Τανκς - Το πιο πολύτιμο πολεμικό όπλο: Ποιες χώρες έχουν τα περισσότερα; Η θέση-έκπληξη της Ελλάδας

Στον σύγχρονο πόλεμο τα τανκς είναι απαραίτητα, παρά το γεγονός ότι πλέον έχουν θανάσιμους εχθρούς, όπως τα ελικόπτερα και τα drones.

Από: newpost.gr

Όλα ξεκίνησαν κατά τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο, ο οποίος κατέδειξε την αναγκαιότητα της ύπαρξης των βαρέων αρμάτων μάχης. Βαριά αλλά ταχύτατα τανκς μπορούσαν να κερδίσουν αστραπιαία μια μάχη.

Αυτό φάνηκε και κατά την έναρξη του πολέμου, όταν οι Γερμανοί του Τρίτου Ράιχ, με τα άρματα του Χάιντς Γκουντέριαν εφάρμοσαν τον «αστραπιαίο πόλεμο» και αιφνιδίασαν τους συμμάχους καταλαμβάνοντας σε ελάχιστο χρόνο την Πολωνία, τις Κάτω χώρες και τη Γαλλία.

Αυτό φάνηκε και κατά το τέλος του πολέμου, όταν τα Σοβιετικά τανκς κυριολεκτικά διέλυσαν στο Κουρσκ τα Γερμανικά άρματα μάχης και από κει και μετά άνοιξε ο δρόμος για την τεράστια αντεπίθεση που σταμάτησε την ηγεμονία του Χίτλερ.

Όπως λένε οι αναλυτές,  στον σύγχρονο πόλεμο τα τανκς είναι απαραίτητα για τη διεξαγωγή του. Παρά το γεγονός ότι πλέον έχουν θανάσιμους εχθρούς (όχι όπως παλιά τις νάρκες και τα μπαζούκας) αλλά τα ελικόπτερα, και τα drone.

Τα τανκς στις χώρες της ΕΕ

Από όλες τις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, η Ελλάδα έχει τα περισσότερα εν ενεργεία άρματα μάχης σύμφωνα με τα στοιχεία του globalfirepower.com. Συνολικά 1.243, μετά ακολουθεί η Πολωνία με 863, η Βουλγαρία με 410, η Γαλλία με 406 κ.α Γερμανία, Ιταλία και Βρετανία (δεν είναι μέλος της Ε.Ε πλέον) έχουν από 200 μέχρι 250 τανκς η κάθε μια.

Τα τανκς σε όλο τον πλανήτη

Η υπερδύναμη στα τανκς σε όλον τον κόσμος είναι η Ρωσία με 12.420. Ακολουθούν οι ΗΠΑ με 6.612, η Βόρεια Κορέα με 5.895, η Κίνα με 5.250, η Ινδία με 4.614. Στην 9η θέση είναι η Τουρκία με 3.022 και στην 18η η Ελλάδα με 1.243

Τα στοιχεία αφορούν μόνο σε άρματα μάχης (ΜΒΤ). Σε αυτά δεν υπολογίζονται τεθωρακισμένα οχήματα μεταφοράς προσωπικού, (ΤΟΜΠ) και τεθωρακισμενα οχήματα μάχης (ΤΟΜΑ).

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail