Πόλεμος στην Ουκρανία: Η σύγκρουση «σπρώχνει» το μεγάλο ελληνογερμανικό deal με τα Leopard

Πληροφορίες του Νewpost αναφέρουν ότι πιθανότερη περιοχή για κατασκευή του γερμανικού εργοστασίου της Krauss Maffeib Wegmann φέρεται να είναι η περιφέρεια της Μαγνησίας.

Από: newpost.gr

Μια «ανάσα» πριν από τη συμφωνία με την γερμανική εταιρεία Krauss Maffei Wegmann φέρεται να βρίσκεται το υπουργείο Εθνικής Άμυνας για μεταφορά στην Ελλάδα του εργοστασίου κατασκευής των αρμάτων μάχης Leopard με προοπτική για κατασκευή και άλλων οπλικών συστημάτων όπως τεθωρακισμένων οχημάτων μάχης και μεταφοράς προσωπικού τα οποία έχει άμεση ανάγκη ο Στρατός Ξηράς.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η επένδυση των Γερμανών δεν θα αφορά μόνο τη συντήρηση και τον εκσυγχρονισμό των υφιστάμενων αρμάτων μάχης αλλά την εγκατάσταση γραμμής παραγωγής για κατασκευή από την αρχή καινούργιων Leopard. Aφού τα νέα γεωπολιτικά δεδομένα έπειτα από την εισβολή των Ρώσων στην Ουκρανία και τις δραματικές εξελίξεις που ακολούθησαν δείχνουν εκτίναξη τα επόμενα χρόνια της ζήτησης για οπλικά συστήματα. Ήδη η Γερμανία ανακοίνωσε ότι προχωρά σε εξοπλιστικό πρόγραμμα «μαμούθ» ύψους 100 δις ευρώ ενώ συνολικά και η Ευρωπαική Ένωση φαίνεται να αναπροσαρμόζει την εξοπλιστική πολιτική της.

Το γεγονός ότι o Eλληνικός Στρατός διαθέτει τον μεγαλύτερο στόλο Leopard στην Ευρώπη με 353 Leopard 2 (183 Leo2A4 και 170 Leo2A6 HEL), 501 Leopard 1A5 και 19 Leopard 1A4 αποτελεί έναν από τους καθοριστικούς παράγοντες που συντελούν στην απόφαση των Γερμανών να φέρουν το εργοστάσιο αρμάτων στην Ελλάδα. Επιπλέον το μεγάλο ενδιαφέρον του Στρατού Ξηράς να αναβαθμίσει το αρματικό δυναμικό της χώρας λειτουργεί ενισχυτικά προκειμένου η Γερμανική εταιρεία να προχωρήσει σε αυτή την επένδυση σε Ελληνικό έδαφος.

Μόλις πριν από λίγες εβδομάδες άλλωστε το Newpost είχε αποκαλύψει ότι το Γενικό Επιτελείο Στρατού έχει αποφασίσει να εκσυγχρονίσει τόσο τα διαθέσιμα Leopard 2 όσο και τα παλαιότερα αλλά εξαιρετικά αξιόπιστα Leopard 1 τα οποία βρίσκονται στην πρώτη γραμμή αποτροπής στα χερσαία σύνορα της χώρας. Πρόκειται για project το οποίο αγγίζει το 1 δις ευρώ και αφορά ένα πλήρες πακέτο αναβάθμισης για τα Leo 2 και τοποθέτηση σύγχρονου θερμικού συστήματος εντοπισμού στόχων και σκόπευσης για τα Leo 1. Επιπλέον προβλέπεται και τοποθέτηση συστήματος αυτοπροστασίας με φαβορί το Ισραηλινό Trophy.

Πληροφορίες του Νewpost αναφέρουν ότι πιθανότερη περιοχή για κατασκευή του Γερμανικού εργοστασίου της Krauss Maffeib Wegmann φέρεται να είναι η Μαγνησία αφού εκεί και συγκεκριμένα στο Βελεστίνο βρίσκεται και το 304 Προκεχωρημένο Εργοστάσιο Βάσης (304) ΠΕΒ όπου συντηρούνται τα Ελληνικά άρματα μάχης.

Όμως το Ελληνικό ενδιαφέρον για την Γερμανική επένδυση στην Ελλάδα δεν σταματά στην κατασκευή και εκσυγχρονισμό των αρμάτων μάχης Leopard. Ο Γερμανικός κολοσσός κατασκευής εξοπλιστικών συστημάτων εκτός από τα Leopard διαθέτει γραμμή παραγωγής για μια σειρά οπλικών συστημάτων μεταξύ των οποίων τεθωρακισμένα οχήματα μάχης και μεταφοράς προσωπικού είτε ερπυστριοφόρα είτε τροχοφόρα. Με δεδομένο το ενδιαφέρον του Στρατού για αντικατάσταση του στόλου των ΤΟΜΠ M -113 η Ελλάδα θα επιθυμούσε η επένδυση των Γερμανών στη χώρα μας πέρα από τα Leopard να αφορά και γιατί όχι τη δημιουργία γραμμής παραγωγής τέτοιων οχημάτων με ταυτόχρονη συμφωνία με τον Στρατό Ξηράς. Η Krauss Maffei Wegmann κατασκευάζει ήδη μια σειρά από τροχοφόρα οχήματα όπως το Boxer αλλά και το ερπυστριοφόρο Puma.
Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail