Ανατολική Μεσόγειος - Αμερικανοί και Σύμμαχοι απέναντι στα Ρωσικά καταδρομικά

Σε απόσταση «αναπνοής» από την Αμερικανική αρμάδα πλέει συνεχώς Ρωσικό πολεμικό πλοίο το οποίο εδώ και πολλές ημέρες έχει μετατραπεί σε «σκια» του USS Harry S. Truman όσο πλέει στην Ανατολική Μεσόγειο.

Από: newpost.gr - του Κώστα Σαρικά

Πρωτόγνωρη και ενδεικτική της «ψυχροπολεμικής» κατάστασης που έχει διαμορφωθεί έπειτα από την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία είναι τα τελευταία 24ωρα η εικόνα που επικρατεί στην Ανατολική Μεσόγειο και κυρίως στο «κλειστό» Αιγαίο. Πληροφορίες του Newpost αναφέρουν ότι τουλάχιστον 40 μεγάλες Μονάδες επιφανείας μεταξύ των οποίων το Αμερικανικό αεροπλανοφόρο USS Harry J. Truman, το Γαλλικό Charles De Gaulle πανίσχυρα αντιτορπιλικά, φρεγάτες και καταδρομικά τόσο των Συμμάχων όσο και του Ρωσικού πολεμικού ναυτικού έχουν αναπτυχθεί στη θαλάσσια περιοχή από τη Σικελία και την Κύπρο έως την είσοδο των Δαρδανελλίων στο Βόρειο Αιγαίο. Ενώ θεωρείται δεδομένο ότι και κάτω από την επιφάνεια της θάλασσας βρίσκονται ακόμα και πυρηνικά υποβρύχια των ΗΠΑ, Γαλλίας αλλά και Ρωσίας.

Από τα ξημερώματα της περασμένης Πέμπτης όταν οι Ρώσοι μπήκαν στην Ουκρανία όλα τα πολεμικά πλοία Συμμάχων και Ρώσων συγκλίνουν όλο και πιο κοντά στο Αιγαίο ώστε να βρίσκονται σε απόσταση «βολής» από την Ουκρανία. Η απόσταση άλλωστε που χωρίζει το Κιέβο από το Βόρειο Αιγαίο είναι μικρότερη των 2000 χλμ δηλαδή είναι εντός της εμβέλειας των Αμερικανικών πυραύλων Cruise Τomahawk και των αντίστοιχων Ρωσικών Kalibr.

Στην «καρδιά» του Αιγαίου πλέει τις τελευταίες ώρες το πανίσχυρο Αμερικανικό αεροπλανοφόρο USS Harry S. Truman το οποίο μάλιστα τις τελευταίες ώρες σύμφωνα με πληροφορίες έχει κινηθεί Βόρεια μαζί με τον στολίσκο που το συνοδεύει το οποίο αποτελείται από καταδρομικά, αντιτορπιλικά αλλά και πλοία υποστήριξης. Το πανίσχυρο αεροπλανοφόρο μήκους 333 μέτρων μεταφέρει πάνω του μαχητικά F-18 αλλά και F-35, αεροσκάφη ναυτικής υποστήριξης, ιπτάμενα ραντάρ αλλά και μεγάλο αριθμό ελικοπτέρων. Τα Αμερικανικά F-18 μάλιστα πέταξαν σήμερα πάνω από το Βόρειο Αιγαίο και έφτασαν έως τη Σαμοθράκη ενώ από το Truman απονηώθηκαν τόσο αεροσκάφη αναγνώρισης και έγκαιρης προειδοποίησης (Airborne Early Warning) Ε-2 Hawkeye όσο και ανθυποβρυχιακά ελικόπτερα MH-60R.

Σε απόσταση «αναπνοής» από την Αμερικανική αρμάδα πλέει συνεχώς Ρωσικό πολεμικό πλοίο το οποίο εδώ και πολλές ημέρες έχει μετατραπεί σε «σκια» του USS Harry S. Truman όσο πλέει στην Ανατολική Μεσόγειο.

Την ίδια ώρα με εντολή του Γάλλου προέδρου Εμανουέλ Μακρόν το Γαλλικό αεροπλανοφόρο Charles De Gaulle το οποίο τις τελευταίες εβδομάδες πλέει στην Ανατολική Μεσόγειο κατευθύνεται πλέον και αυτό προς το Αιγαίο Πέλαγος μαζί με τα συνοδευτικά του πλοία. Μεταφέρει τα πανίσχυρα Rafale τα οποία μεταξύ άλλων διαθέτουν στο οπλοστάσιό τους  Στρατηγικούς πυραύλους Scalp.

Σύμφωνα με τη Γαλλίδα υπουργό ‘Αμυνας Φλοράνς Παρλί το Charles De Gaulle έχει εντολή να βρεθεί πιο κοντά στη Ρουμανία όπου τα μαχητικά του θα εκτελέσουν αποστολές αναγνώρισης, επιτήρησης συλλογής πληροφοριών αλλά και αποτροπής. Με το Γαλλικό υπουργείο Άμυνας να ανακοινώνει ότι οι Γαλλικές Ένοπλες Δυνάμεις παρακολουθούν τη σύγκρουση στην Ουκρανία και είναι προετοιμασμένες για κάθε ενδεχόμενο.

Στο Βόρειο Αιγαίο μια «ανάσα» από τα Στενά των Δαρδανελίων και σε πολύ κοντινή απόσταση μεταξύ τους παραμένουν το Αμερικανικό αντιτορπιλικό USS Bainbridge και η Ρωσική φρεγάτα Kasatonov. Και τα δύο πλοία διαθέτουν πυραύλους CruiseΤοmahawk και Κalibr αντίστοιχα με εμβέλεια που ξεπερνά τα 2000 χλμ. Έχουν δηλαδή δυνατότητα να πλήξουν με ακρίβεια στόχους στην Ουκρανία αλλά και ακόμα πιο μακριά.

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail