Να τι είπε η Ρωσία στις ΗΠΑ και το ΝΑΤΟ μετά την απόρριψη των προτάσεών της

kremlin.ru
Freepen.gr - Η Μόσχα ασχολήθηκε με την κατάσταση στην Ουκρανία, τα πυρηνικά όπλα των ΗΠΑ στην Ευρώπη, το ΝΑΤΟ που παραβιάζει τις συνθήκες και τη νομοθετική πορεία προς τα εμπρός

Η Ρωσία μπορεί να απαντήσει με «στρατιωτικά και τεχνικά μέτρα» για να διασφαλίσει τη δική της ασφάλεια, αφού οι ΗΠΑ και το ΝΑΤΟ αγνόησαν βασικά σημεία από την πρότασή τους για μια μακροπρόθεσμη ευρωπαϊκή αρχιτεκτονική ασφάλειας και αντ' αυτού επέλεξαν μεμονωμένα ζητήματα από μια συμφωνία πακέτου, δήλωσε η Μόσχα την Πέμπτη.

Το γενικό συναίσθημα του εγγράφου 10 σελίδων, που δημοσιεύθηκε από το ρωσικό Υπουργείο Εξωτερικών (MFA) την Πέμπτη, ήταν ότι οι ΗΠΑ και οι σύμμαχοί τους αρνήθηκαν να αντιμετωπίσουν ακόμη και τις «κόκκινες γραμμές» της Ρωσίας και τα βασικά συμφέροντα ασφαλείας. Το Υπουργείο Εξωτερικών εξέτασε επίσης συγκεκριμένα ζητήματα όπως η Ουκρανία, η Κριμαία, η παρουσία αμερικανικών στρατευμάτων και η συσσώρευση όπλων κατά μήκος των ρωσικών συνόρων, καθώς και ο έλεγχος των όπλων. Εδώ είναι η ουσία.

Στηρίξτε την προσπάθειά μας στο Youtube με μια εγγραφή στο κανάλι μας (Μέση Γραμμή).


1. Η Ρωσία δεν έχει σχέδια να εισβάλει στην Ουκρανία, λέει η Μόσχα

Η Μόσχα επιμένει πως δεν υπάρχει «ρωσική εισβολή» στην Ουκρανία, ούτε υπάρχουν σχέδια για κάτι τέτοιο. Οι κατηγορίες των ΗΠΑ και των συμμάχων τους για την ευθύνη της Ρωσίας για την «κλιμάκωση» στην Ουκρανία μπορούν να θεωρηθούν μόνο ως προσπάθεια πίεσης στη Μόσχα και απόρριψης των ρωσικών προτάσεων για εγγυήσεις ασφαλείας, υποστηρίζει το έγγραφο, χαρακτηρίζοντας τη σύγκρουση στην Ουκρανία «εντελώς εσωτερικού χαρακτήρα».

Η Μόσχα υποστηρίζει ότι η σύγκρουση μπορεί να επιλυθεί μόνο μέσω της εφαρμογής των Συμφωνιών του Μινσκ και των μέτρων που προβλέπονται σε αυτές. Το ψήφισμα 2022 του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ ονομάζει το Κίεβο και τις περιοχές του Ντόνετσκ και του Λουγκάνσκ ως ενδιαφερόμενα μέρη, ενώ η Ρωσία είναι μεσολαβητής μαζί με τη Γαλλία και τη Γερμανία, στο λεγόμενο Μορφότυπο (Format) της Νορμανδίας. Για να αποκλιμακωθεί η κατάσταση στην Ουκρανία, λέει το ΥΠΕΞ, η Δύση πρέπει να αναγκάσει το Κίεβο να εφαρμόσει τα μέτρα που συμφωνήθηκαν στο Μινσκ, να σταματήσει να στέλνει όπλα στην Ουκρανία, να αποσύρει όλους τους συμβούλους και εκπαιδευτές της, να σταματήσει τις ασκήσεις του ΝΑΤΟ με τον στρατό της Ουκρανίας και να αποσύρει όλα τα ξένα όπλα που είχαν προηγουμένως παραδοθεί στο Κίεβο από το ουκρανικό έδαφος.

2. Η Μόσχα λέει ότι η υπόθεση της Κριμαίας «έκλεισε»

Η Ρωσία δεν «κατέλαβε» το ουκρανικό έδαφος το 2014, επέμεινε το ΥΠΕΞ, υποστηρίζοντας ότι «η απώλεια της εδαφικής ακεραιότητας από την ουκρανική κυβέρνηση είναι αποτέλεσμα εσωτερικών διαδικασιών σε αυτή τη χώρα» και, συγκεκριμένα, επισημαίνοντας το πραξικόπημα που υποστηρίχθηκε από τις ΗΠΑ και τους συμμάχους τους, «οι δράστες των οποίων ξεκίνησαν την οικοδόμηση ενός εθνικιστικού κράτους παραβιάζοντας τα δικαιώματα των Ρώσων και των ρωσόφωνων, καθώς και άλλων εθνικοτήτων».

Υπό αυτές τις συνθήκες, λέει η Μόσχα, η περιοχή της Κριμαίας και η πόλη της Σεβαστούπολης διεξήγαγαν δημοψήφισμα για την επανένταξη στη Ρωσία, σύμφωνα με το κατοχυρωμένο από τον ΟΗΕ δικαίωμα αυτοδιάθεσης. «Δεν εφαρμόστηκε καμία βία ή εξαναγκασμός. Το ζήτημα του πού ανήκει η Κριμαία έχει κλείσει», ανέφερε το ΥΠΕΞ. Η Ουκρανία εξακολουθεί να θεωρεί τη χερσόνησο μέρος της επικράτειάς της και η κρατική της πολιτική είναι να την «επανενσωματώσει» με κάθε μέσο, ​​συμπεριλαμβανομένης της βίας. Οι ΗΠΑ και το ΝΑΤΟ επίσης δεν αναγνωρίζουν την επανένταξη της Κριμαίας στη Ρωσία, αποκαλώντας την παράνομη «προσάρτηση».

3. Οι ΗΠΑ πρέπει να αποσυρθούν από τα ρωσικά σύνορα, επιμένει η Μόσχα

Η Ρωσία «δεν έχει δυνάμεις στο έδαφος της Ουκρανίας», ανέφερε στο έγγραφο το ΥΠΕΞ, προσθέτοντας ότι οι αναπτύξεις στρατευμάτων εντός του εδάφους της ίδιας της Ρωσίας «δεν αφορούν και δεν μπορούν να αφορούν τα θεμελιώδη συμφέροντα των Ηνωμένων Πολιτειών». Αντίθετα, είπε η Ρωσία, οι ΗΠΑ και οι σύμμαχοί τους στο ΝΑΤΟ έχουν επεκτείνει την στρατιωτική τους υποδομή προς τα ανατολικά, παραβιάζοντας τόσο τη Συνθήκη του 1990 για τις Συμβατικές Δυνάμεις στην Ευρώπη (CFE) όσο και την Ιδρυτική Πράξη του 1997 για τις αμοιβαίες σχέσεις, τη συνεργασία και την ασφάλεια μεταξύ Ρωσίας και ΝΑΤΟ. Η Μόσχα επιμένει στην απόσυρση «όλων των ενόπλων δυνάμεων και των όπλων των ΗΠΑ που έχουν αναπτυχθεί στην Κεντρική και Ανατολική Ευρώπη, τη Νοτιοανατολική Ευρώπη και τη Βαλτική».

4. Η Ρωσία λέει ότι η πολιτική «ανοιχτών θυρών» του ΝΑΤΟ παραβιάζει την ασφάλεια

Ενώ οι ΗΠΑ παραμένουν προσηλωμένες στην πολιτική του ΝΑΤΟ για «ανοιχτές πόρτες» – μη αποκλείοντας την είσοδο οποιασδήποτε χώρας που ισχύει στη συμμαχία – η Μόσχα σημείωσε πως αυτό παραβιάζει τις δεσμεύσεις που ανέλαβε το ΝΑΤΟ τον Ιούνιο του 1991, να μη θέσει σε κίνδυνο τα νόμιμα συμφέροντα άλλων κρατών ή να δημιουργήσει νέες γραμμές διαίρεσης στην Ευρώπη.

Επίσης, έρχεται σε σύγκρουση με την αρχή του αδιαιρέτου της ασφάλειας, την οποία δεσμεύτηκαν οι ΗΠΑ σύμφωνα με τις συνθήκες που ίδρυσαν τον Οργανισμό Ευρωπαϊκής Συνεργασίας για την Ασφάλεια (ΟΑΣΕ), δηλαδή «να μην ενισχύσουν την ασφάλειά τους σε βάρος της ασφάλειας άλλων», από ρωσικής άποψης. «Καλούμε τις ΗΠΑ και το ΝΑΤΟ να επιστρέψουν στις διεθνείς υποχρεώσεις τους στον τομέα της υποστήριξης της ειρήνης και της ασφάλειας», ανέφερε το ΥΠΕΞ. «Αναμένουμε από τη συμμαχία συγκεκριμένες προτάσεις για τη μορφή και το περιεχόμενο των νομικών εγγυήσεων πως το ΝΑΤΟ δε θα επεκταθεί περαιτέρω προς τα ανατολικά».

5. Η Μόσχα θέλει αδιαίρετη ασφάλεια για όλους, όχι μόνο για το ΝΑΤΟ

Η Ουάσιγκτον πρέπει να αποδείξει ότι πιστεύει πράγματι στην αρχή της αδιαίρετης ασφάλειας, υποστήριξε η Μόσχα, κατηγορώντας τις ΗΠΑ πως αρνούνται να εγκαταλείψουν την «αντιπαραγωγική και αποσταθεροποιητική πορεία» της αναζήτησης πλεονεκτημάτων για τις ίδιες και τους συμμάχους της σε βάρος των ρωσικών συμφερόντων ασφαλείας, ενώ απειλούν τα σύνορα της Ρωσίας. Κατά την άποψη της Μόσχας, το δικαίωμα των χωρών να «επιλέγουν ελεύθερα ή να αλλάζουν τις ρυθμίσεις ασφαλείας τους, συμπεριλαμβανομένης της σύναψης συμμαχιών», το οποίο επικαλούνται οι ΗΠΑ, δεν είναι απόλυτο, αλλά είναι μόνο η μισή φόρμουλα που περιέχεται στις υπάρχουσες ευρωπαϊκές συνθήκες ασφάλειας. Το έγγραφο επισημαίνει ότι η Ουάσιγκτον συνεχίζει να παραλείπει το δεύτερο μισό, σχετικά με τη μη ενίσχυση της δικής του ασφάλειας σε βάρος των άλλων.

6. Η Ρωσία θέλει το ΝΑΤΟ να σταματήσει να βάζει πυρηνικά στην Ευρώπη

Δεν υπήρξε απάντηση στη ρωσική πρόταση να σταματήσει η ανάπτυξη πυρηνικών όπλων εκτός της δικής τους επικράτειας – κάτι που έχουν κάνει επανειλημμένα οι ΗΠΑ με τους συμμάχους του ΝΑΤΟ, κατά παράβαση της συνθήκης περί μη διάδοσης των πυρηνικών όπλων (NPT), ανέφερε το ΥΠΕΞ. Τέτοια όπλα αναπτύσσονται επί του παρόντος στο έδαφος πολλών μελών του ΝΑΤΟ και είναι ικανά να στοχοποιήσουν τη Ρωσία.

Η Μόσχα επιμένει πως πρέπει να αποσυρθούν, να αποσυναρμολογηθεί η υποδομή για την ταχεία αναδιάθεσή τους στην Ευρώπη και το ΝΑΤΟ να σταματήσει να εκπαιδεύει μη πυρηνικά μέλη στο χειρισμό τέτοιων όπλων. «Χωρίς την αφαίρεση αυτού του ερεθιστικού παράγοντα, η συζήτηση για το θέμα των μη στρατηγικών πυρηνικών όπλων είναι αδύνατη», είπε η Ρωσία.

7. Η παραβίαση των «κόκκινων γραμμών» μπορεί να οδηγήσει σε «στρατιωτικοτεχνική» απάντηση – Μόσχα

Οι ΗΠΑ και το ΝΑΤΟ αυξάνουν την στρατιωτική τους δραστηριότητα στα σύνορα της Ρωσίας, ενώ αγνοούν τις «κόκκινες γραμμές» της Μόσχας και τα θεμελιώδη συμφέροντα ασφάλειας, ανέφερε το ΥΠΕΞ, περιγράφοντας την κατάσταση ως «αιτία συναγερμού». Η Ρωσία χαρακτήρισε τα τελεσίγραφα και τις απειλές για κυρώσεις ως «απαράδεκτα» και είπε ότι υπονομεύουν τις πιθανότητες επίτευξης πραγματικών διπλωματικών συμφωνιών. Δεδομένου ότι οι ΗΠΑ δεν είναι διατεθειμένες να συζητήσουν σταθερές και νομικά δεσμευτικές εγγυήσεις για τη ρωσική ασφάλεια, η Μόσχα θα αναγκαστεί να απαντήσει, μεταξύ άλλων «μέσω της εφαρμογής μέτρων στρατιωτικού-τεχνικού χαρακτήρα», ανέφερε το ΥΠΕΞ.

* πληροφορίες RT


Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail