Μπορεί να εξαντλήσει την τετραετία η κυβέρνηση; (Σενάρια ανασχηματισμού μετά την απομάκρυνση των εκλογών το Μάιο)

Καθώς η κυβέρνηση έχει περιέλθει σε φάση προϊούσας αποσύνθεσης το ερώτημα πλέον δεν είναι εάν ο Κυριάκος Μητσοτάκης θέλει να εξαντλήσει την τετραετία, αλλά αν η ραγδαία αποδομούμενη κυβέρνηση μπορεί να φτάσει μέχρι το τέλος.

Από: antinews.gr / Του Οδυσσέα Αρβανίτη

Είναι σαφές ότι η κυβέρνηση έχει χάσει τον έλεγχο στα μείζονα θέματα της ακρίβειας και της οικονομίας με την κοινωνία πλέον να της γυρίζει την πλάτη. Οι διαρροές από την περασμένη Πέμπτη ότι ο πρωθυπουργός θα έχει τη Δευτέρα σύσκεψη με τον υπουργό Γεωργίας για να αντιμετωπίσει το ενδεχόμενο επισιτιστικής κρίσης και τις ελλείψεις στην αγορά βασικών προϊόντων, είναι ενδεικτικές της αμηχανίας στην οποία έχει περιέλθει. Μία ακόμη επικοινωνιακής στόχευσης κίνηση στην οποία από κοινού με τον υπουργό του θα καταμετρήσουν τι υπάρχει στις αποθήκες και θα διαβεβαιώσουν ότι δε θα υπάρξουν ελλείψεις. Όπως και με την ενέργεια όμως, η κυβέρνηση ούτε θέλει ούτε μπορεί να αντιμετωπίσει την αισχροκέρδεια και να συγκρατήσει τις τιμές.

Άδειασε τους δικούς του για τον εκλογικό νόμο

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης, στην τελευταία συζήτηση στη Βουλή, δεν περιορίστηκε να πει ότι οι εκλογές θα γίνουν στο τέλος της τετραετίας αλλά επιτέθηκε στον Αλέξη Τσίπρα λέγοντας ότι είναι ανευθυνότητα να ζητά εκλογές εν μέσω διεθνούς κρίσης. Συμπληρωματικά έθεσε το ζήτημα ότι η χώρα δε μπορεί να μείνει με υπηρεσιακή κυβέρνηση -ανάμεσα στην πρώτη εκλογή με απλή αναλογική και στη δεύτερη. Βέβαια αυτό προϋποθέτει ότι η ΝΔ θα είναι πρώτο κόμμα, κάτι που δεν είναι καθόλου βέβαιο και επιπλέον ότι τα κόμματα της αντιπολίτευσης δε θα μπορέσουν να σχηματίσουν κυβέρνηση. Ωστόσο ούτε αυτό ισχύει καθώς ο Αλέξης Τσίπρας μιλά για σχηματισμό κυβέρνησης από την πρώτη Κυριακή, όπως και ο Νίκος Ανδρουλάκης. Παρά τις αντιθέσεις και τις δυσκολίες τα δύο κόμματα της αντιπολίτευσης έχουν αρχίσει και συνομιλούν. Παράλληλα ο Κυριάκος Μητσοτάκης διαβεβαίωσε ότι οι επόμενες εκλογές θα γίνουν με τον ισχύοντα εκλογικό νόμο και οι μεθεπόμενες με αυτόν που έχει ψηφίσει η κυβέρνηση από τον Ιανουάριο του 2020. Διέψευσε έτσι δύο συστημικές εφημερίδες -που φυσικά παίρνουν πληροφορίες από το Μέγαρο Μαξίμου- και πρόβαλαν σενάρια νέου εκλογικού νόμου. Κάπως έτσι κάηκε το σενάριο των εκλογών του Μαΐου και παράλληλα η αλλαγή του εκλογικού νόμου.

Το μόνο που έχει μείνει είναι οι εκλογές τον Σεπτέμβριο που προκύπτουν σαν αναγκαστική επιλογή μίας κυβέρνησης που βρίσκεται σε ελεύθερη πτώση όπως δείχνουν οι δημοσκοπήσεις. Ακόμη και φιλικοί στο Μαξίμου δημοσκόποι δεν κρύβουν πλέον ότι τα ποιοτικά στοιχεία δείχνουν μία κυβέρνηση στα πρόθυρα κατάρρευσης. Η κυβέρνηση συγκεντρώνει αρνητικές γνώμες σε όλα τα κρίσιμα θέματα από την αντιμετώπιση της πανδημίας μέχρι την οικονομία και την ανεργία. Οι αρνητικές γνώμες απογειώνονται όσον αφορά την αντιμετώπιση της ακρίβειας και τη συνολική ικανοποίηση από το κυβερνητικό έργο. Οι μετρήσεις δείχνουν ακόμη προβάδισμα της ΝΔ έναντι του ΣΥΡΙΖΑ -που οφείλεται στην αδυναμία της αντιπολίτευσης-, αλλά και αυτό είναι θέμα λίγου χρόνου να περιοριστεί σε ελάχιστο ποσοστό.

Το σημαντικότερο όμως είναι ότι η κυβέρνηση έχει σηκώσει τα χέρια όσον αφορά την αντιμετώπιση της ακρίβειας και της ενεργειακής κρίσης, που όπως προβλέπουν οικονομικοί αναλυτές, τείνει να βυθίσει τη χώρα σε φάση στασιμοπληθωρισμού. Για τη μεν ακρίβεια η κυβέρνηση έδειξε τα όριά της με τα “ψίχουλα” που ανακοίνωσε. Παράλληλα το Συμβούλιο Κορυφής της ΕΕ γκρέμισε τις ελπίδες για κοινή και αποτελεσματική ευρωπαϊκή αντιμετώπιση της ενεργειακής κρίσης. Κατόπιν τούτου η κυβέρνηση δε διαθέτει εργαλεία για να περιορίσει την ακρίβεια και να προστατεύσει τον πληθυσμό και την ελληνική οικονομία.

Το ερώτημα των εκλογών και ο ανασχηματισμός

Θεωρητικά μία κυβέρνηση κάνει εκλογές όταν μπορεί να τις κερδίσει ή έστω να διατηρήσει την κυρίαρχη θέση για να καθορίσει τις εξελίξεις της επόμενης ημέρας. Στο τοπίο που διαμορφώνεται ο Κυριάκος Μητσοτάκης πιέζεται να καταφύγει σε εκλογές πριν την πλήρη κατάρρευση της ΝΔ. Κανείς δε θέλει να προβλέψει τι θα γίνεται τον επόμενο χειμώνα όταν νοικοκυριά και επιχειρήσεις θα έχουν εξαντλήσει τις όποιες αποταμιεύσεις διαθέτουν -όπως ανέφερε με τον γνωστό κυνισμό του ο Γιάννης Στουρνάρας. Παράλληλα τα σενάρια για την επόμενη ημέρα στο ενδεχόμενο κυβερνήσεων συνεργασίας δε συμπεριλαμβάνουν τον Κυριάκο Μητσοτάκη. Όχι μόνο ο Αλέξης Τσίπρας αλλά και ο Νίκος Ανδρουλάκης ξεκαθαρίζει ότι κυβερνητικό σχήμα με τον Κυριάκο Μητσοτάκη δεν υπάρχει. Το ερώτημα είναι πότε θα του δείξουν τον δρόμο της εξόδου δίνοντάς του τις εγγυήσεις που επιθυμεί για να αποχωρήσει.

Ο τελευταίος πολιτικός αντιπερισπασμός που έχει απομείνει στον Κυριάκο Μητσοτάκη είναι ένας ανασχηματισμός για τη διαμόρφωση του κυβερνητικού σχήματος με το οποίο θα πάει σε εκλογές. Δε θα ανατρέψει την εικόνα αλλά θα δημιουργήσει προσωρινά την εντύπωση ότι ελέγχει τις εξελίξεις στο κυβερνητικό στρατόπεδο. Γι’ αυτό και πυκνώνουν στα δημοσιογραφικά και πολιτικά γραφεία τα σχετικά σενάρια. Μόνο που στο γενικότερο κλίμα και αυτή η κίνηση περιορισμένο αποτέλεσμα θα έχει για μερικές ημέρες.
Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail