Τι ζητούν οι εταιρείες για να επανεκκινήσει η αγορά υδρογονανθράκων

Έτοιμες να επανακάμψουν ξεπαγώνοντας τα ερευνητικά τους προγράμματα σε Κρήτη και Ιόνιο εμφανίζονται οι εταιρείες στις οποίες έχουν παραχωρηθεί τα δικαιώματα εκμετάλλευσης στις εν λόγω περιοχές. 

Από: capital.gr / Του Χάρη Φλουδόπουλου

Οι εταιρείες αυτές είχαν ως γνωστόν προχωρήσει σε αναστολή των δραστηριοτήτων έρευνας, καθώς το κλίμα στην εγχώρια αγορά υδρογονανθράκων είχε επιβαρυνθεί το τελευταίο διάστημα.

Ωστόσο η προ ημερών αναφορά του πρωθυπουργού περί "αξιοποίησης των εθνικών κοιτασμάτων φυσικού αερίου με οικονομικό ενδιαφέρον", σηματοδότησε την αλλαγή στάσης της κυβέρνησης απέναντι στην αξιοποίηση των εγχώριων υδρογονανθράκων.

Στην πραγματικότητα, όπως αναφέρουν πηγές των εταιρειών που συμμετέχουν στις έρευνες, η αγορά αναμένει από την κυβέρνηση να επανεξετάσει έμπρακτα τη θέση που κατά καιρούς έχει διατυπωθεί ότι δεν υπάρχει ενδιαφέρον για ανάπτυξη των εγχώριων κοιτασμάτων υδρογονανθράκων.

Μάλιστα, κυβερνητικές πηγές φέρεται να έχουν μεταφέρει στις εταιρείες που εμπλέκονται στις έρευνες ότι η αγορά πλέον αντιμετωπίζεται "σε νέο πιο θετικό πλαίσιο", όπως διαμορφώνεται από τις γενικότερες εξελίξεις της ενεργειακής κρίσης αλλά και των νέων γεωπολιτικών ισορροπιών στο κομμάτι της ενέργειας.

"Διαισθανόμαστε ότι η θέση της κυβέρνησης έχει επανεξεταστεί, αλλά περιμένουμε απτές κινήσεις" αναφέρουν οι ίδιες πηγές, που σημειώνουν ότι μέχρι πρόσφατα η υπόθεση υδρογονάνθρακες είχε αφεθεί στη μοίρα της "να αργοπεθαίνει" εν μέσω καθυστερήσεων, γραφειοκρατίας και άλλων εμποδίων.

Στο πλαίσιο αυτό από την πλευρά των εταιρειών το μήνυμα που εκπέμπεται είναι ότι παρά τις καθυστερήσεις και τα "μπρος – πίσω" εάν υπάρξει η κατάλληλη ανταπόκριση από πλευράς ελληνικού κράτους οι έρευνες μπορούν να επανεκκινήσουν.

Και αυτό παρά το γεγονός ότι η ελληνική αγορά είναι επί της ουσίας ανεξερεύνητη και τα ερευνητικά δεδομένα ιδίως για τις περιοχές υψηλού ενδιαφέροντος όπως η Κρήτη είναι εξαιρετικά περιορισμένα.

Σε κάθε περίπτωση η γεωπολιτική στροφή της Ευρώπης και η απόφαση για απεξάρτηση από το ρωσικό φυσικό αέριο, σε συνδυασμό με τις υψηλές τιμές της ενέργειας, δίνουν πρόσθετη ώθηση στις όποιες ελπίδες υπάρχουν για επανεκκίνηση της ελληνικής αγοράς υδρογονανθράκων.

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail