο αεροπλανοφόρο Σαρλ Ντε Γκολ στον Σαρωνικό, αλλά για τα όσα θα ειπωθούν πάνω στο Θωρηκτό της νίκης των Ελλήνων για το μέλλον του Πολεμικού Ναυτικού που πάντα πλέει μεθ’ ορμής ακαθέκτου και την Γαλανόλευκη πάντα ψηλά.

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail