Προεκλογικός συναγερμός στην αντιπολίτευση - Φόβοι για εκλογικό αιφνιδιασμό την Άνοιξη 2022 λόγω ενεργειακής κρίσης

Δεν είναι τυχαίο που ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ επικεντρώνουν την αντιπολιτευτική τους ρητορική στην αργοπορία δραστικών μέτρων από μεριάς κυβέρνησης για τις τιμές σε αέριο-ρεύμα.

Από: bankingnews.gr / Μαξιμιλιανός

Η αναφορά του Προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξη Τσίπρα ότι στο κυβερνητικό επιτελείο εξετάζουν σοβαρά την άμεση προσφυγή σε εκλογές προκειμένου να δραπετεύσει από την ζοφερή κατάσταση στην κοινωνία με την πρωτοφανή ακρίβεια και ενεργειακή κρίση, δεν είναι τυχαία.
Και πολύ περισσότερο η φράση του ότι έθεσε το κόμμα σε προεκλογικό συναγερμό…

Πανικός στους βουλευτές, ετοιμάζονται για εκλογές


Εχθές οι περισσότερες βουλευτές της συμπολίτευσης αναρωτιόντουσαν αν θα γίνουν εκλογές τον Μάιο ή τον Ιούνιο, πεπεισμένοι πλέον ότι η κατάσταση στην κοινωνία δεν πάει άλλο και οι εκλογές την άνοιξη είναι μονόδρομος.
Στις περιφέρειές τους υπήρξε ένα χάος δυσαρέσκειας για τις τιμές της βενζίνης και του πετρελαίου θέρμανσης.
Οι τιμές των αγροτικών προϊόντων στο ράφι ή στις λαϊκές αγορές αυξήθηκαν ακόμα και σε κατεξοχήν αγροτικές περιοχές που παραδοσιακά ήταν πιο φθηνές και προσιτές.
Βουλευτής από αγροτική περιοχή έλεγε στο ΒΝ ότι αποφεύγει 2 σαββατοκύριακα να πάει στην περιφέρειά του διότι φοβάται να έρθει αντιμέτωπος με τους ψηφοφόρους του.
Η καλύτερη λύση θα ήταν η φυγή μέσω των εκλογών για να αλλάξει το κλίμα.
Άλλωστε, αργότερα η κατάσταση μπορεί να είναι ακόμα χειρότερη.

Οι δημοσκοπήσεις και η σκληρή αντιπολίτευση ΣΥΡΙΖΑ-ΚΙΝΑΛ για ενέργεια με προτάσεις


Στο Μαξίμου, περιμένουν νέες δημοσκοπήσεις αλλά όπως φαίνεται θα είναι ιδιαίτερα άσχημα τα ποιοτικά χαρακτηριστικά της κυβερνητικής φθοράς, της προτίμησης του κόσμου και ιδιαίτερα της αποτελεσματικότητας των μέτρων της κυβέρνησης απέναντι στο ακριβό ρεύμα.
Δεν είναι τυχαίο, άλλωστε, που ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ επικεντρώνουν την αντιπολιτευτική τους ρητορική στην αργοπορία δραστικών μέτρων από μεριάς κυβέρνησης για τις τιμές σε αέριο-ρεύμα.
Το ΠΑΣΟΚ ζήτησε να μπει πλαφόν στις τιμές ρεύματος και αερίου και να φορολογηθούν οι πάροχοι ηλεκτρικής ενέργειας.
Πλαφόν στις τιμές ρεύματος και φυσικού αερίου στους λογαριασμούς νοικοκυριών και επιχειρήσεων ζήτησε και ο Αλέξης Τσίπρας ενώ πρότεινε την άμεση μείωση του ΕΦΚ στα καύσιμα, την άμεση μείωση του ΦΠΑ στα βασικά προϊόντα διατροφής και την αύξηση του κατώτατου μισθού στα 800 ευρώ.

Παλαιά η κυβέρνηση έχει απορρίψει μείωση ΦΠΑ και ΕΦΚ- Τι θα κάνει τώρα;


Η κυβέρνηση περιμένει μήπως στην Σύνοδο Κορυφής υπάρξουν καίριες αποφάσεις, γι’ αυτό και καθυστερεί τις τελικές αποφάσεις της για το πακέτο μέτρων αλλά παλαιότερα δεν έδειξε μεγάλη ζέση για μείωση ΕΦΚ και ΦΠΑ με το σκεπτικό ότι είναι οριζόντιο μέτρο που ωφελεί ακόμα και τους έχοντες. Με διαρροές το Μαξίμου τόνιζε ότι οι προτάσεις Μητσοτάκη βρήκαν μεγάλη ανταπόκριση από την Κομισιόν και εξετάζονται σε σοβαρή βάση. Υπάρχουν, όμως, πολλές διαφωνίες για ορισμένες θέσεις και αυτές διατυπώθηκαν και στην χθεσινή συνέντευξη Μητσοτάκη με δημοσιογράφους του Bloomberg.

Υπουργοί- ρεαλιστές μιλούν για εκλογές

Επειδή, η κυβέρνηση μπαίνει σε αχαρτογράφητα νερά σχετικά με την ακρίβεια και την ενεργειακή κρίση, οι φωνές για άμεσες εκλογές ξεκίνησαν να αντηχούν και στους διαδρόμους των υπουργικών γραφείων.
Στέλεχος κυβερνητικό με πολυετή θητεία στην Βουλή έλεγε ότι εάν συνεχιστεί αυτό το κλίμα στην αγορά ρεύματος και φυσικού αερίου και η μεγάλη ακρίβεια βασικών προϊόντων, ο κόσμος που στήριξε ΝΔ θα ξεχάσει όσα θετικά του πρόσφερε η κυβέρνηση και θα τοποθετηθεί με βάση τις δράσεις της κατά της ακρίβειας.
«Οι πολίτες θέλουν λύση και τη θέλουν άμεσα, δεν ενδιαφέρονται αν το φαινόμενο είναι εισαγόμενο».

Έκτακτο ταξίδι στην Τουρκία για διπλωματικά οφέλη


Άλλοι, πάντως, παρατηρούσαν τις προσπάθειες του Πρωθυπουργού να αξιοποιήσει πολιτικά ένα κύμα πατριωτισμού υπέρ της Ουκρανίας και των ομογενών και κατά της ρωσικής εισβολής.
Παράλληλα, υπάρχουν και κάποιοι που τονίζουν ότι το έκτακτο ταξίδι του στην Τουρκία και η συνάντηση με τον Erdogan έγινε για να τονώσει το διπλωματικό του προφίλ καθώς βλέπει ότι ο Τούρκος Πρόεδρος εξελίσσεται σε αναβαθμισμένο παράγοντα και διαμεσολαβητή στην περιοχή με συναντήσεις και επικοινωνία με όλους τους εμπλεκομένους ηγέτες (Biden, Zelenski, Putin, Scholz, Naftali, Lavrov).
Ενδεχομένως να δούμε σε τουρκικό έδαφος να πραγματοποιηθεί και η διπλωματική λύση του ρωσοουκρανικού πολέμου μετά την συνάντηση Lavrov-Kuleba…

Τι θα δείξει ο πληθωρισμός τον Μάρτιο;


Ιδιαίτερα καθοριστικός παράγοντας για τις αποφάσεις της κυβέρνησης στο θέμα των εκλογών, παίζει το γεγονός ότι οι εκτιμήσεις όλων των ειδικών είναι ότι η ακρίβεια και οι αυξημένες τιμές στην ενέργεια θα συνεχιστούν όλο το 2022 άλλες φορές τεταμένα άλλα φορές πιο υποτονικά.
Η κυβέρνηση προ του πολέμου έχει φτάσει να έχει πληθωρισμό στο 6% και μέσα στο Μάρτιο που οι τιμές πετρελαίου-αερίου εκτοξεύτηκαν, το κλάσμα θα είναι ακόμα μεγαλύτερο.
Η Σύνοδος θα παίξει ρόλο στις τελικές αποφάσεις.


Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail