Οι κίνδυνοι για την ελληνική οικονομία από τον πόλεμο της Ρωσίας στην Ουκρανία

Ποιες είναι οι σχέσεις στον τομέα των εισαγωγών και των εξαγωγών – Ποιες εταιρίες μπορεί να πληγούν και πώς μπορεί να πάρουν «φωτιά» οι τιμές στα καύσιμα και στα περισσότερα καταναλωτικά αγαθά

Από: antinews.gr

Ένα ακόμη πολύ ισχυρό, έως καίριο, χτύπημα μπορεί να επιφέρει ο κρίσιμος τομέας των εξαγωγών και των εισαγωγών στην -έτσι και αλλιώς βυθισμένη στα αυξανόμενα ξανά χρέη- ελληνική οικονομία (με την απώλεια των τελευταίων «ασημικών» της δημόσιας περιουσίας, π.χ. ΛΑΡΚΟ, να την κάνει ακόμη... πιο απέριττη).

Δεδομένου του εκρηκτικού εμπορικού ισοζυγίου (24,3 δισ. ευρώ το '21, αυξημένο κατά 33,4% σε σχέση με το '20) ανάλογα με τις εξελίξεις στην Ουκρανία, ο τομέας αυτός μπορεί να συντελέσει με τη σειρά του σε μια βίαιη επαναφορά της χώρας σε περιόδους ανάλογες με τα πρώτα χρόνια των μνημονίων.

Ο κίνδυνος για την Ελλάδα δεν προέρχεται τόσο από τα ποσά που διακινούνται ανάμεσα στη χώρα μας και τη Ρωσία ή την Ουκρανία. Οι εξαγωγές προς τη Ρωσία κυμαίνονται τα τελευταία χρόνια από 160 έως και 200 εκατ. ευρώ τον χρόνο, ενώ οι εισαγωγές στο 1,6 δισ. ευρώ. Οι εξαγωγές προς την Ουκρανία κυμαίνονται στα 180 εκατ. ευρώ και οι εισαγωγές στα 200 εκατ. ευρώ.

Αν και τα οικονομικά μεγέθη δεν «τρομάζουν», είναι κρίσιμα δύο στοιχεία:

α) Το γεγονός ότι από το σύνολο των εισαγωγών από τη Ρωσία, ένα μεγάλο ποσοστό είναι πετρελαιοειδή και φυσικό αέριο

β) οι εξαγωγές προς τη Ρωσία αποφέρουν ένα σημαντικό τμήμα του τζίρου επιχειρήσεων του πρωτογενούς και δευτερογενούς τομέα της ελληνικής οικονομίας.

Οι ελληνικές εξαγωγές προς τη Ρωσία μπορεί να μην κινούνται σε εξωπραγματικά πλαίσια αλλά αφορούν προϊόντα όπως: καπνά ακατέργαστα, σωλήνες και θραύσματα από χαλκό, ηλεκτρικές συσκευές για ενσύρματη τηλεφωνία ή ενσύρματη τηλεγραφία, χρώματα και βερνίκια, τσιμέντα, κονιάματα, σκυροδέματα, λαχανικά παρασκευασμένα, γλυκά κουταλιού, μαρμελάδες και ελαιόλαδο.

Δεδομένου ότι για μεγάλο, άγνωστο πόσο, χρονικό διάστημα οι εξαγωγές προς τη Ρωσία θα περάσουν «περίοδο παγετώνων», οι επιπτώσεις θα είναι άμεσες σε μια σειρά επιχειρήσεων αυτών των κλάδων.

Ακόμη πιο κρίσιμο, όμως, είναι το γεγονός ότι από το σύνολο των εισαγωγών από τη Ρωσία, ένα μεγάλο ποσοστό είναι πετρελαιοειδή και φυσικό αέριο. Εάν η Μόσχα αποφασίσει να «τιμωρήσει» την Ευρώπη, τότε η Ελλάδα κινδυνεύει να είναι μια από τις χώρες που θα νιώσουν εντονότερα τις επιπτώσεις.

Οι συνέπειες θα είναι άμεσα, ιδιαίτερα εμφανείς στην ελληνική οικονομία και στις τσέπες των «μεσοαστών των 1.000 ευρώ» και των ακόμη πιο αδύναμων εισοδηματικά.

Το ενεργειακό χτύπημα, δεδομένου ότι η Ελλάδα με τη Ρωσία έχει αρκετά σημαντική σχέση σε επίπεδο εισαγωγών, μπορεί να βάλει μια ακόμη μεγάλη «φωτιά» στις μεταφορές και κατ' επέκταση στα περισσότερα καταναλωτικά είδη, με αρκετά ακόμη και από τα πιο στοιχειώδη να είναι πλέον απλησίαστα για ένα σημαντικό τμήμα της κοινωνίας.

Εξάλλου, ήδη εδώ και πολλούς μήνες, ακόμα και πριν τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, τόσο διεθνώς όσο και στην Ελλάδα, η κερδοσκοπία έχει λάβει ανεξέλεγκτες διαστάσεις. Στην περίπτωση της χώρας μας, μάλιστα, με την κυβέρνηση σε ρόλο παρατηρητή.

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail