Το αριστοτεχνικό σχέδιο Κυριάκου για την αποδόμηση του θεσμού της Προεδρίας

Μέρος του σχεδίου του επιτελικού κράτους

Η απαξιωτική αναφορά του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη στην χθεσινή του συνέντευξη με το Νίκο Χατζηνικολάου για τον θεσμό του συμβουλίου πολιτικών αρχηγών, ισοδυναμεί με την πλήρη απαξίωση του θεσμού της προεδρίας της δημοκρατίας.

Από: newsbreak.gr - ΚΥΡΙΟΣ ΜΑΞΙΜΟΣ

Ειδικά από την στιγμή που ο Κυριάκος Μητσοτάκης ως αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, είχε ζητήσει ο ίδιος την σύγκληση του συμβουλίου υπό τον τότε πρόεδρο της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλο, συγκεκριμένα για τα ελληνοτουρκικά.

Αυτός ο κορυφαίος θεσμός της δημοκρατικής συνεννόησης που συγκαλείται για την συζήτηση σοβαρών θεμάτων, ειδικά σε περιόδους κρίσης, έχει μάλιστα αποδείξει ότι είναι αποτελεσματικός και εθνικά ωφέλιμός καθώς προάγει την συνεννόηση και την σύγκλιση απόψεων σε εθνικά θέματα ειδικά σε περιόδους κρίσης. Όπως είχε γίνει για το θέμα των Σκοπίων και την ενδιάμεση συμφωνία, όπως έγινε το 2015 για την παραμονή της χώρας στην ευρωζώνη κλπ.

Φαίνεται όμως ότι στα πλαίσια του περιβόητου επιτελικού κράτους, ο θεσμός του προέδρου της Δημοκρατίας αποτελούσε ένα θεσμικό αντίβαρο που ερχόταν σε σύγκρουση με τους σχεδιασμούς του Γιώργου Γεραπετρίτη, του ανθρώπου που ανέλαβε την ειδοποίηση του εγχειρήματος.

Έτσι ακριβώς εξηγείται και η επιλογή της Κατερίνας Σακελλαροπούλου, η οποία τότε είχε προκαλέσει μεγάλη συζήτηση, ειδικά στους κύκλους που την γνώριζαν καλά. Ουδείς μπορούσε να κατανοήσει πως ο πρωθυπουργός επέλεξε μία απλή απόφοιτο της νομικής, χωρίς καμία άλλη περγαμηνή, παρά μόνο κάποιες περίεργες εισηγήσεις και αποφάσεις ως μέλος του Συμβουλίου της Επικρατείας. Με αποτέλεσμα μάλιστα να δημιουργηθούν και θεωρίες συνωμοσίας, περί σχέσεων διαπλοκής και λοιπά.

Η χθεσινή ευθεία απαξίωση του θεσμού της προεδρίας με την δήλωση του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, έδωσε εντέλει την εξήγηση. Ο Γιώργος Γεραπετρίτης επέλεξε το κατάλληλο άτομο, το οποίο θα λειτουργούσε ως «αντίλαλος» του πρωθυπουργού σε όλα τα κρίσιμα θέματα, χωρίς να έχει το θεσμικό ανάστημα ώστε να του δημιουργήσει προσκόμματα. Έτσι, το επιτελικό κράτος θα μπορούσε να λειτουργήσει υπό την αρχή του ενός ανδρός. Του Κυριάκου Μητσοτάκη.

Η «εκκωφαντική αφωνία» της προέδρου στην χθεσινή αναφορά του πρωθυπουργού, είναι η απόδειξη.

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail