Το νέο «εθνικό» αφήγημα: Ο Κυριάκος Μητσoτάκης δεν έχει να δώσει παρά μόνο «ψίχουλα», αλλά έχει… κοιτάσματα και δουλειές με τους γείτονες

Με το τελευταίο του διάγγελμα ο Κυριάκος Μητσοτάκης, ελαφρώς αξύριστος ομολόγησε το τέλος μιας υπόσχεσης για μια Φωτεινή Ελλάδα -όπως είχε ονομάσει το όραμά του πριν τρία χρόνια. «Αυτά έχουμε, αυτά δίνουμε» είπε εμφανίζοντας στο τραπέζι …σαράντα ευρώ.

Από: anoixtoparathyro.gr - Του Νίκου Λακόπουλου

Είχε όμως συναίσθηση πως πρόκειται για «ψίχουλα», αλλά μόνο που δεν έκλαψε όταν ταυτίστηκε με όσους ανοίγουν τους λογαριασμούς ρεύματος -που για τον ίδιο θάναι και μεγάλοι με τόσα ακίνητα που διαθέτει.

Ωστόσο το διάγγελμα μισοέβγαλε άλλες ειδήσεις καθώς ανακοίνωσε την μετατροπή της πατρίδας μας σε πύλη εισόδου υγροποιημένου φυσικού αερίου. Και, ασφαλώς, αξιοποίηση των εθνικών κοιτασμάτων φυσικού αερίου με οικονομικό ενδιαφέρον» είπε «για το θέμα αυτό θα υπάρξουν σύντομα και νέες ανακοινώσεις».

Την άλλη μέρα η Καθημερινή διευκρινίζει πως ξαναρχίζουν οι έρευνες για φυσικό αέριο με πράσινο φως από τον Μητσοτάκη για Ιόνιο και Νότια Κρήτη.

Η διευκρίνιση μάλλον είναι αναγκαία μετά τη συνάντηση Μητσοτάκη-Ερντογάν που έφερε λίγες μέρες μετά δυο υπουργούς Εθνικής Άμυνας να συζητάνε για τις ομορφιές του Αιγαίου και ο ένας λέει πως συζητάνε πώς συμφώνησαν να τις μοιραστούν.

«Υπάρχει τουρισμός, αλιεία και πολλά άλλα πλούτη. Είμαστε υπέρ της χρήσης αυτών από κοινού, μαζί, το είπαμε αυτό. Λάβαμε θετική απάντηση από τον συνομιλητή μας με αυτή την έννοια» θα πει ο Χούλιο Ακάρ για να τον διαψεύσει ο ¨Έλληνας υπουργός Εθνικής Άμυνας.

«Με τον κ. Ακάρ συζητήσαμε σε πολύ καλό κλίμα τις προϋποθέσεις και δυνατότητες εμπέδωσης ενός κλίματος ηρεμίας και ασφάλειας στην περιοχή του Αιγαίου, μακριά από εντάσεις, προκλητικές συμπεριφορές και δηλώσεις εντυπωσιασμού.

Συμφωνήσαμε ότι το ήπιο κλίμα στις διμερείς σχέσεις μπορεί να αποβεί εξαιρετικά επωφελές και για τις δύο χώρες μας, ιδίως ενόψει της επερχόμενης τουριστικής περιόδου. Ασφαλώς, και τέθηκε θέμα «συνεκμετάλλευσης του Αιγαίου και ούτε άλλωστε μπορούσε να τεθεί».

Αναζητώντας τον εθνικό θησαυρό

Το μυστήριο με την συνάντηση του Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Ερντογάν και με τις συνθήκες που έγινε παραμένει με την εφημερίδα Εστία να αναρωτιέται:

«Τί σημαίνει λοιπόν ἑταιρική σχέσις; Σημαίνει μήπως τό ἄνοιγμα μιᾶς κερκόπορτας πού θά ὁδηγήσει σέ ἐπωδύνους συμβιβασμούς; Πῶς θά πέσουν οἱ τόνοι; Θά ὑποχωρήσει ἡ τουρκική ρητορική γιά τήν «Γαλάζια Πατρίδα»; Θά σταματήσουν οἱ ἀπαιτήσεις γιά ἀποστρατιωτικοποίηση τῶν νησιῶν τοῦ Αἰγαίου; Θά διακοποῦν οἱ παραβιάσεις τοῦ ἐθνικοῦ ἐναερίου χώρου καί οἱ παραβάσεις τοῦ FIR Ἀθηνῶν;

Στο μεταξύ τα σενάρια τρόμου με έκρηξη του μέσου πληθωρισμού ακόμα και στο 11,1% στην έκθεση του Γραφείου Προϋπολογισμού του Κράτους στη Βουλή συνοδεύονται από μία προτροπή «η κυβέρνηση μην υποκύψει στις «Σειρήνες» της πολιτικής πόλωσης και των κοινωνικών πιέσεων, διατηρώντας σταθερό το τιμόνι της δημοσιονομικής πολιτικής».

Θα πρέπει -λέει η έκθεση- να προετοιμαστούμε για «προκλήσεις με άγνωστη διάρκεια και έκβαση. «Η δημοσιονομική ασφάλεια της χώρας απαιτεί μια ελάχιστη πολιτική συναίνεση. Διαφορετικά, αν η χώρα μας οδηγηθεί σε νέα αύξηση του δημόσιου χρέους, κινδυνεύει να αντιμετωπίσει δυσάρεστες δημοσιονομικές καταστάσεις».

Για τον Κυριάκο Μητσοτάκη η ενεργειακή κρίση οφείλεται στην εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία αν και η ακρίβεια είχε αρχίσει πιο πριν. «Η αναταραχή, όμως, είναι διεθνής. Γι’ αυτό και η αντιμετώπισή της δεν μπορεί παρά να είναι, πρωτίστως, υπόθεση της ευρωπαϊκής μας οικογένειας».

Φταίνε οι λαϊκιστές που αναζητούν εθνικές ευθύνες. Ιδιαίτερα όταν «η χώρα πρωταγωνιστεί ώστε να ξεπεραστούν παλαιά δόγματα και να χτιστεί η Στρατηγική Αυτονομία της Ευρώπης».

Βέβαια ο Κυριάκος Μητσοτάκης ταυτόχρονα αναγνωρίζει πως «η στάση των περισσότερων δυνάμεων είναι κοινή, όπως διαπίστωσα συνομιλώντας και με τους αρχηγούς των κομμάτων».

Με απλά ελληνικά η ελληνική κυβέρνηση και ο ίδιος δεν φταίει -για μια κρίση διεθνή. Ας τα βγάλει η Ευρώπη πέρα μόνη της! Η κυβέρνηση έκανε ό,τι μπορούσε.

Πιθανόν ο Κυριάκος Μητσοτάκης να βλέπει πως οδηγείται σε αδιέξοδο και πως η ελληνική κοινωνία οδηγείται σε αποσταθεροποίηση -αν και «η κυβέρνηση και εγώ προσωπικά» ‘όπως λέει ο Άδωνις Γεωργιάδης (!) εγγυώνται  πως δεν θα μας αφήσουν μόνους.

Τρία χρόνια μετά την άνοδο του Κυριάκου Μητσοτάκη στην κυβέρνηση ο απολογισμός είναι σε βάρος του εισοδήματος των πιο φτωχών, μεγαλύτερη φορολογική επιβάρυνση των μεσαίων στρωμάτων με πολιτική επιδομάτων -που αρνιόταν ο Μητσοτάκης της αντιπολίτευσης.

Η κυβερνητική πολιτική στηρίζεται στο μαξιλάρι που ΄άφησε η κυβ΄έρνηση ΣΥΡΙΖΑ, δανεικά και ευρωπαϊκά κονδύλια. Η διαχείριση της κυβέρνησης Μητσοτάκη με απευθείας αναθέσεις και λεφτά που αντί να πέσουν στην παραγωγή έγιναν καταθέσεις κάνει πολλούς να ανησυχούν για την τύχη των κονδυλίων του Ταμείου Ανάπτυξης.

Κι ο αξύριστος Μητσοτάκης -μαζί με τους οικονομικούς υπουργούς του- λένε πως «κάναμε ό,τι μπορούσαμε». Στις επόμενες εκλογές η κυβέρνηση θα κριθεί για την εξαπάτηση της μεσαίας τάξης και ο Μωυσής ψάχνει ένα νέο εθνικό αφήγημα με κοιτάσματα και θησαυρούς -καθώς δίνει προς το παρόν δεκατρία ευρώ για βενζίνη το μήνα.

Υπάρχει όμως ο ανθρώπινος πόνος του Μητσοτάκη καθώς ανοίγει τον λογαριασμό της ΔΕΗ και η λύπη του καθώς αισθάνεται πως σε λίγο θα του ζητήσουν να κατέβει από τη σκηνή.

Το χειρότερο είναι πως δεν θα είναι -αυτοί που θα τον κατεβάσουν από τη σκηνή- οι πολιτικοί του αντίπαλοι -που κάνουν ό,τι μπορούν για να βοηθήσουν! Θα είναι αυτοί που το ανέβασαν -που μάλλον δεν θα περιμένουν τα …κοιτάσματα.

Η Νέα Δημοκρατία έχει μόνο μία επιλογή: αν θα καταρρεύσει μαζί με τον Μητσοτάκη ή αν θα αντιδράσει στα γεωπολιτικά παιχνίδια του Μητσοτάκη που σε απλά ελληνικά σημαίνουν να εκχωρήσουμε εθνική κυριαρχία, τα δώδεκα μίλια και λίγη ΑΟΖ για να κάνουμε δουλειές με τους Τούρκους.

Αλλά πάνω σε αυτό το θέμα -όπως είπε ο Μητσοτάκης στο διάγγελμά του- καθώς ανακοίνωσε την μετατροπή της πατρίδας μας σε πύλη εισόδου υγροποιημένου φυσικού αερίου θα υπάρξουν σύντομα και νέες ανακοινώσεις».

Πάντως ο Νίκος Δένδιας -που δεν ΄έφαγε από τον χαλβά του Ερντογάν- μιλώντας στην Βουλή για την «άτυπη» συνάντηση Μητσοτάκη – Ερντογάν είπε πως εύχεται η Τουρκία να μπορούσε να φύγει από τις παράλογες αξιώσεις της, αλλά «δεν είναι εύκολο να το δούμε κατά τη διάρκεια της ζωής μας».

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail