Αιγαίο: Αέρας υπεροχής από Mirage 2000-9 και Rafale - Οι επαφές με τα ΗΑΕ και ο «Παράγοντας Μακρόν»

Η πρόσφατη συμφωνία των Εμιρατιανών με τους Γάλλους της Dassault για αγορά από την UAE AirForce 80 υπερσύγχρονων Rafale τελευταίας γενιάς, ανοίγει το δρόμο για την πώληση των «Δελταπτέρυγων».

Από: newpost.gr

Μπορεί η απόκτηση των 24 Γαλλικών μαχητικών Rafale αλλά και η αναβάθμιση των 83 F-16 block52+ και adv σε διαμόρφωση Viper να διασφαλίζει στην Πολεμική Αεροπορία ποιοτικό πλεονέκτημα για τα επόμενα χρόνια έναντι των γειτόνων, όμως σε εξέλιξη σύμφωνα με πληροφορίες του Newpost είναι η προσπάθεια της HAF να αποκτήσει τα πιο σύγχρονα Mirage που επιχειρούν αυτή τη στιγμή παγκοσμίως. Πρόκειται για τα Μirage 2000-9 τα οποία διαθέτει στο οπλοστάσιό της η πολεμική αεροπορία των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων.

Η πρόσφατη συμφωνία των Εμιρατιανών με τους Γάλλους της Dassault για αγορά από την UAE AirForce 80 υπερσύγχρονων Rafale τελευταίας γενιάς ανοίγει το δρόμο για την πώληση των «Δελταπτέρυγων» αφού οι «ριπές» αναμένεται να αντικαταστήσουν τα Mirage 2000-9 με τα οποία επιχειρεί μεταξύ άλλων η πολεμική αεροπορία των ΗΑΕ. Όταν ανακοινώθηκε το μεγάλο deal των Αράβων για την απόκτηση των Rafale στην Πολεμική μας Αεροπορία σήμανε «συναγερμός». Πέρα από το γεγονός ότι τα Mirage 2000-9 των ΗΑΕ αποτελούν την πιο σύγχρονη έκδοση που επιχειρεί παγκοσμίως μια ενδεχόμενη απόκτησή τους από την Ελλάδα ανεβάζει κατακόρυφα την οροφή στον αριθμό των διαθέσιμων αεροσκαφών που θα διαθέτει τα επόμενα χρόνια η HAF. Έτσι ώστε πέρα από την ποιοτική υπεροχή να διαθέτει αριθμητική ισορροπία έναντι της ΤuAF και να μπορεί να καλύψει τις μεγάλες ανάγκες σε αναχαιτίσεις, εκπαιδευτικές δραστηριότητες αλλά και συμμαχικές υποχρεώσεις χωρίς να «φθείρει» τόσο τα Rafale όσο και τα Viper. Αποκτώντας μάλιστα ένα μαχητικό το οποίο ήδη γνωρίζει καλά, διαθέτει υποδομές και όπλα. Και κυρίως χωρίς να χρειαστεί πολύ χρόνο για την εκπαίδευση τόσο των ιπτάμενων όσο και του τεχνικού προσωπικού.

Οι πρώτες επαφές έχουν ήδη γίνει με τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα τόσο σε στρατιωτικό όσο και σε πολιτικό επίπεδο αφού οι δύο χώρες διαθέτουν τα τελευταία χρόνια άριστες σχέσεις. Με τους Εμιρατιανούς να εμφανίζονται κάτι παραπάνω από θετικοί στο ενδεχόμενο πώλησης στην Ελλάδα των Mirage 2000-9 από το 2026 όταν δηλαδή θα αρχίσουν σταδιακά να παραλαμβάνουν τα πρώτα από τα 80 καινούργια Rafale. Στο «παιχνίδι» απόκτησης των Eμιρατιανών Mirage έχουν μπει δυνατά σύμφωνα με πληροφορίες τόσο η Αίγυπτος όσο και το Μαρόκο. Η Αίγυπτος ήταν η πρώτη χώρα η οποία απέκτησε το 1981 μαχητικά Mirage 2000 ενώ το Μαρόκο διαθέτει ακόμη τουλάχιστον 20 Γαλλικά F-1 MF2000 τα οποία θα επιθυμούσε να αντικαταστήσει με τα Mirage2000-9. Η Ελλάδα όμως φαίνεται ότι έχει το πλεονέκτημα αφού πέρα από το έντονο ενδιαφέρον της και τις άριστες σχέσεις με το Άμπου Ντάμπι διαθέτει και την υποστήριξη της κατασκευάστριας χώρας Γαλλίας. Αφού άλλωστε είναι απαραίτητο το Παρίσι να δώσει το «πράσινο φως» ώστε τα ΗΑΕ να προχωρήσουν σε πώληση των Mirage 2000-9 σε οποιαδήποτε χώρα του κόσμου.

Σύμφωνα με πληροφορίες του Newpost, το ζήτημα απόκτησης των Εμιρατιανών Mirage από την Ελλάδα έθεσε μεταξύ άλλων ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στον Γάλλο πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν στη συνάντηση που είχαν ενόψει της άτυπης Συνόδου Κορυφής τω 27 στο Παρίσι. Με τον Έλληνα πρωθυπουργό να επιθυμεί να «κλειδώσει» το «ναι» των Γάλλων ώστε να προχωρήσουν οι διαπραγματεύσεις με τους Εμιρατιανούς. Άλλωστε έπειτα από τη συμφωνία για την απόκτηση των φρεγατών Belharra και των μαχητικών Rafale και με ανοιχτό το ζήτημα αγοράς των κορβετών Gowind η Ελλάδα έχει αναπτύξει μια πανίσχυρη σχέση με τη Γαλλία.

Η πολεμική αεροπορία των ΗΑΕ διαθέτει 49 Mirage 2000-9 της έκδοσης EAD/ RAD και επιπλέον 15 εκπαιδευτικά αεροσκάφη της έκδοσης DAD. Τα 30 από αυτά αποκτήθηκαν το 1998 ενώ τότε είχαν αναβαθμιστεί σε διαμόρφωση 2000-9 ακόμη 33 Mirage 2000 τα οποία είχαν αγοραστεί το 1986. Με τη συμφωνία να φτάνει συνολικά τα 5,8 δις δολάρια. Το 2017 ελήφθη απόφαση για αναβάθμιση με τοποθέτηση του ισχυρού ραντάρ RDY-3 και πιστοποίηση του ατρακτιδίου στοχοποίησης Sniper της Lockheed Martin. Tα Μirage 2000-9 μπορούν να μεταφέρουν τα Στρατηγικά βλήματα Scalp τα οποία διαθέτει και η HAF, βόμβες καθοδήγησης λέιζερ.

Στις αποστολές air to air μάχης χρησιμοποιούν τους πυραύλους Mica IR/EM και διαθέτουν σύστημα αυτοπροστασίας. Κατά συνέπεια θα αποτελούν για την Πολεμική μας Αεροπορία μια εξαιρετική προσθήκη με αξιοζήλευτες επιδόσεις απέναντι στα τουρκικά F-16. Οι Γάλλοι ήδη έχουν ανακοινώσει ότι θα υποστηρίζουν τα Mirage έως το 2036 έτσι για τουλάχιστον 10 χρόνια θα μπορούν να προσφέρουν επιχειρησιακά. Ενδιαφέρον πάντως υπάρχει ήδη από την ΗΑF και για τα 75 μαχητικά F-16 block 60 των ΗΑΕ σε περίπτωση που οι Άραβες αποφασίσουν να τα πουλήσουν.
Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail