Ποιοι και γιατί «ψήνουν» καλοκαιριάτικες κάλπες;

Πληθαίνουν οι εισηγήσεις κορυφαίων στελεχών της κυβέρνησης, υπουργών και βουλευτών προς τον Κυριάκο Μητσοτάκη, για να πάει σε εκλογές το συντομότερο δυνατόν και να αφήσει πίσω την απόφαση για εξάντληση της τετραετίας.

Από: antinews.gr / Του Αριστερού Ψάλτη

Οι καταστάσεις αλλάζουν μέρα με τη μέρα και κανείς δεν περίμενε ότι θα γινόταν ένας πόλεμος στην Ουκρανία που θα είχε παγκόσμιο οικονομικό αντίκτυπο.

Παρά το γεγονός ότι ο πρωθυπουργός επιμένει ότι δε θα παίξει με τον χρόνο των εκλογών και αυτές θα γίνουν το 2023 (πιθανότατα την άνοιξη), στις τάξεις του κόμματος και της κυβέρνησης υπάρχουν διαφορετικές απόψεις.

Αυτοί που μιλούν για εκλογές το ταχύτερο, προσδιορίζουν και την ημερομηνία τους, λέγοντας ότι ο Ιούνιος θα ήταν ιδανικός.

Που στηρίζουν αυτή τη θέση; Στο γεγονός ότι ο πόλεμος στην Ουκρανία έχει ανατρέψει όλους τους σχεδιασμούς για την οικονομία σε παγκόσμιο αλλά ιδιαίτερα σε πανευρωπαϊκό επίπεδο.

Κανείς δε γνωρίζει που μπορεί να φτάσει η ενεργειακή και η διατροφική κρίση που έπεται του πολέμου. Και όταν τα νοικοκυριά αισθανθούν πραγματικά το βάρος στις τσέπες τους τότε είναι σίγουρο ότι θα στραφούν προς την κυβέρνηση.

Οι θιασώτες των πρόωρων εκλογών βλέπουν επίσης ότι στις δημοσκοπήσεις η κυβέρνηση κερδίζει μονάδες ακριβώς γιατί σε περιόδους κρίσεων η κοινωνία συντηρητικοποιείται και συσπειρώνεται στην κυβέρνησή της.

Άλλωστε η αξιωματική αντιπολίτευση είναι ανύπαρκτη, οπότε μόνος του θα πέσει – αν πέσει ο Κυριάκος. Θα βάλει αυτογκόλ δηλαδή χωρίς αντίπαλο…

Εν πάση περιπτώσει, οι φωνές πληθαίνουν για εκλογές προτού αρχίσουν οι άγριες καταστάσεις στην ελληνική κοινωνία λόγω της κρίσης.

Πολλοί κατηγορούν την κυβέρνηση ότι δεν έκανε τίποτε αν κι έβλεπε την ενεργειακή κρίση να έρχεται, πριν από τον πόλεμο. Οι προτάσεις Μητσοτάκη και οι επιστολές στις Βρυξέλλες έπρεπε να έχουν υλοποιηθεί πολύ καιρό πριν.

Ακόμη και η μείωση του ειδικού φόρου κατανάλωσης έπρεπε να έχει γίνει εδώ και καιρό, όμως, η κυβέρνηση επέλεξε να έχει υψηλά φορολογικά έσοδα και να εμφανίζει μια ακμάζουσα οικονομία.

Ανάλογα έπρεπε να έχουν κινηθεί και ως προς το πλαφόν στα κέρδη των εταιρειών ενέργειας και κυρίως της ΔΕΗ. Για να μη μιλήσει κανείς για τις λιγνιτικές μονάδες που έκλεισαν και η χώρα έγινε πιο εξαρτημένη από το ρωσικό αέριο.

Η ενεργοποίηση του Μητσοτάκη είναι κατόπιν εορτής, όμως, αυτή την ώρα και για το επόμενο χρονικό διάστημα θα υπάρχει μια ανοχή λόγω των εξελίξεων κι επειδή τα πράγματα μπορεί να γίνουν ακόμη χειρότερα.

Κάποιοι, λοιπόν, εκτιμούν ότι είναι ιδανικός χρόνος και αιφνιδιάζει και τα άλλα κόμματα, αυτή η περίοδος για εκλογές. Με το αφήγημα της «ανασυγκρότησης της χώρας» και της αντιμετώπισης των επιπτώσεων από τον πόλεμο, μπορεί ο Μητσοτάκης να επικαλεστεί λόγους εθνικής σημασίας για να στήσει κάλπες.

Επίσης, δεν πρέπει να περνά απαρατήρητο το γεγονός ότι στο υπουργικό συμβούλιο ο πρωθυπουργός άφησε να εκφραστεί η ανησυχία για του για την πανδημία, κυρίως για τον Σεπτέμβριο.

Είπε δε ότι θα εκπονηθεί ειδικό σχέδιο για το ερχόμενο φθινόπωρο προκειμένου να αντιμετωπιστεί μια πιθανή έξαρση.

Αν λοιπόν εκτιμούν οι επιδημιολόγοι ότι έρχεται ένα ακόμη δύσκολο φθινόπωρο με κορονοϊό, θα ήταν καλύτερο για την κυβέρνηση να κάνει εκλογές πριν από το καλοκαίρι και σίγουρα όχι μέσα στο φθινόπωρο.

Άλλωστε, ο Ιούνιος θα ήταν ιδανικός επειδή μπορεί να προλάβουν ένα νέο δράμα με πυρκαγιές μέσα στο καλοκαίρι.

Οι θιασώτες των εκλογών από τις αρχές του 2023 και μετά λένε ότι δε μπορεί να πάει μια κυβέρνηση σε κάλπες που ξέρει ότι δε θα τις κερδίσει από την πρώτη και θα χρειαστεί και δεύτερος γύρος, με τους πολίτες στα κάγκελα.

Μέχρι τον Ιούνιο ίσως να μη μοιραστούν λεφτά από το Ταμείο Ανάκαμψης ενώ η αβεβαιότητα για τον πόλεμο στην Ουκρανία δε μπορεί να δώσει σίγουρες προβλέψεις για το πόσο οργισμένος θα είναι ο κόσμος με την ακρίβεια.

Πώς να πας σε κάλπες με άδειες τσέπες και με τη βενζίνη, το ψωμί και άλλα προϊόντα να είναι απλησίαστα για χιλιάδες νοικοκυριά;

Ένας άλλος λόγος που δε θα έστηνε κάλπες τον Ιούνιο είναι ότι δε θα προλάβαινε την τουριστική σεζόν και ένα εισόδημα που μπορεί να φτάσει και τα 15 δις ευρώ από εισπράξεις, έστω και χωρίς τους Ρώσους ή τους Ουκρανούς τουρίστες.

Σε κάθε περίπτωση, στη Βουλή και σε συζητήσεις που γίνονται υπάρχουν οι σκέψεις για τις εκλογές και ήδη έχουν φουντώσει τα σενάρια για αλλαγές στο κυβερνητικό σχήμα άμεσα ή και για υποψηφιότητες για τις κάλπες.

Για παράδειγμα, μαθαίνουμε ότι ολοκληρώνονται οι λεπτομέρειες για την τοποθέτηση του Κ. Πιερρακάκη ως «νούμερο 2», ουσιαστικά της κυβέρνησης.

Φήμες λένε ότι θα μπορούσε να δημιουργηθεί ένα υπερυπουργείο Εσωτερικών και Ψηφιακής Διακυβέρνησης που θα έχει στόχο να προωθήσει το κυβερνητικό έργο, να προετοιμάσει τις εκλογές και να «πουλήσει» και το έργο Πιερρακάκη με τις ψηφιακές εφαρμογές. Στο υπουργείο αυτό ως αναπληρωτής θα μπορούσε να πάει ο Θ. Λιβάνιος.

Ακούγεται επίσης ότι «τελειώνει» ο Γεραπετρίτης ο οποίος μπορεί να μην είναι σε κανένα ψηφοδέλτιο ενώ ο Πιερρακάκης κλειδώνει στο Επικρατείας.

Μια μετακίνηση με ενδιαφέρον είναι αυτή της Δόμνας Μιχαηλίδου η οποία ενώ έκανε δουλειά στη Β’ Πειραιά πλέον θα κατέβει στην Α’ Αθήνας μαζί με τα «θηρία», δηλαδή Κικίλια, Κεφαλογιάννη, Νικήτα Κακλαμάνη, Συρίγο, Πλεύρη κ.λπ.

- - - - -

Ακούστε το τελευταίο μας ηχητικό - Τελικά τι ακριβώς θέλουμε από τη Ρωσία; Ξέρουμε; 


Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail