Η Ινδία αγοράζει 45.000 τόνους ρωσικού ηλιέλαιου σε τιμή-ρεκόρ

Η Ινδία συνήψε συμφωνία για προμήθεια 45.000 τόνων ρωσικού ηλιέλαιου σε τιμή-ρεκόρ για τον Απρίλιο, καθώς οι τιμές του βρώσιμου λαδιού στην εγχώρια αγορά αυξήθηκαν μετά τη διακοπή των προμηθειών από την Ουκρανία, όπως δήλωσαν πέντε στελέχη του κλάδου στο Reuters.

Από: capital.gr

Το ηλιέλαιο από τη Ρωσία θα μπορούσε να βοηθήσει τον μεγαλύτερο εισαγωγέα βρώσιμου λαδιού στον κόσμο να περιορίσει τις ελλείψεις, σε μια εποχή που η διαθεσιμότητα των φυτικών ελαίων είναι περιορισμένη λόγω της απόφασης της Ινδονησίας να περιορίσει τις προμήθειες φοινικέλαιου και της χαμηλότερης σοδειάς σόγιας στη Νότια Αμερική. 

"Καθώς η φόρτωση προϊόντων σε πλοία δεν είναι δυνατή στην Ουκρανία, οι αγοραστές προσπαθούν να εξασφαλίσουν προμήθειες από τη Ρωσία", δήλωσε ο Pradeep Chowdhry, διευθύνων σύμβουλος της Gemini Edibles & Fats India Pvt. Ltd, η οποία συμφώνησε για την αγορά 12.000 τόνων ρωσικού ηλιέλαιου τον Απρίλιο.

Η τιμή του ηλιέλαιου έπιασε ρεκόρ στα 2.150 δολάρια τον τόνο, συμπεριλαμβανομένου του κόστους, της ασφάλισης και των ναύλων (CIF) για την Ινδία, από 1.630 δολάρια τον τόνο πριν από τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, όπως ανέφεραν έμποροι στο Reuters.

Το ηλιέλαιο ήταν φθηνότερο από το φοινικέλαιο FCPOc3 και το σογιέλαιο BOc1 πριν από τον πόλεμο στην Ουκρανία, αλλά καθώς οι προμήθειες από τον κορυφαίο εξαγωγέα Ουκρανία σταμάτησαν, οι αγοραστές πρέπει να πληρώσουν βαρύ ασφάλιστρο, δήλωσε ο Chowdhry. 

Η Μαύρη Θάλασσα αντιπροσωπεύει το 60% της παγκόσμιας παραγωγής ηλιέλαιου και το 76% των εξαγωγών.

Οι Ινδοί αγοραστές δεν πραγματοποιούσαν αγορές ρωσικού ηλιέλαιου για σχεδόν ένα μήνα, αλλά τώρα κάνουν παραγγελίες καθώς οι τράπεζες ανοίγουν πιστωτικές επιστολές (LC) για τις εισαγωγές, δήλωσε ένας έμπορος με έδρα το Νέο Δελχί σε μια παγκόσμια εμπορική εταιρεία.

"Οι Ινδοί αγοραστές πληρώνουν σε δολάρια. Οι ινδικές ασφαλιστικές εταιρείες παρέχουν κάλυψη στα πλοία που φέρνουν ηλιέλαιο από τη Ρωσία", δήλωσε ο έμπορος.

 

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail