Η Ρωσία απειλεί ανοιχτά τη Βοσνία εάν σχεδιάζει να ενταχθεί στο ΝΑΤΟ

Καθώς μαίνεται ο πόλεμος Ρωσίας-Ουκρανίας, η Βοσνία - Ερζεγοβίνη, η οποία  εκδήλωσε την επιθυμία της να ενταχθεί στο ΝΑΤΟ, δέχθηκε απειλή από τη Ρωσία.

Από: echedoros-a.gr

Ο Ρώσος πρεσβευτής στο Σεράγεβο, Ιγκόρ Καλαμπούχοφ, δήλωσε ότι η Μόσχα έχει το δικαίωμα να αντιδράσει στο σχέδιο της Βοσνίας να γίνει μέλος του ΝΑΤΟ, σύμφωνα με τα δικά της συμφέροντα. «Δείξαμε ποιες είναι οι προσδοκίες μας στο παράδειγμα της Ουκρανίας», είπε ο Καλαμπούχοφ.

Σύμφωνα με τον Ρώσο Πρέσβη στο Σεράγεβο «η Βοσνία έχει το δικαίωμα να αποφασίσει εάν θα ενταχθεί στο ΝΑΤΟ, αλλά η Μόσχα έχει το δικαίωμα να αντιδράσει σε αυτή την απόφαση σύμφωνα με τα δικά της συμφέροντα», δήλωσε χαρακτηριστικά στο βοσνιακό τηλεοπτικό κανάλι «Federalna».

Πρόσθεσε ότι η Ρωσία θα ενεργήσει ανάλογα: «Δείξαμε ποιες είναι οι προσδοκίες μας στο παράδειγμα της Ουκρανίας». 

 Ο Πρέσβης Καλαμπούχοφ, ισχυρίστηκε ότι η Ρωσία προετοιμάζεται για ένα σχέδιο της Ευρώπης λέγοντας χαρακτηριστικά ότι είναι ο «μεγαλύτερος κίνδυνος».

Αντίδραση της Βοσνίας


Ο Βόσνιος, μέλος του Προεδρικού Συμβουλίου της Βοσνίας-Ερζεγοβίνης, Σεφίκ Τζαφέροβιτς, αξιολόγησε το παράδειγμα της Ουκρανίας  που έθεσε ο Καλαμπούχοφ λέγοντας ότι η παρέμβαση του Ρώσου πρέσβη είναι «επίθεση στην εδαφική ακεραιότητα της Βοσνίας-Ερζεγοβίνης». 

Ο Τζαφέροβιτς δήλωσε ότι «η Βοσνία-Ερζεγοβίνη είναι μια κυρίαρχη χώρα όπου θα λάβει τις δικές της αποφάσεις για το μέλλον της στο πλαίσιο του συντάγματος και των νόμων και θα ενεργήσει βάσει των αιτημάτων και των συμφερόντων των πολιτών της. Δεν προχωράμε σύμφωνα με τα συμφέροντα των άλλων, και η Ρωσία δεν έχει το δικαίωμα να αναλάβει την ευθύνη για το μέλλον της Βοσνίας».

«Απαράδεκτες οι δηλώσεις του Ρώσου πρέσβη»

Ο Τζαφέροβιτς ανέφερε ότι η διαδικασία αίτησης της Βοσνίας-Ερζεγοβίνης τόσο για την ευρωατλαντική διαδρομή όσο και για την ένταξη στο ΝΑΤΟ γίνεται με απόφαση των δικών της θεσμών: «Αυτό το ακολουθούμε με δημοκρατικές διαδικασίες και θεμέλια. Έτσι θα παραμείνουμε. Η Βοσνία-Ερζεγοβίνη δεν κατευθύνεται από τη Ρωσική Πρεσβεία».

 Επίσης ο Κροάτης Μέλος του Προεδρικού Συμβουλίου της Βοσνίας-Ερζεγοβίνης Ζέλικο Κόμσιτς αξιολόγησε τις δηλώσεις του Ρώσου πρέσβη Καλαμπούχοφ ως «απαράδεκτες».

 

Αντίδραση της αμερικανικής πρεσβείας


Στις δηλώσεις του Ρώσου πρέσβη αντέδρασε άμεσα η πρεσβεία των ΗΠΑ στη Βοσνία-Ερζεγοβίνη, «οι τελευταίες απειλές του Καλαμπούχοφ είναι ανεύθυνες και απαράδεκτες. Τα τρίτα μέρη δεν μπορούν να αποφασίσουν τις ρυθμίσεις μεταξύ του ΝΑΤΟ και κυρίαρχων χωρών. Θα συνεχίσουμε να υποστηρίζουμε τη Βοσνία-Ερζεγοβίνη στη λήψη των απαραίτητων μέτρων για ένταξη στο Ευρωατλαντική κοινότητα», ανέφερε.
federalna.ba

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail